Forum » Omrežja in internet » Server
Server
Dami ::
Stvar je taka. Foter ma v pisarni na Univerzi dostop prek mreže na net. Hitrost mi še ni znana, sam šiba tud do 1MB če je cajt pravi. Zdej pa me zanima, kaj vse bi mogu nardit (s tem nimam nobenih izkušenj), da bi si tle gor postavu en server. V bistvu bi ga uporabljal kot podalšek moje mašine doma. A bi blo možn da bi jst pol od doma z njim upravljal kot da bi ga meu doma. Recimo konkretno: jst bi pač začel vlečt ene fajle dol in se pol diskonektam. Server pa te fajle pol še kr lepo vleče. Sn že slišal za pcanywhere, sam jst bi meu rajš linux gor, kr ne rabiš močne mašine (kot za winse), pa še bolj stabilni so. Bo pa skoz laufal, tak da more bit res stabiln. Vsak nasvet je dobrodošel.
Don't worry about me. The bleeding is just the begining of a healing process.
- spremenil: Dami ()
Ales ::
Je možno. Postopek je sledeč:
1. postaviš linux strežnik
2. naučiš se osnovnih ukazov, SSH, itd.
3. downloadaš do nezavesti
4. poiščeš očiju novo službo
Ali pa:
1. nabaviš ADSL/kabel
ostalo isto razen točke 2., kjer lahko spustiš SSH in 4., ki ni več obvezna.
lp,
Aleš
1. postaviš linux strežnik
2. naučiš se osnovnih ukazov, SSH, itd.
3. downloadaš do nezavesti
4. poiščeš očiju novo službo
Ali pa:
1. nabaviš ADSL/kabel
ostalo isto razen točke 2., kjer lahko spustiš SSH in 4., ki ni več obvezna.
lp,
Aleš
Zakaj bi pa foter probleme meu? Sej že zdej skoz dol vlečem stuff, sam samo takrat k sn tam.
Sej jst bi kupu adsl/kabl, sam kaj k ga ne morm (beri: pač v Slov. Bistrci še ni na voljo), sam tako mašino vseen rajš na bolšem linku postavim.
Aja, da bo mera polna bom zravn dau še mende kak UT in CS server
Sej jst bi kupu adsl/kabl, sam kaj k ga ne morm (beri: pač v Slov. Bistrci še ni na voljo), sam tako mašino vseen rajš na bolšem linku postavim.
Aja, da bo mera polna bom zravn dau še mende kak UT in CS server
Ales ::
Ja no, običajno je tako da službenih naprav/vodov ne smeš kar tako uporabljati za privatne zadeve. Če ti nekaj vlečeš takrat, ko si tam, ti verjetno ne bo nihče težil. Če boš to počel vsak dan, ti slej ko prej bo. Tvojega očeta bodo začeli opravljati za njegovim hrbtom, njegov položaj v kolektivu bo šel samo še dol.
Če pa postaviš še čisto svoj server na njihovo omrežje te bo njihov sysadmin verjetno skupaj s škatlo zabrisal skozi okno.
Odvisno seveda, kdo jim upravlja omrežje in kakšen nadzor imajo. Ampak večina sysadminov je precej zaščitniških do svojega omrežja. Malo se bo zamislil nad MTRG tvojega/očijevega IPja in te skenslal.
Sploh pa v tako velikih kolektivih ni tako preprosto. A je sysadmin prijatelj od tvojega fotra al ma mogoče kakega bratranca/ljubico, ki bi rad službo od tvojega očeta? Ne hecaj s s stvarmi, ki lahko pomenijo veliko težav, ali pa se vsaj dodobra prepričaj s kom imaš opravka.
Sori če ti zvenim zateženo, ampak govori z očetom.
Aleš
Če pa postaviš še čisto svoj server na njihovo omrežje te bo njihov sysadmin verjetno skupaj s škatlo zabrisal skozi okno.
Odvisno seveda, kdo jim upravlja omrežje in kakšen nadzor imajo. Ampak večina sysadminov je precej zaščitniških do svojega omrežja. Malo se bo zamislil nad MTRG tvojega/očijevega IPja in te skenslal.
Sploh pa v tako velikih kolektivih ni tako preprosto. A je sysadmin prijatelj od tvojega fotra al ma mogoče kakega bratranca/ljubico, ki bi rad službo od tvojega očeta? Ne hecaj s s stvarmi, ki lahko pomenijo veliko težav, ali pa se vsaj dodobra prepričaj s kom imaš opravka.
Sori če ti zvenim zateženo, ampak govori z očetom.
Aleš
Gh0st ::
ja to je lohk kr hud problem.
samo ce se lahko sysadminu nekak priliznes...recimo mu ti reces nej on administrira tvoj server v zameno za en kesh recimo ce je tvoj fotr na kasnem dost visokem polozaju pa nej se potem zmenijo za povisnico...
sicer pa ne gre tko lahko. kot je ze nekdo pred mano napisal, gre se za to ker imajo firme ponavadi najete vode pri vecjih podjetjih in potem njihov server non-stop chekira promet.
lahko pa majo nastiman tud recimo mejo za nivo uporabnosti, recimo da ne mores uporablat voda za dl-janje treh 400MB faljov iz treh razlicnih serrverjev, obenem pa se njihov server fila sluzbene terminale s podatki. neka zascita tu mora bit.
al pa se motim
samo ce se lahko sysadminu nekak priliznes...recimo mu ti reces nej on administrira tvoj server v zameno za en kesh recimo ce je tvoj fotr na kasnem dost visokem polozaju pa nej se potem zmenijo za povisnico...
sicer pa ne gre tko lahko. kot je ze nekdo pred mano napisal, gre se za to ker imajo firme ponavadi najete vode pri vecjih podjetjih in potem njihov server non-stop chekira promet.
lahko pa majo nastiman tud recimo mejo za nivo uporabnosti, recimo da ne mores uporablat voda za dl-janje treh 400MB faljov iz treh razlicnih serrverjev, obenem pa se njihov server fila sluzbene terminale s podatki. neka zascita tu mora bit.
al pa se motim
you might start believe in Gh0st stories. you're in one. :)
No, morm priznat da se na vse tole bolj mal spoznam. Fotr je prof. na EPF-ju (MB). Jst ne poznam nobenga administratorja. Sam kaj pa tisti k so v študentskih domovih (novejše bajte) pa majo tud link na UNI pa si gor serverje postavlajo oz ne glih 'serverje' ampak vlečejo dol fajle celo noč?. Verjetn bi njim prej zatežil k men. Sicer pa ne ne vem al so tle kake omejitve v zvezi z mrežo. Upam da bom drug let dobu adsl in bi si rad pol postavu en UT in CS server, sam na adslu bi zadeva pri vlki udeležbi bolj počas delala.
Sn pa dostkrat med počitnicami tle biu in sn tak v 6 urah po 2GB stvari dol posneu pa se dozdej se noben ni bunu. No, jst bom verjetn do konc leta zadevo speljal pa bomo vidl kak dolg bo trajala. Bom pa še prej verjetn kako vprašanje zastavu.
Sn pa dostkrat med počitnicami tle biu in sn tak v 6 urah po 2GB stvari dol posneu pa se dozdej se noben ni bunu. No, jst bom verjetn do konc leta zadevo speljal pa bomo vidl kak dolg bo trajala. Bom pa še prej verjetn kako vprašanje zastavu.
Sodom ::
Dami: kaj pa recimo za tako velike stuffa downloadaš?
Another warez maniac ;>
Another warez maniac ;>
I am falling fast, I'm right in the final hour
future turns to past, been sent to hell and back
future turns to past, been sent to hell and back
ABX ::
Zamenjaj PC z službenim avtom.
Recimo tvoj foter dobi službeni avto. Tu pa tam ga tebi posodi da greš po burek, vse lepo in prav dolkler kdo ne opazi. Vseeno pa na cestne dirke se nebi prijavil z njim.
Recimo tvoj foter dobi službeni avto. Tu pa tam ga tebi posodi da greš po burek, vse lepo in prav dolkler kdo ne opazi. Vseeno pa na cestne dirke se nebi prijavil z njim.
Vaša inštalacija je uspešno spodletela!
Mah, tu pa tam kak film, kak progi pa ponavad mp3-je.
ABX: opa, ta mašina ni službena. Vse si lasti foter. Res pa je da (mislim da na 2 leti al nim čist ziher) dobi mal sredstev za nakup opreme, sam to mu pol faks ne more zaplent.
No, bom zdej za foro spisek napisal za kaj naj bi se ta mašina uporabljala (obvezno pa more bit to 1 PC):
-more bit normalno dostopn, saj gre foter tu pa tam na net pa mal mejle bere
-more bit zmožn laufat kak dedicated server enga špila (UT, CS pa mogoč še kej), verjetn tud hostat hone-page, pa verjetn tud ftp
-nujno pa morm met jst doma omogočen dostop do tega serverja. kako, še ne vem. more pa bit tako, da lahko o doma zaženem UT dedicated server, iščem kake fajle in jih dam pol za dol vlečt na serverju.
Za to zadnje bi verjetn biu PC Anywhere dober in tud zarad 1. točke bi mogu uporabit winse (jst bi se že nauču linuxa, sam foter pa ziher ne)
Sam tolk okvirno
ABX: opa, ta mašina ni službena. Vse si lasti foter. Res pa je da (mislim da na 2 leti al nim čist ziher) dobi mal sredstev za nakup opreme, sam to mu pol faks ne more zaplent.
No, bom zdej za foro spisek napisal za kaj naj bi se ta mašina uporabljala (obvezno pa more bit to 1 PC):
-more bit normalno dostopn, saj gre foter tu pa tam na net pa mal mejle bere
-more bit zmožn laufat kak dedicated server enga špila (UT, CS pa mogoč še kej), verjetn tud hostat hone-page, pa verjetn tud ftp
-nujno pa morm met jst doma omogočen dostop do tega serverja. kako, še ne vem. more pa bit tako, da lahko o doma zaženem UT dedicated server, iščem kake fajle in jih dam pol za dol vlečt na serverju.
Za to zadnje bi verjetn biu PC Anywhere dober in tud zarad 1. točke bi mogu uporabit winse (jst bi se že nauču linuxa, sam foter pa ziher ne)
Sam tolk okvirno
sasox ::
Če fotr na svojmu kompu nima zunanjega IP-ja lahko brez pomoči admina kar pozabš na tak server ;)
ABX ::
Pa recimo da Pc je od očeta ampak una pipica v svet pa NI definitivno.
Če bi jaz kot administrator neta zagledal nek tuj server na mojem omrežju bi lastnika pojedel skupaj z kostmi.
Bandwith je moj in samo moj. (Pika)
Če bi jaz kot administrator neta zagledal nek tuj server na mojem omrežju bi lastnika pojedel skupaj z kostmi.
Bandwith je moj in samo moj. (Pika)
Vaša inštalacija je uspešno spodletela!
gkovac ::
Dami... tuki se morm strinjat z ABX-om... tut jest bi na mestu nekega admina ravnal isto kot ABX... mašino vrgu čez okno, lastnika pa požrl še z obleko vred
ubogaj nasvete pa se ne igraj rajš preveč s temi stvarmi, še posebej ne za tako službo, kot jo ima tvoj fotr... rajš počaki na kabel modem oziroma ADSL
lp,SuLc
ubogaj nasvete pa se ne igraj rajš preveč s temi stvarmi, še posebej ne za tako službo, kot jo ima tvoj fotr... rajš počaki na kabel modem oziroma ADSL
lp,SuLc
lp,
ahac ::
Nek tip v lokalni nemški vladi je v službi klical na 090 številke (sej veste kakšne) in naredil 68.000 DEM računa.
Službo je izgubil, zdaj se zagovarja na sodišču. Zadnjič je znorel in kar tekel mimo kamer zraven pa krneki tolkel po folku in vse je posneto.
Službo je izgubil, zdaj se zagovarja na sodišču. Zadnjič je znorel in kar tekel mimo kamer zraven pa krneki tolkel po folku in vse je posneto.
Slo-Tech Discord - https://discord.gg/ppCtzMW
|GrEgOr| ::
Tvoj foter na EPF 100% nima zananje IP stevilke, tak da si tam ne mores postavit serverja.
Vredno ogleda ...
Tema | Ogledi | Zadnje sporočilo | |
---|---|---|---|
Tema | Ogledi | Zadnje sporočilo | |
» | Pomoč pri laptopu ZAŠČITAOddelek: Pomoč in nasveti | 1435 (994) | Azrael |
» | Simpl omrežje z malo smeha..Oddelek: Pomoč in nasveti | 2278 (1517) | StajercSSS |
» | Kater Os za server???Oddelek: Operacijski sistemi | 1465 (1027) | (sic) |