» »

Predlog spremembe pravil o Malih oglasih

Predlog spremembe pravil o Malih oglasih

AtaStrumf ::

Kot stvari stojijo sedaj se pravila za pisanje malih oglasov glasijo takole:


Poleg splošnih pravil uporabe tega foruma pri sodelovanju v tem oddelku prosim upoštevajte še:

mali oglasi so informativna objava, zato k njim spada naslov elektronske pošte, telefonska številka ali oboje. Če redno berete zasebna sporočila lahko uporabite tudi ta, ampak to eksplicitno omenite.

poleg zgoraj omenjenega navedite tudi vsaj približno od kod ste, oziroma če ste pripravljeni pošiljati po pošti. V slednjem primeru naj bo razvidno kdo krije stroške pošiljanja.

v male oglase ni potrebno napisati celega romana o prodajanem, ampak je bolj primerna povezava na informacijo o izdelku na proizvajalčevi strani.

iz naslova naj bo jasno razvidno ali prodajate ali kupijete in oglaševani predmet. Recimo: "Prodam Intel Celeron 800 MHz". Poslužite se lahko tudi okrajšav P in K za prodam in kupim, torej: "P: Intel Celeron 800"

Če prodajate navedite vsaj okvirno ceno.

Pridržujemo si pravico, da zavajujočim ali oglasom z nerazumno visoko ceno pridamo ustrezno opozorilo potencialnim kupcem.

prepovedano je preprodajanje novih komponent ali sestavljenih sistemov. Če želite sodelovati z nami, nam pišite.


Kršitve pričujočih členov se kaznujejo z izbrisom oglasa.


Iz tega vsaj meni ni jasno, kako da manjek lokacije ne pomeni izbrisa, manjek cene pa rezultira v izbrisu, sicer v vseh ostalih pogledih, povsem primernega oglasa. Trenutno sta v pravilih obe postavki izenačeni, tako da ne vem od kod izvira ta diskriminacija -- predvidevam TIH dogovor med moderatorji, kar pa ni ravno cool. Predlagam, da se pravila spremenijo, tako da je POVSEM JASNO, da v primeru prodaje ali sploh omembe možnosti prodaje, poleg sicer bolj zaželjene menjave, če ni cene, tudi oglasa ne bo več dolgo.

Še raje bi videl, da bi se enako strogo izvajala kontrola tudi nad lokacijo, saj je velikokrat (pri cenejših nakupih, oz. večjih stvareh) bolj odločilna od cene, o kateri se da pogajati, lokacja pa vemo, da ni ravno stvar dogovora, ampak precej bolj fiksna.

Predlagam tudi obvezno nogo oglasa, ki bi se glasila:

Cena/ Okvirna cena:
Kontakt: e-mail, ZS (še raje aktiven: ZS; narediš pač link, ki ga dobiš pri ikonci za ZS, samo da daš noter svojo številko)
in/ali
Tel: telefonska številka
Lokacija: Mesto

OwcA ::

Ne gre za noben dogovor, ampak enostavno golomazno število oglasov. Upam, da se strinjaš, da se situacija počasi izboljšuje. Kar se tiče uveljavljanja pravil gremo po pomembnost. Na splošno gledano se nam cena zdi precej bolj informativen podatek kot lokacija, ampak tudi ta pride na vrsto.

Sem tudi malo dopolnil pravila in jih naredil bolj eksplicitna.
Otroška radovednost - gonilo napredka.

AtaStrumf ::

OK, pokrit je torej moj konkreten primer "menjave ali prodaje" in uvedena je nova kratica M za menjavo, ampak še vedno ostaja problem, da bo en člen možno kršiti nekaznovano, nekega drugega pa ne. Mislim, da bi moralo pisati, da je cena ABSOLUTNO OBVEZNA, ne pa tako nekako lahkotno kot je sedaj:

Čim prodajate (četudi gre za kombinacijo prodam ali menjam), navedite vsaj okvirno ceno v nedvoumni enoti 8-O


"nedvoumna enota"??? Že ta besedna zveza je meni zelo dvoumna!

Ta člen bi se moral glasiti:

  • Čim prodajate (četudi gre za kombinacijo menjam ali prodam), obvezno navedite ceno v slovenskih tolarjihNe rabi biti odebeljeno, ampak podčrtano "obvezno" pa definitivno ja. Tako bo vsem kristalno jasno, da se s tem členom ni za hecati in tudi ob morebitnih pritožbah bo vse zelo hitro razrešeno.

Pa tista moja noga, v malo lepši obliki bi tudi lahko bila vsaj kot priporočilo.

Zgodovina sprememb…

OwcA ::

Dober sem kot kruh. ;)
Otroška radovednost - gonilo napredka.

V-i-p ::

Škoda, da tudi funkcije ne dodajate, oz. ne posodabljate foruma, kot to počnete z pravili. Že dolgo nazaj sem opozoril, da so oglasi zastareli, pa se ni nič spremenilo do sedaj. Oglasi, takšni kot so sedaj, so sila osnovni, moč bi jih pa bilo narediti veliko bolj uporabne. Funkcije malih oglasih, ki bi po mojem morale biti obvezne: ko klikneš na nov oglas, prvo izbereš opcijo: PRODAM, KUPIM, MENJAM, potem sledi naslov oglasa, potem vsebina, na koncu vrstica za ceno, vrstica za lokacijo in kontaktni naslov (tel, email). Tak obrazec, sem siguren, primož naredi v šestih minutah. No, in na koncu, ko tak oglas oddaš, ti zraven ko jih prebiraš, piše P za prodam, K za kupim in M za menjam. Simple... In ja, obvezno, res obvezno bi morala biti funkcija izbriši oglas, ker se mi je že naredilo, da sem stvar prodal, nekdo me je pa še čez mesec dni klical, če še prodajam to in to. Primer oglasa, recimo takole:

Izberite vrsto oglasa:
[x] prodam
[ ] kupim
[ ] menjam

Vpišite naslov oglasa:
Prodam trdi disk Maxtor 80gb

Vpišite vsebino oglasa:
Trdi disk Maxtor, 80gb, deluje brezhibno, star eno leto, prodam ugodno!

CENA: /
[x] cena po dogovoru

Označite vašo geografsko lokacijo:
[ x]LJUBLJANA [ ]CELJE [ ]MARIBOR [ ]KOPER

Vpišite vaše kontaktne podatke:
janez.nekaj@gmail.com
041 123 456

Označite, v kolikor želite oglas samo izbrisati (Pozor Ko oglas enkrat izbrišete, ga ni več!)
[x] Izbriši oglas.

Bi blo tako težko?
Kar lahko storiš danes, ne odlašaj na jutri. Raje reci, da si naredil že včeraj!

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: V-i-p ()

AtaStrumf ::

OK, zdaj se mi zdi stvar vsaj približno na nivoju, čeprav sam izbor besed morda ni ravno najboljši. "Nedvoumna enota", sicer nekoliko pojasnjena ostaja in "dokler bo tako bo OK", je tudi malce neekzaktno. Jaz bi napisal:

Če poenostavimo, mora oglas, poleg ustreznega opisa, obvezno vsebovati še naslednje podatke:


OPIS

Cena: [SIT, EUR]
Kontakt: [e-mail, ZS, telefonska številka]
Lokacija: [kraj]
Način prevzema: [osebno, po pošti -- krije pošiljatelj, po pošti -- krije prejemnik]

Zgodovina sprememb…

AtaStrumf ::

Aja to kar je V-i-p predlagal ne bi bilo slabo. Pač nek obrazec (a la registracija), kjer bi bila določena polja obvezna. Poglejte malo avto.net Tam je super zrihtano, večinoma so oglasi kratki in jedrnati in vsebujejo vse potrebne podatke.

Polja bi bila:


NASLOV [KUPIM/PRODAM/MENJAM/PRODAM ALI MENJAM -- obkljukaš]:

OPIS:

STAROST:
SI GARANCIJA [DA/NE -- obkljukaš]:
SI RAČUN [DA/NE -- obkljukaš]:
CENA (ni obvezna le če gre izključno za menjavo):

Gumb DODAJ PREDMET V OGLAS (da lahko vnese več predmetov)

Na koncu pa še:

KONTAKT:
LOKACIJA:
POŠTNINO KRIJE [KUPEC/PRODAJALEC/VSAK POL/NE POŠILJAM PO POŠTI -- obkljukaš]


Tako okvirno recimo, bi to zgledalo. Če sem kaj pozabil, je ura pol petih zjutraj, tako da lahko še kdo drug doda.

Ziga Dolhar ::

Sem zelo močno proti zahtevanju navedbe cene. Jaz _vedno_ prodajam najboljšemu povpraševalci oz. najugodnejšemu ponudniku, saj s tem pospešujem njihovo medsebojno konkuriranje.

To obešanje na zahtevanje cene se mi zdi domala otročje, saj "nas" oglaševalce spravlja v precej slabši položaj, daje pa potuho lenim bralcem, ki se jim zdi nedopustno, da nekdo nekaj kupuje "od najboljšega ponudnika", nato pa izve, da je trenutni najugodnejši pripravljen prodat za tretjino njegove cene. (Pa če je to res ali ne.)

Zaenkrat ne vidim druge rešitve, kot da svojim morebitnim oglasom dopišem "prodam za jurja oz. najboljšemu ponudniku", kar pa je naravnost smešno ... in dejansko zapravlja čas tistim, ki bi stvari sicer ne kupili, a bi jo "za jurja" takoj, čeprav je že iz oglasa jasno, da prodaja po taki ceni ni bil njen namen.
https://dolhar.si/

Azrael ::

@Ziga Dolhar:

Khm, saj vendar sam pri sebi zelo dobro veš za koliko bi rad prodal. Sicer pa boš itaq ugotovil, če je cena previsoka, ko te ne bo nihče poklical. IMO naj cena kar bo navedena.
Nekoč je bil Slo-tech.

OmegaBlue ::

Je že bila podobna debata tukaj pred enim letom.

P.S. Prosim če si ogledate posodobljena pravila in komentirajte če so vam takšna kot so sedaj všeč.
Never attribute to malice that which can be adequately explained by stupidity.

Zgodovina sprememb…

Goldee ::

@Azrael

Strinjam se z Zigo, ker tudi ce ves, da bi ti prodal neko stvar za 10k, se se vedno lahko pojavi nekdo, ki bi ti za tisto stvar ponudil 11k. Saj ne, da je tistih 1000 SIT tako pomembnih, govorim nasplosno. Mislim, da bi moral navesti spodaj cena po dogovoru, ter vse ponudbe naj bi se potem izpisale v postu, kot neke vrste avkcija. Upam, da ne pretiravam, to je sam ideja.
LP
And Now for Something Completely Different...

-two things I like about UK -Monty Python & Pink Floyd-

perci ::

Licitacije mate na bolhi al pa na ebayu - tuki pa pač ljudje radi preberemo ceno zraven oglasov. In sori, več nas je takih, ki nam grejo na živce oglasi brez cene, kot takih, ki bi radi imeli dražbe. Sej pravm, mate bolho in ebay, na Slo-Techu imamo pa CENE.

mmmato ::

Glede VIPovega predloga: s takim obrazcem se da tudi preprečit oddajo oglasa brez cene ali kraja. Moderatorjem sploh ne bi bilo treba preverjat ali je v oglasu cena/kraj, obrazec se naredi tako da ga user ne more potrdit če niso vsa polja izpolnjena

EDIT: vidim da je to že AtaStrumf napisal

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: mmmato ()

OmegaBlue ::

Problem je v tem, da to lahko skodira samo en človek, ki pa je kar zaposljen :)
Never attribute to malice that which can be adequately explained by stupidity.

V-i-p ::

Omega, sej je res, da sem na področju izdelovanja spletnih strani lolek in bolek v eni osebi, ampak še vedno se mi dozdeva, da primož tak obrazec naredi prej, kot jaz požrem malico v šoli, ako bi tja še hodil... ;)
Kar lahko storiš danes, ne odlašaj na jutri. Raje reci, da si naredil že včeraj!

OmegaBlue ::

Ne mene gledat :) bug primož :P
Never attribute to malice that which can be adequately explained by stupidity.

alum ::

Problem je v tem, da to lahko skodira samo en človek, ki pa je kar zaposljen :)


bog?:\

to je dvajset minut dela za kogarkoli, ki je ze malo vec kot povohal php&cgi.

Ziga Dolhar ::

wakum,

respect.
https://dolhar.si/

Boeing ::

wakum - dober point v prvi vrstici.

v drugi si pa mimo vsekal za 350km...
Ko segaš po zvezdah ne skrbi, če kakšno zgrešiš... Morebiti ujameš Luno...
R50e AS355n, T-Rex600FBL, T-Rex500FBL, T-Rex450FBL, Futura + JetCat 200SX

alum ::

Boeing, ko bos zacel razmisljat, bos ugotovil, da ga ti sekas mimo.

Pri enem takem obrazcu gre le za malo vec kot osnove. V bistvo je narjeno narejeno ze vse, razen obrazca (povej mi koliko casa rabis, da vrzes par textboxov in checkboxov na stran), iz katerega poberes podatke in jih POSTas do validacije. No validacijo pa si probaj predstavljat kot nekaj if stavkov in response, o ustreznosti / neustereznosti!.

Si opazil tukaj kak algoritem, ki ti bo vzel dva dni? Ali pa si vsaj opazil kak problem, ki ga bos moral premostit?

No ja, da ne bom krivicen. Ce hoces naredit validacijo, ki res uposteva nestete moznosti, preverja znake, isce ustrezajoce substringe, ... , potem porabis malo vec casa. Amapak za eno tako cist osnovno zadevo, pa ne! Res ne!

Ziga Dolhar ::

Na Slotechu stvari [forum z novicami] niso "nekaj osnovnega". Če ne verjameš, reci kakemu adminu/policaju, da ti naredi skrinšot z naprednimi možnostmi upravljanja.
https://dolhar.si/

alum ::

Sem jaz mogoce, kaj spregledal, ali pa se tu ni govorilo o "forumu z novicami".

Nihce ni rekel, da forum ni napredna stvar. Nihce ni rekel, da forum naredis mimogrede. Nihce ni niti rekel, da je forum potrebno spreminjat.

Preden bos(bosta/boste) hotel razumet, bos moral lociti med modulom in celoto.
Locis? Ok.
Preden bos(bosta/boste) hotel razumet naprej, bos moral lociti med "programiranjem modula from scratch" in "popravljanjem modula".
Locis? Ok.

In na tej stopnji (ko vse to locis), ugotovis, da so potrebni dobesedno minimalni popravki.Input in output modula ostane enak, kar pomeni, da ni potrebno spreminjat implementacije ostalega!

Vse kar je potrebno je, dodati vmesno stopnjo.

"Stekas?"

p.s.: Da ne bo kdo dobil vtisa, da se zavzemam za popravilo malih oglasov. Mi je cisto vseeno za njih. Moj komentar je bil namenjen le pretiravanju glede tezavnosti preureditve malih oglasov.

Ziga Dolhar ::

wakum,

Slotechove novice in forum so povezane, trenutno prav tako mali oglasi. Ne glede na to, ali bi bili "novi" mali oglasi kot del foruma ALI samostojen modul, to nima vpliva na končno kompleksnost: in tudi mali oglasi, v kakršnikoli obliki, bodo [programersko] verjetno ZELO kompleksni, vsaj kar poznam[o] Primoža. Četudi gre za dodajanje "vmesne stopnje", premišljeno spreminjanje workflowa _ni_ lahkotna naloga [če sistem ne pozna modularnega workflowa, česar ST mislim da ne].

V vsakem primeru bodo Mali oglasi poznali nek "versioning", kot ga poznajo novice in forum.
V vsakem primeru bodo Mali oglasi poznali moderiranje, kot ga poznajo novice in forum.
Lahko grem še dalje.

In to _ni_ stvar za 20 minut, niti za urico ali dve. Že zaradi tega ne, ker se tega ne bo loteval nek just-learned-php-from-book-novinec-can-code-portal-in-a-day-or-two, ampak Primož, ki ima glede programiranja precej "napreden" pogled [ne bom rekel, da mi je všeč ... morda ga sploh razumem ne :)], tako glede načrtovanja, varnosti, izvedbe.
https://dolhar.si/

alum ::

Ok, potematakem je problem integracije "novega".

Ti verjamem, ce pravis, da forum ne pozna modularnosti (kot kaze stvar poznas do take mere).

V-i-p ::

Ja kar se programiranja tiče je primož res psiho (v dobrem pomenu), če mi je kaj znano, je s-t sprogramiral iz nič.
Kar lahko storiš danes, ne odlašaj na jutri. Raje reci, da si naredil že včeraj!


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Poziv kupcem!!! (strani: 1 2 )

Oddelek: Slo-Tech
534406 (3297) OZZY

Več podobnih tem