Forum » Šola » Fizika - Električno polje
Fizika - Električno polje
Bondek ::
Pozdravljeni!
Čimprej bi rabil rešiti dve nalogi, ker se mi nekako gre za oceno :). Zato bi vas prosil če mi lahko nekdo pomaga rešiti ti dve nalogi čimprej (do jutri). Sicer jih bom poskusil tudi sam samo ne vem če bo šlo :\
1. Koliko časa potuje proton, da prekorači homogeno električno polje med ploščoma kondenzatorja od "+" smeri proti "-" smeri. Plošči sta razmaknjeni 1cm, napetost med njima je 20KV.
2. Vzporedni plošči kondenzatorja sta dolgi 5.0cm in razmaknjeni 2mm. Elektron vstopi v polje tik ob negativni plošči; njegova začetna hitrost je 10 000km/s v smeri pravokotno na silnice. Kolikšna mora biti najmanjša napetost med ploščama, da elektron ne izstopi iz polja ampak zadene ob pozitivno ploščo.
Kolikor razumem gre pri obeh nalogah v principu vodoravnega meta eleketrona/protona.
Enačbe so:
Fe = m * a
Fe = e * E
v = vo + a * t
y = (a * t2)/2
x = vo * t
Že vnaprej hvala za pomoč, prosil pa bi samo postopek reševanja.
Čimprej bi rabil rešiti dve nalogi, ker se mi nekako gre za oceno :). Zato bi vas prosil če mi lahko nekdo pomaga rešiti ti dve nalogi čimprej (do jutri). Sicer jih bom poskusil tudi sam samo ne vem če bo šlo :\
1. Koliko časa potuje proton, da prekorači homogeno električno polje med ploščoma kondenzatorja od "+" smeri proti "-" smeri. Plošči sta razmaknjeni 1cm, napetost med njima je 20KV.
2. Vzporedni plošči kondenzatorja sta dolgi 5.0cm in razmaknjeni 2mm. Elektron vstopi v polje tik ob negativni plošči; njegova začetna hitrost je 10 000km/s v smeri pravokotno na silnice. Kolikšna mora biti najmanjša napetost med ploščama, da elektron ne izstopi iz polja ampak zadene ob pozitivno ploščo.
Kolikor razumem gre pri obeh nalogah v principu vodoravnega meta eleketrona/protona.
Enačbe so:
Fe = m * a
Fe = e * E
v = vo + a * t
y = (a * t2)/2
x = vo * t
Že vnaprej hvala za pomoč, prosil pa bi samo postopek reševanja.
No, in to je to !
snow ::
> 1. Koliko časa potuje proton, da prekorači homogeno električno polje med ploščoma kondenzatorja od "+" smeri proti "-" smeri. Plošči sta razmaknjeni 1cm, napetost med njima je 20KV.
Sila ki deluje na proton je : F = E * e
e=naboj protona = 1,6*10-19 As
E=električno polje v kondenzatorju = U/d = 20kV/0,01m
Pospešek, ki ga ima proton zaradi sile: a=F/m
m=masa protona, znan podatek...
Ker gre za pospešeno gibanje uporabiš enačbo:
s=at2/2 in izačunaš t. t=koren(2s/a)
Sila ki deluje na proton je : F = E * e
e=naboj protona = 1,6*10-19 As
E=električno polje v kondenzatorju = U/d = 20kV/0,01m
Pospešek, ki ga ima proton zaradi sile: a=F/m
m=masa protona, znan podatek...
Ker gre za pospešeno gibanje uporabiš enačbo:
s=at2/2 in izačunaš t. t=koren(2s/a)
Random mutation plus nonrandom cumulative natural selection - Richard Dawkins
Bondek ::
Hehe...tnx!
Samo ravno zdele sem rešil naloge sam, pa sem šel sem pogledat pa vidim da si že rešu :).
Niti ni važno sem se vsaj kej naučil.
Rešil sem pa točno tko kot si reku... :).
No še druga:
Pri prvi gre v bistvu za navadno gibanje pri drugi pa za vodoravni met.
Pri drugi najprej uporabiš formulo, da zračunaš čas, ki ga potrebuje da pride z začetno hitrostjo do druge ploskve, potem pa pospešek, ki je potreben da se elektron ustavi. Kot si že rekel je masa elektrona in protona znana tako da izračunamo iz tega električno silo in potem preko osnovnega naboja električno polje iz tega pa napetost ki je potrebna.
LP,
Matjaž Mrgole
Samo ravno zdele sem rešil naloge sam, pa sem šel sem pogledat pa vidim da si že rešu :).
Niti ni važno sem se vsaj kej naučil.
Rešil sem pa točno tko kot si reku... :).
No še druga:
Pri prvi gre v bistvu za navadno gibanje pri drugi pa za vodoravni met.
Pri drugi najprej uporabiš formulo, da zračunaš čas, ki ga potrebuje da pride z začetno hitrostjo do druge ploskve, potem pa pospešek, ki je potreben da se elektron ustavi. Kot si že rekel je masa elektrona in protona znana tako da izračunamo iz tega električno silo in potem preko osnovnega naboja električno polje iz tega pa napetost ki je potrebna.
LP,
Matjaž Mrgole
No, in to je to !
Zgodovina sprememb…
- spremenil: Bondek ()
Vredno ogleda ...
Tema | Ogledi | Zadnje sporočilo | |
---|---|---|---|
Tema | Ogledi | Zadnje sporočilo | |
» | Elektrotehnika po kmečkoOddelek: Šola | 5365 (4549) | marjan_h |
» | Fizika - nekaj nalog POMOČOddelek: Šola | 2594 (2157) | bluefish |
» | Kaj je to el. napetost in podobni drobižkiOddelek: Elektrotehnika in elektronika | 4181 (3535) | srus |
» | Problem pri fizikiOddelek: Šola | 948 (808) | MaFijec |
» | Pomoč pri fiziki (elektrika)Oddelek: Šola | 2410 (2265) | snow |