Forum » Pomoč in nasveti » Flashanje BIOS-a
Flashanje BIOS-a
Crisp ::
Zanima me če kater mojster ve na kak način zapečt nov bios (stari je sesut), če se comp sploh ne pržge oz. se ne boota? A je mogoče varjanta, da ga zapečeš na drugem kompu in če je to varn? Že vnaprej hvala za mnenja.
LP
LP
Computers are just machines. And we are just fools that use them :)
Izi ::
Če se PC sploh ne prižge potem ni nobene pametne rešitve.
Edina možnost je fizična zamenjava čipa v katerem je BIOS.
Če je motherboard novejši, ti bodo to (verjetno) lahko naredili na kakšnem bojšem servisu (ne v servisih zraven prodajaln).
Če pa je MB starejša potem bo najbolje, da jo vržeš v smeti in kupiš novo
Zaradi takih primerov je dobro premisliti o nakupu motherboarda, ki ima vgrajena 2 BIOSa. Če gre med flashanjem prvega kaj narobe potem lahko zaženeš PC z drugim BIOSom in pomovno flashaš prvega.
Edina možnost je fizična zamenjava čipa v katerem je BIOS.
Če je motherboard novejši, ti bodo to (verjetno) lahko naredili na kakšnem bojšem servisu (ne v servisih zraven prodajaln).
Če pa je MB starejša potem bo najbolje, da jo vržeš v smeti in kupiš novo
Zaradi takih primerov je dobro premisliti o nakupu motherboarda, ki ima vgrajena 2 BIOSa. Če gre med flashanjem prvega kaj narobe potem lahko zaženeš PC z drugim BIOSom in pomovno flashaš prvega.
Pyr0Beast ::
Zaradi takih primerov je dobro premisliti o nakupu motherboarda, ki ima vgrajena 2 BIOSa. Če gre med flashanjem prvega kaj narobe potem lahko zaženeš PC z drugim BIOSom in pomovno flashaš prvega
Bs
Sm vidu plate, k so se jum sesipala oba biosa (cena je pa min 5k večja) eden se je updejtal od druzga in obratno, pa ogromno težev delajo ti dual biosi, vsaj na gigabytkah.
Povej plato pa ti bomo povedal kaj se da naredit.
Some nanoparticles are more equal than others
Good work: Any notion of sanity and critical thought is off-topic in this place
Good work: Any notion of sanity and critical thought is off-topic in this place
fahrenGONE ::
Jaz sem enkrat naredil hot-swap, ko sem po neuspesnem hex-editu BIOSa vse skupaj pokvaril, hehe. Tole je malo nevarno in delas na lastno odgovornost...
V bad PC das ok BIOS chip (ki mora biti ENAK!!!) in ko se izvede Power On Self Test (POST) gres v DOS s pomocjo boot diskete ali cd/dvdja. Tam moras imet pripravljen BIOS upgrade (app+bin) in takrat sledi kriticna operacija - vzames ven ok BIOS chip in to zelo previdno. PC je ob celi operaciji *prizgan* saj le tako ne rabi fizicnega cipa na plosci, hehe. No, potem ko izpulis tale ok BIOS chip, vstavis noter bad chip in pozenes BIOS upgrade/flash.
To je malo riskantno in lahko kaj pokvaris. Ce se cip razlikuje ali pa ce ni vse ok, se lahko zacne greti, celo do take stopnje da zvije nalepko na cipu. Sem ze probal in se celo malo opekel zaradi tega. Ob tem je tudi pomembno da flash app izvede flash, tudi ce je cip pokvarjen.
Drugace pa lahko narocis nov chip na badflash.com.
V bad PC das ok BIOS chip (ki mora biti ENAK!!!) in ko se izvede Power On Self Test (POST) gres v DOS s pomocjo boot diskete ali cd/dvdja. Tam moras imet pripravljen BIOS upgrade (app+bin) in takrat sledi kriticna operacija - vzames ven ok BIOS chip in to zelo previdno. PC je ob celi operaciji *prizgan* saj le tako ne rabi fizicnega cipa na plosci, hehe. No, potem ko izpulis tale ok BIOS chip, vstavis noter bad chip in pozenes BIOS upgrade/flash.
To je malo riskantno in lahko kaj pokvaris. Ce se cip razlikuje ali pa ce ni vse ok, se lahko zacne greti, celo do take stopnje da zvije nalepko na cipu. Sem ze probal in se celo malo opekel zaradi tega. Ob tem je tudi pomembno da flash app izvede flash, tudi ce je cip pokvarjen.
Drugace pa lahko narocis nov chip na badflash.com.
Vredno ogleda ...
Tema | Ogledi | Zadnje sporočilo | |
---|---|---|---|
Tema | Ogledi | Zadnje sporočilo | |
» | zbrisan biosOddelek: Strojna oprema | 4499 (3763) | NoriDare |
» | p5q-eOddelek: Pomoč in nasveti | 1646 (1130) | boogie_xlr |
» | Kje do BIOS čipa ?Oddelek: Strojna oprema | 2760 (2214) | Pyr0Beast |
» | Bios update neuspel-plata mrtva?Oddelek: Pomoč in nasveti | 1328 (1198) | IgorGrozni |
» | težave s biosom na abit bh6 440bxOddelek: Pomoč in nasveti | 1366 (1211) | Pyr0Beast |