» »

Win2000 in Win98 na enem compu

Win2000 in Win98 na enem compu

TheJack ::

Pred kratkim sem na računalnik naložil Windows 2000 (imel sem čez glavo blue screenov iz Win98) in koj ko sem okusil dobrote zares stabilnega in dobrega sistema, mi je bilo jasno, da poti nazaj na Win98 ni več.
Kot veste, na Windowsih 2000 delujejo skoraj vse igre in programi. Ne pa vsi. Med drugim ne delujejo driverji za moj volan - Microsoftov (!!) SWFFW (ne-usb) (in tako se lahko poslovim od vseh štirikolesnih iger v W2000), pa tudi nekaterih drugih iger mi ne uspe pognati.
Zato sem se odločil, da poleg Windowsov 2000 na računalnik naložim še Win98. Za to sem sicer precej dobro opremljen – kmalu dobim nov računalnik s 40 GB HDD, imam pa tudi Partition Magic 7.0.
Sedaj pa moj problem. Rad bi imel računalnik konfiguriran tako, da bi vsak sistem ždel na svoji particiji in se za drugega ne bi menil. Datotečni sistem na W2000 particiji naj bo NTFS, na W98 particiji pa FAT32. Rad bi imel zadevo zrihtano tako, da se bodo, ko bom prižgal računalnik, brez prekinitev pognali Windowsi 2000 (ki jih bom uporabljal 99% časa), če pa bom pritisnil F8, mi bo dal sistem na izbiro standardni menu, v katerem bo opcija tudi Win98.
Najbolj pomembna stvar pri celi zadevi pa je to, da inštalacija Win98 ne sme na Windowse 2000 vplivati popolnoma nič! Windowsi 2000 morajo ostati popolnoma nedotaknjeni in neokrnjeni. Windowse 98 bom imel namreč le za skrajne primere, ko katera reč v dvatisočki res ne bo hotela delovati. Le nekoliko boljši združljivostni način torej, nič več.
Kako naj se zadeve lotim? Najraje bi na lep, formatiran disk (tako kot vedno – nikoli ne nameščam enega sistema čez drugega) namestil Windowse 2000, nato pa v kakšen majhen kotek (ne več kot kakšne 3GB) neopazno butnil še Win98. Ampak potem bi se verjetno Windowsi 98 razglasili za glavne, ne? Naj raje najprej na manjšo particijo (D:) namestim Win 98 in nato na večjo (C:) Windowse 2000?
Kaj mi svetujete?

Aja, še nikoli nisem na računalnik dajal dveh sistemov, tako da o tem nimam veliko pojma.
  • spremenil: TheJack ()

Maxtor ::

Pravilno razmišljaš. Na D particojo NAJPREJ w98, potem na C Windows 2000. Kateri sistem pa se ti bo štartal in koliko časa boš na to čakal, pa si nastaviš v w2k na nadzorni plošči pod sistem pod startup & recovery, tako da si lahko tam naštimaš recimo boot menu na 1 sekundo, toliko glih da boš imel čas izbrati w98, sicer pa se ti bo po 1 s štartal w2k.

To verjetno veš, da če boš imel na C-ju NTFS sistem, ga w98 ne bo prepoznal in boš tako imel w98 v bistvu tudi na c-ju (sicer bo na d-ju, vendar sam w98 bo za sebe smatral, da je na c ju, ker pogona pred sabo ne bo videl. Okrog tega so že bili problemi. Priporočam obe particiji na fat 32.

LP

bastadu ::

Ker imaš dosti diska si naredi še tretjo particijo v FAT32, kjer si boš izmenjeval datoteke, Win2k pa naj bo kar na NTFS....

TheJack ::

Hvala za odgovore!

Še eno vprašanje: Je NTFS res tako boljši od FAT32, da se splača komplicirati (pomembno je le to, če je hitrejši)?

Maxtor ::

Ne, ne in še enkrat ne. pc je celo počasnejši !!!
LP

bastadu ::

rednex, brez zamere, ampak ne kvazi. Vsak datotečni sistem ima svoje prednosti in vsak je v nekaterih okoliščinah hitrejši. Samo poskusi iti v Win2k v Disk Defragmenter in daj Analyse prvo za FAT32 in pol za NTFS in povej kaj boš opazil.... seveda za primerjavo najbolje da sta oba diska enake veliksti...

Huey P ::

bastadu;

NTSF je počsnejši od FAT 32, mogoče še celo od FAT 16.

The Jack;

Priporočam ti, da oba sistema daš na FAT 32.


..::DOOM III: The Legacy::..

Maxtor ::

Še den, ki se strinja z mano. Hvala za podporo.

LP

Tr0n ::

V enem tutorialu sem prebral, da je najboljse najprej instalirati starejsi sistem (v tem primeru Win98) na particijo C in nato instaliras vse gonilnike, ki jih bos imel na tem sistemu, nato pa novejsi (Win2k) na particijo D in pravtako vse gonilnnike. Instalacijo programov zacni sele, ko bos imel oba sistema koliko toliko porihtana. Oba naj imata FAT32, ker bos tako imel najmanj problemov.

CWIZO ::

Jest mam tut en tak problem

MAm 40GB diska razdeljenga na 3 particije. Dve sta NTFS ena pa FAT Na c: ju je Win2k zdej bi pa jest rad iinštaliral winME ma particijo d (FAT)

A je to možn ?
Nočem foramtirat vseh particij (razen d ja ki je prazna) ker ne bi rad zgubil teh winsev pa podatkov.

PA še neki, če daš win2k na FAT al pa na FAT32 zgubiš velik varnosti podatkov in možnosti ki jih win2k ponuja (recimo da lahko do neke mape dostopa samo enden uporabnik)


Help me THANX
hancic.info
I can't uninstall it, there seems to be some kind of "Uninstall Shield"...

andrej ::

glede na to, da sem prej napisal malo daljsi odgovor in je potem slo-tech crkno (KAK TO SOVRAZIM!!!) bom zdaj malo bolj kratek.

Torej, NI razloga, da nebi uporabljal NTFS. Edini razlog je dual boot. Razlika v performansah je neopazna. Res je, da je FAT v dolocenih situacijah malo hitrejsi, vendar je v drugih NTFS hitrejsi. Ce NTFS pristejemo se njegove featurje potem je zmagovalec NTFS in samo NTFS.

Se enkrat. Edini razlog za uporabo FAT/FAT32 je dual boot!

bastadu ::

Lej no gled, pa mi niso verjeli. Upam da bodo sedaj, ko je dal andrej svoj komentar...8-O


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

NTFS ali FAT32

Oddelek: Pomoč in nasveti
212711 (2264) bluefish
»

FAT32 ali NTFS (strani: 1 2 )

Oddelek: Operacijski sistemi
706809 (5270) Mavrik
»

boot.ini

Oddelek: Pomoč in nasveti
131764 (1558) Red_Mamba
»

optimalno razparticioniranje

Oddelek: Pomoč in nasveti
121243 (1076) Han
»

2 operacijska sistema

Oddelek: Programska oprema
162611 (519) andrej

Več podobnih tem