» »

Plače v IT industriji

Plače v IT industriji

Temo vidijo: vsi
««
97 / 371
»»

pegasus ::

Oglej si http://julialang.org/ ... ampak smo spet off topic ;)

harmony ::

pegasus je izjavil:

Oglej si http://julialang.org/ ... ampak smo spet off topic ;)

Tema je ze na prvi strani sla v smer offtopica.

Moderatorji ne opravljajo svojega dela. Tu bi morali stati imena podjetij, ime delovnega mesta, delovne izkusnje, ter placa.

In takrat bi se tudi kaj na tem podrocju spremenilo.

Invictus ::

O teh podatkih lahko samo sanjaš.

Nobeno podjetje ni zainteresirano da se objavi plače. Samo povprečje plač. Da slučajno zaposleni ne bi videli kako administracija in managerji dobijo več keša kot inženirji.
"Life is hard; it's even harder when you're stupid."

http://goo.gl/2YuS2x

harmony ::

Invictus je izjavil:

O teh podatkih lahko samo sanjaš.

Nobeno podjetje ni zainteresirano da se objavi plače. Samo povprečje plač. Da slučajno zaposleni ne bi videli kako administracija in managerji dobijo več keša kot inženirji.

Je...bes podjetja. Na tak nacin smo samo suznji.

Tear_DR0P ::

Invictus je izjavil:

Daj malo vključi možgane in pomisli zakaj še nisi napisal na forum kje delaš in kakšno plačo imaš. Zaščita osebnih podatkov ni nek random okrasek.
"Figures don't lie, but liars figure."
Samuel Clemens aka Mark Twain

Delam za enega večjih mobilnih operaterjev v Evropi.

klemens ::

cruisah je izjavil:

A so tu mogoče tudi kaki IT s.p.-jevci ki delajo bolj kot ne za istega naročnika ? Me zanima koliko imate urne postavke.
Jaz imam 15 let delovnih izkušenj, praktično delam vse (od serverja/baze navzgor, interfacei/protokoli, desktop apps, web apps, proj. vodenje; java, .NET, C/C++, php, python/django, jsp, oracle, mysql, html5/css3/jquery, ...), pa sem zmenjen za 27€/h. Delam za istega naročnika v povprečju 20 dni na mesec.

2 kolega, ki delata pri eni drugi firmi v LJ, dobita 25€/h.

Predvsem me zanima kolk je tista zgornja meja v €, ki si jo je kdo uspel izposlovati v Sloveniji in kakšen je bil trend v zadnjih 5-6 letih (postavka na istem nivoju/padla/zrastla) ?

Po mojih info programerji s 15 leti izkušenj v Ljubljani delajo za enega večjega naročnika v rangu med 30 in 45€ na uro. Trend je negativen v zadnjih letih, torej urne postavke (počasi) padajo. Tudi precej precej lažje je dobiti dobre programerje v zadnjih letih.

Uspešno...

pukyplay ::

je kdo ze preveril ta site http://www.glassdoor.com , gor se da videti določene plače v določenih poklicih tudi v sloveniji

Zgodovina sprememb…

• spremenilo: pukyplay ()

Isotropic ::

za ene tri programerske firme ja.

Blinder ::

in kaj pravi?
99.991% of over-25 population has tried kissing.
If you're one of the 0.009% who hasn't, copy & paste this in your Signature.
Intel i3-12100f gtx 3050 Pismo smo stari v bozjo mater. Recesija generacija

pukyplay ::

mas opise zadovoljstva zaposlenih in pa plače gor,celo za nekatera Slo podjetja

trulex ::

Kakšna je razlika v plači med inž. rač. in mag. inž. rač. (bolonjski nazivi)? Predpostavimo da sta to dve identični osebi ki se razlikujeta le v nazivu.

od zacetka kaksnih 100e, potem pa cist odvisno. ni nujno, da bo inz. lahko napredoval tja, kamor lahko mag.
upam sicer, da ne mislis s prvo postavko 2-letne višje šole.

Mavrik ::

trulex je izjavil:

Kakšna je razlika v plači med inž. rač. in mag. inž. rač. (bolonjski nazivi)? Predpostavimo da sta to dve identični osebi ki se razlikujeta le v nazivu.

0 EUR. Ker v realnem svetu naziv ni nič vreden ampak tisto kar veš. Razen v javnih službah kjer so pa plače bedne.
The truth is rarely pure and never simple.

Zgodovina sprememb…

• spremenil: Mavrik ()

v vecjih firmah ni lih tko (ponekod). poleg tega nekaterih polozajev ne mores dobiti brez mag. (ali visjega naziva) ali se celo zaposliti v nekaterih firmah.
niso vse startupi in code monkey jobi.

Zgodovina sprememb…

Mavrik ::

Isotropic je izjavil:

niso vse startupi in code monkey jobi.

Nobena napol resna velika firma na take neumnosti ne daje velike veljave - kvečjemu HR mal pofiltrira po VII. stopnji to pa je tudi to. Da ti bo nekdo zaradi take marginalne razlike dal večjo plačo pač sanjaš. Ostalo pa so javna in pol-javna podjetja, kjer itak nikoli ne boš plačan po sposobnosti.
The truth is rarely pure and never simple.

Zgodovina sprememb…

• spremenil: Mavrik ()

- kvečjemu HR mal pofiltrira po VII. stopnji to pa je tudi to.

ja saj. in to je samo mag/ stari univ. dipl., novi dipl/ uni.dipl pa ne vec.

hendriks ::

Povedal kolega, ko je prišel od razgovora na Celtri:
- povprecna placa programerja je 1500€ neto
- vec kot 1800€ neto nima nobeden

Tako so mu povedali. Vendar je to brez dodatkov. Super place, ce mene vprasate.

ragezor ::

mnja, super place. 1300 mam trenutno jaz kot student z 8 evrov na uro. torej ma redno zaposleni clovek na celtri 200 evrov vecjo placo kot student? ok, dopust, penzija in ostale stvari nanesejo vec kot 200 evrov ampak vseeno.

od kot potem pridejo stevilke na netu, da majo programerji 60k - 150k dolarjev na leto? ali so place v tujini (ameriki) pac toliko boljse?

Gandalfar ::

V valleyu te hisa stane 1M+. Pri nas dobis podoben rang hise za 300k.

Gandalfar je izjavil:

V valleyu se hiš ne kupuje, ampak najema.

Moj bivši šef je tam, pa pravi da se ne splača ...

En tip je celo naredil Excel sheet s kalkulacijo. Najem pa pride nekje od 4-6k.

ragezor je izjavil:

od kot potem pridejo stevilke na netu, da majo programerji 60k - 150k dolarjev na leto? ali so place v tujini (ameriki) pac toliko boljse?

To so bruto plače ... Potem odbij davke, zavarovanja, malico in prevoz. Tam tega ne dobiš ...

Zgodovina sprememb…

• spremenil: Invictus ()

B-Stard ::

Na Švedskem področje spektroskopije plača 12k neto, ostane konec mesca okrog 2300EU čistega z odbitimi stroški življenja. Se splača v bananstanu bit opica

Hayabusa ::

Koliko od 12k vzame država ?

Laž. Če bi bili stroški življenja 10k mesečno, kako lahko preživijo tisti z normalnimi ali pa nizkimi plačami?

B-Stard je izjavil:

Na Švedskem področje spektroskopije plača 12k neto, ostane konec mesca okrog 2300EU čistega z odbitimi stroški življenja. Se splača v bananstanu bit opica

Ti se kar tolaži ...

Od katere službe v Sloveniji ti pa po plačilu vseh davkov in stroškov ostane 2300 EUR čistega?

Matematika in stroški ti nista najboljša ...

Roadkill ::

ragezor je izjavil:

mnja, super place. 1300 mam trenutno jaz kot student z 8 evrov na uro. torej ma redno zaposleni clovek na celtri 200 evrov vecjo placo kot student? ok, dopust, penzija in ostale stvari nanesejo vec kot 200 evrov ampak vseeno.

Uživaj, dokler si študent. Privarčuj kaj tega denarja.
Ü

AndrejO ::

ragezor je izjavil:

Običajno se navaja bruto plače. Tistih 1500 EUR je neto, kar pomeni, da je govora o cca. 40k USD letni plači v ZDA. Ni ravno 100k, ampak ne si misliti, da kar vsi po vrsti dobijo 100k. Sploh pa ne, če si najeta delovna sila v startupu. Tam se prihodki pričakujejo od drugje.

Invictus je izjavil:

Gandalfar je izjavil:

V valleyu se hiš ne kupuje, ampak najema.

Moj bivši šef je tam, pa pravi da se ne splača ...

Ugh, še z najemi je vedno težje. Sploh, če delaš nekje med SJC in SFO. Vedno več pisarn se odpira kar v SF, ker je v mestu lažje najti poceni najem, kot pa naprej proti jugu.

Po dolini se vedno bolj šušlja o Denver, CO, kjer se menda cedita med in mleko. O njemu zadnje čase poslušam samo v superlativih.

Zgodovina sprememb…

• spremenil: AndrejO ()

Jerry000 ::

ragezor je izjavil:

Kako imas lahko kot student tako lepo placo? Ze dolgo delas? Kako ti pa placujejo? Ker se mi zdi da je limit za zasluzek preko studentskih del okoli 4k€ (naj me kdo popravi ce se motim)

PrimozR ::

Pač plačaš dohodnino. Limit je pa ~2500 EUR za vzdrževane ter slabih 7k za nevzdrževane družinske člane. Limit kjer ne plačaš dohodnine.

Zgodovina sprememb…

• spremenil: PrimozR ()

FTad ::

PrimozR je izjavil:

Pač plačaš dohodnino. Limit je pa ~2500 EUR za vzdrževane ter slabih 7k za nevzdrževane družinske člane. Limit kjer ne plačaš dohodnine.

Če te starši pri davčni napovedi ne vpišejo kot vzdrževanega člana je meja, ki jo lahko imaš, brez da bi plačal davek, cca 9kEUR.

Zgodovina sprememb…

• spremenil: FTad ()

vamos looserji, 1200-1500€ neto za začetnika http://www.mojedelo.com/razvijalec-prog...

driver_x ::

trulex je izjavil:

Višja izobrazba ti lahko da boljše izhodišče pri raznih napredovanjih in podobno, seveda ob predpostavki, da se ustrezno dokažeš z delom in sposobnostjo. Poleg tega pa nekatere firme ponujajo dodatek k plači za višjo izobrazbo in kakšen dan dopusta več.

jype ::

Blinder> looserji

Loserji.

AndrejO> Po dolini se vedno bolj šušlja o Denver, CO, kjer se menda cedita med in mleko. O njemu zadnje čase poslušam samo v superlativih.

Ker tja izdatno investirajo vsi, ki jim je v Boulderju, kjer ni več prostora, uspelo. Podobno se utegne zgoditi celo Detroitu, ki je up for free grabs.

Zgodovina sprememb…

• spremenilo: jype ()

driver_x je izjavil:

trulex je izjavil:

Višja izobrazba ti lahko da boljše izhodišče pri raznih napredovanjih in podobno, seveda ob predpostavki, da se ustrezno dokažeš z delom in sposobnostjo. Poleg tega pa nekatere firme ponujajo dodatek k plači za višjo izobrazbo in kakšen dan dopusta več.

Konkreten primer za takojšnjo razliko v plači glede na stopnjo izobrazbe, neglede na to, kater faks si končal, je podjetje Krka d.d.
Tam imajo plačilne razrede glede na stopnjo izobrazbe. Z leti in izkušnjami se ti plača sicer poviša, vendar le do določene meje. Če bi želel višjo, bi moral imeti višjo stopnjo izobrazbe.

Zgodovina sprememb…

• spremenil: FTad ()

PrimozR ::

FTad je izjavil:

PrimozR je izjavil:

Če te starši pri davčni napovedi ne vpišejo kot vzdrževanega člana je meja, ki jo lahko imaš, brez da bi plačal davek, cca 9kEUR.

Kater del '7k za nevzdrževane člane' tukaj ni jasen? :D

PrimozR je izjavil:

FTad je izjavil:

PrimozR je izjavil:

Kater del '7k za nevzdrževane člane' tukaj ni jasen? :D

Sploh ne razumem zdaj tvojega odgovora.... :) meja je 9k za nevzdrževane člane

ragezor ::

Jerry000 je izjavil:

Kako imas lahko kot student tako lepo placo? Ze dolgo delas? Kako ti pa placujejo? Ker se mi zdi da je limit za zasluzek preko studentskih del okoli 4k€ (naj me kdo popravi ce se motim)

Placas dohodnino. Placajo mi preko studentskega.

Placa je taka, ker je dobro stojeca firma in ker je v sloveniji tezko najti python programerja. Pa nisem nek python ninja, bolj advanced beginner ampak vcasih mas sreco, pa najdes tak job. Tudi ne mislim, da je 8 evrov na uro neka bajna placa. Na faksu ce delas kot student mas 6 evrov in pol. Za manj je pa skoraj tezko ze delati. Razen ce kuhas kavo in skeniras dokumente v firmi namesto programiras.

Sem pa pricakoval v drugih firmah vecje place, predvsem ljudi v firmah, kjer je visja tehnicna podkovanost zaposlenih. Oziroma vsaj tako zgleda, ker pri enih podjetjih zaposleni dajejo talke, podjetja razpisujejo programerske izzive itd.

FTad je izjavil:

Konkreten primer za takojšnjo razliko v plači glede na stopnjo izobrazbe, neglede na to, kater faks si končal, je podjetje Krka d.d.
Tam imajo plačilne razrede glede na stopnjo izobrazbe. Z leti in izkušnjami se ti plača sicer poviša, vendar le do določene meje. Če bi želel višjo, bi moral imeti višjo stopnjo izobrazbe.

Kar seveda ni res.

Fora Krke je predvsem v tem, da glede na veliko količino prošenj, lahko za delovno mesto zaposlijo ustrezno izobraženega človeka.

Je pa tudi res, da če se ne boš dodatno izobraževal, boš ostal tam kjer si. Kar načeloma ni nič narobe.

Trg dela je postal zasičen s kadri, ne pa nujno dobrimi kadri. Krka pač lahko izbira. za nekoga ki preverja pakiranje tablet, te ne bodo plačali za VII. stopnjo izobrazbe, pa če se postaviš na glavo. To je delo za ljudi brez osnovne šole in nekaj dodatnega izobraževanja.

Invictus je izjavil:

FTad je izjavil:

Kar seveda ni res.

Fora Krke je predvsem v tem, da glede na veliko količino prošenj, lahko za delovno mesto zaposlijo ustrezno izobraženega človeka.

Je pa tudi res, da če se ne boš dodatno izobraževal, boš ostal tam kjer si. Kar načeloma ni nič narobe.

Trg dela je postal zasičen s kadri, ne pa nujno dobrimi kadri. Krka pač lahko izbira. za nekoga ki preverja pakiranje tablet, te ne bodo plačali za VII. stopnjo izobrazbe, pa če se postaviš na glavo. To je delo za ljudi brez osnovne šole in nekaj dodatnega izobraževanja.

Napačno si me razumel oz nisem specificiral dovolj. Nisem rekel, da bodo zaposlili nekoga s VII. stopnjo izobrazbe in bo delal za trakom. Kar sem želel reči je, da za tisto delovno mesto, kjer te bodo zaposlili, boš dobil osnovno plačo za tisti plačilni razred, kakršno izobrazbo imaš na papirju. Če bi izbrali za isto delovno mesto nekoga s VI. stopnjo izobrazbe in istimi delavnimi izkušnjami, bi pa v osnovi dobil en razred nižjo osnovno plačo, delal bi pa isto.

Prav tako je vseeno, če delaš v laboratoriju kot kemik s VII. izobrazbo ali pa informatik na IT oddelku z VII. izobrazbo, osnovna plača bo pri obeh enaka, pa čeprav se oblika dela povsem razlikuje.

Tody ::

FTad to je samo v državnih službah. Malce večje službe (ala Simobil, Telekom) imajo svoje razrede, tako da kemik sigurno ni enako plačan kot IT-jevc pa če prav imata oba enako stopnjo izobrazbe. Pri privatnikih ali manjših firmah je pa čisto odvisno od dogovora. Obstajajo pa kolektivne pogodbe ki določajo nek okvir samo ta je zelo ohlapen.

Tody je izjavil:

FTad to je samo v državnih službah. Malce večje službe (ala Simobil, Telekom) imajo svoje razrede, tako da kemik sigurno ni enako plačan kot IT-jevc pa če prav imata oba enako stopnjo izobrazbe. Pri privatnikih ali manjših firmah je pa čisto odvisno od dogovora. Obstajajo pa kolektivne pogodbe ki določajo nek okvir samo ta je zelo ohlapen.

To trdim le zato, ker sem opravljal prakso v Krki in vem, kakšen je način plačevanja tam.

Invictus je izjavil:

FTad je izjavil:

Kar seveda ni res.

podobno je tut v Savi in ostalih vecjih firmah.
moj sedanji sef je mel samo dipl. inž., zato so mu plačali 2. stopnjo. brez nje nebi mogel napredovat.

No ja plače so itak stvar dogovora, jaz sem se zaposlil brez diplome in potem ko sem dobil diplomo ni noben trznil z učom, smo se pač dogovarjal po drugih kriterijih. Tako da če pokažeš uspešnost pri delu, se da marsikaj dogovorit okoli plače :)

FTad je izjavil:

Napačno si me razumel oz nisem specificiral dovolj. Nisem rekel, da bodo zaposlili nekoga s VII. stopnjo izobrazbe in bo delal za trakom. Kar sem želel reči je, da za tisto delovno mesto, kjer te bodo zaposlili, boš dobil osnovno plačo za tisti plačilni razred, kakršno izobrazbo imaš na papirju. Če bi izbrali za isto delovno mesto nekoga s VI. stopnjo izobrazbe in istimi delavnimi izkušnjami, bi pa v osnovi dobil en razred nižjo osnovno plačo, delal bi pa isto.

Še vedno si se zapletel ... ;) Povedal pa točno to kot jaz ...

Nobeden danes ne daje plače glede na izobrazbo, ampak glede na delovno mesto. Na mesto kontrolorja pakirnice lahko zaposliš nekoga z doktoratom. Ampak ne bo dobil doktorske plače.

To je še en dafuq slovenske nesposobne kadrovske službe v večini firm, kjer nočejo zaposliti nekoga v višjo izobrazbo kot je potrebno. Ker mislijo da mu morajo dati plačo glede na izobrazbo, ne glede na delovno mesto. Ne glede na izkušnje.

Moj kolega ima cel kup teh izkušenj, ko mu zavračajo prošnje ker je kao preveč kvalificiran in mislijo da ne bo delal za ponujeno plačo. Čeprav ga sploh niso vprašali za koliko bi delal ali da bi njemu povedali kakšna je plača za delovno mesto.

jan_g ::

>Moj kolega ima cel kup teh izkušenj, ko mu zavračajo prošnje ker je kao preveč kvalificiran in mislijo da ne bo delal za ponujeno plačo. Čeprav ga sploh niso vprašali za koliko bi delal ali da bi njemu povedali kakšna je plača za delovno mesto.

To ni zgolj v IT-ju, temveč splošen pojav. Delodajalci se izogibajo visoko kvalificiranemu kadru za zapolnitev delovnih mest z nižjimi zahtevami. In to ne, ker bi bili prisiljeni plačevati več (izobrazba že dolgo ni odločujoč faktor), temveč zato ker se (po mojem upravičeno) predvideva, da bo visoko izobražen kader ob prvi priliki pobegnil v boljšo službo oz. njegovi izobrzbi primerno službo.

Zgodovina sprememb…

• spremenil: jan_g ()

Lahko pa bo napredoval v podjetju in podjetju prinesel velike koristi, ker bo poznal celoten proces podjetja in mogoče na bolj odogovrnem mestu celo kaj bolj odgovornega naredil in ne samo ugibal, tako kot večina šefov, ki so tam že 20 let :)

Tody je izjavil:

Lahko pa bo napredoval v podjetju in podjetju prinesel velike koristi, ker bo poznal celoten proces podjetja in mogoče na bolj odogovrnem mestu celo kaj bolj odgovornega naredil in ne samo ugibal, tako kot večina šefov, ki so tam že 20 let :)

Samo ti šefi se bojijo novih idej, zato preveč kvalificiranih ljudi ne zaposlujejo.

ZaphodBB ::

Oziroma jih začnejo odpuščat, ko ti ljudje postanejo preveč kvalificirani.

bolj je to, da jih upraviceno skrbi, da bo zamenjal sluzbo, ko bo nasel kaj boljsega.

nekikr ::

Veliko bolj je to. Problem je, da če se ne gre ravno za enega skladiščnika, moraš to osebo kar nekaj mesecev učiti (morda bolje rečeno privajati) na to novo delovno mesto. Ves ta čas pa ta oseba išče priložnost drugje in uide ob prvi priložnosti. Potem imaš spet delo z iskanjem novega, privajanjem novega...
««
97 / 371
»»