Forum » Kaj kupiti » Katera klima
Katera klima
sbawe64 ::
Meni je ob montaži moje Micke rekel, da tip servisira 20 let in več stare Micke, ki še vedno delajo brezhibno. Seveda je pa fora ta, da jo redno servisiraš
A si kupil avto ali kaj, da moraš enkrat letno olje menjat?
Al so Micke hčerke od programerjev, da jih pride poservisirat in dajo mir ?
Vse kar klima rabi je čiščenje filtrov, kar narediš sam in to je to.
Odloćil sem se za ta model zaradi 2. prekatov, kar je bilo odločilno, a kaj je pristavilo lonček na dražji model je, da ima ta vgrajeni neki 3. filter xy in če bi kupil cenejši model, bi moral dokupiti ta filter, če se ne motim za 350EUR.
A si upaš iti ven čez vrata, kjer je sam nefiltriran zrak ?
Čiščenje ventilatorja tudi.
Ko dela, daj roko na 'izpuh' notranji enote in glej če je piš zraka po celotni širini.
Če ga ni, je ventilator umazan/zamašen.
Ventilator je v obliki valja, postavljen v horizontali.
Micke so 'Mitsubishi electric' in 'Mitsubishi heavy industry'.
2020 is new 1984
Corona World order
Corona World order
Zgodovina sprememb…
- spremenilo: sbawe64 ()
Karen ::
Eno vprašanje za tiste z izkušnjami: znotraj prostora imam cca 2m cevi ki povezujeta/jo notranjo in zunanjo enoto, v plastičnem kanalu/parapetu (na stropu). Problem je sedaj poleti ker se na spodnjem zunanjem robu parapeta/kanala očitno ta toliko shladi da se gor nabira kondenz iz prostora samega (ne klime, odtok za kondenz klime je speljan drugje in ne gre po tem kanalu). A je to problem ker se kanal dotika notranjih cevi in bo zadevo rešil samo večji plastični parapet (kanal), ki se ne bi dotikal oz. bil tako blizu cevi (slednje so tudi izolirane v peni, ampak očitno ne dovolj), ali predlagate kako drugo rešitev? Zadeva res "kaplja" te dni, spomladi in jeseni ni nič, klima laufa 24/7 skoz sicer. Vsaka ideja dobrodšla.
Bizkit45 ::
Kanal dol, izolirati cevi (thermaflex), kanal gor :)
Ampak to jo res žgeš na polno da ti tolk ohladi da pride do rosišča preko kanalete :)
Ampak to jo res žgeš na polno da ti tolk ohladi da pride do rosišča preko kanalete :)
Zgodovina sprememb…
- spremenilo: Bizkit45 ()
joez7 ::
Jaz bi preveril še količino (tlake) plina v sistemu. Ko ga je premalo, konkretno padejo temperature cevi (še preden začne slabše hladit)
.
Sem mali provokator, po potrebi diktator, dvomim v vse in nič ne vem.
Marsikdaj se motim, zato prosim me popravi.
DarwiN ::
Če bi bilo plina premalo, bi verjetno opazil še kakšne druge simptome... Kakšne čudne zvoke, led na lamelah...
Pa če se to dogaja samo takrat, ko je zunaj nad 36C, potem mene ne bi skrbelo, ker to je 1x 4 leta. :D
Pa če se to dogaja samo takrat, ko je zunaj nad 36C, potem mene ne bi skrbelo, ker to je 1x 4 leta. :D
You don't see faith healers working in hospitals
for the same reason you don't see psychics winning the lottery!
for the same reason you don't see psychics winning the lottery!
Zgodovina sprememb…
- spremenil: DarwiN ()
aytim ::
CoreySteel je izjavil:
Prebral sem verjetno 50 strani te nitke in vseeno malo izgubljen. Tudi raje ne povem koliko časa sem rabil, da sem pogruntal, da je micka mitsubishi
Vglavnem... Prvič kupujem klimo in sem kar malo "šokiran" nad cenami. Res ne bi dal več kot 900-1.000 € skupaj z montažo (že to overkill?). Rabil bi samo za hlajenje, 36m2 dnevna soba, okna slaba in na južni strani, štiri osebe, TV ki laufa večinoma samo zvečer, se ogreje tudi na 27C vse skupaj. Zraven je z odprtimi vrati povezana kuhinja, če bi tudi tukaj padla temperatura za kako stopinjo (ali dve), bi bil navdušen.
Bom hvaležen za kakršenkoli predlog. Hvala.
Sicer smo zdaj že par mesecev oddaljeni od te točke, ampak a si pogruntal tudi, da micka ni enako kot micka? Eno je Micka ala Mitsubishi Electric, ta druga pa Micka ala Mitsubishi Heavy Industries. Nima neke veze z debato, le na smeh mi uide, ko nekdo reče Micko kupi. Ja katero pa?
mn ::
Če bi bilo plina premalo, bi verjetno opazil še kakšne druge simptome... Kakšne čudne zvoke, led na lamelah...
Mimogrede, kaj je razlog za led na lamelah ko pade tlak? Rad bi razumel mehanizem, ker meni bi bilo logično da temperature narastejo.
Mimogrede, kaj je razlog za led na lamelah ko pade tlak? Rad bi razumel mehanizem, ker meni bi bilo logično da temperature narastejo.
Zaradi pomanjkanja plina pade temperatura uparjanja. Idealna temperatura na lamelah je okoli 6°C - tega pa se tanove inverterske klime ne držijo povsem - zarad izkoristka je temperatura lamel ~10°C.
Vglavnem, ko ti začnejo lamere srezit (ivje) maš v sistemu premalo plina ~100g in več.
Tanove s EEV so prav zanimive - kljub pomanjkanju plina, dolgo vztrajajo, s EEV kompenzirajo marsikaj, ko jih čist zjebe pa ERRor.
Zgodovina sprememb…
- spremenil: joez7 ()
Hvala vsem za informacije. Ja, dela 24/7 na 24 stopinj, ampak za majhen sistemski prostor (server room). Kondenz na parapetu je pa zunaj tega prostora kjer so speljane cevi. Bom izoliral še bolj (sicer so že nekaj), pol pa vidimo če bo kaj bolje, sicer pa še plin dam preverit. Sem mislim da bi enostavno mal večji kanal dal, zdaj sem domneval da se shladi parapet verjetno zaradi dotika sicer izolirane cevi z njim, ker je precej ozek parapet.
tony1 ::
Ene 2 meseca nazaj smo se v tej temi naučili, da so za 24 urno delovanje na polno namenjene drugačne "datacenter klime" kot te za stanovanja...
Bizkit45 ::
Hvala vsem za informacije. Ja, dela 24/7 na 24 stopinj, ampak za majhen sistemski prostor (server room). Kondenz na parapetu je pa zunaj tega prostora kjer so speljane cevi. Bom izoliral še bolj (sicer so že nekaj), pol pa vidimo če bo kaj bolje, sicer pa še plin dam preverit. Sem mislim da bi enostavno mal večji kanal dal, zdaj sem domneval da se shladi parapet verjetno zaradi dotika sicer izolirane cevi z njim, ker je precej ozek parapet.
To da se dotika in neposredno hladi plastiko seveda pripomore k kondenziranju. Večji parapet bo pomagal, saj bo vmes zrak in bo manj neposrednega hlajenja in verjetno dlje od točke rosišča
Ene 2 meseca nazaj smo se v tej temi naučili, da so za 24 urno delovanje na polno namenjene drugačne "datacenter klime" kot te za stanovanja...
Razumem, nisem to spraševal. Dela ta klima nonstop že tam ene 6 let, sistemska soba je neprodukcijska tako da bi delalo vse tudi brez, ampak tako je bolj idealno pa manj verjetnosti odpovedi česa. Skratka opravlja tisto čemur je namenjena. Bom izoliral pa probal z večjim parapetom rešit. Hvala vsem za konstruktivne predloge in nasvete (predvsem Bizkit45), lahko gremo na druge vsebine.
driftwood ::
jaz imam klimo Mitsubishi MSZ DW35-VF, pa me zanima, koliko energije porabi pri minimalnem delovanju? primer: v sobi je 26stopinj, klima pa nastavljena, da hladi na 25stopinj. a je kje kakšna tabela?
https://www.mimovrste.com/pametne-vticn...
ali pa https://zella.si/izdelek/digitalni-prof...
pričakuj pa od 300- 1200W . Tapo P110 ti bo podal tudi graf in dnevno, mesečno porabo.
ali pa https://zella.si/izdelek/digitalni-prof...
pričakuj pa od 300- 1200W . Tapo P110 ti bo podal tudi graf in dnevno, mesečno porabo.
starfotr ::
držim pesti.
Lahko tudi preventivno izklopiš, odklopiš ali celo odstraniš klimo. Da ne bo slučajno računček za elektriko previsok.
enavlaka ::
Namesto temperatura uparjanja +5°C je -10°C, kar je preveč za rebra, ker ne zmorejo toliko odvajati. Res je, da v nekem momentu tam 2x bolj hladi, vendar se vsa hladilna moč skoncentrira v nekaj 10cm reber, namesto po celi površini. Potem pa samo zamrzuje kakor zmrzovalnik, ker srež izjemno dobro izolira.
V prostoru pa bo topleje kakor sicer, saj je hladilna moč nižja. Preostanek reber pač ne dela nič.
Furbo ::
Nima neke veze z debato, le na smeh mi uide, ko nekdo reče Micko kupi. Ja katero pa?![]()
Ja in za kaj razen tvojega hihitanja ob tem obskurnem faktoidu ima to veze? Oboje klime so top.
i5-13600K, Noctua NH-D15, TUF Z790-F, 64GB DDR5, 2TB Samsung 990PRO,
Toughpower GF3 1000W, RTX 5080 AORUS, ALIENWARE AW3423DWF, Dell S2722QC
Toughpower GF3 1000W, RTX 5080 AORUS, ALIENWARE AW3423DWF, Dell S2722QC
PROTEINSKI ::
Kako je klima v kombinaciji z avtizmom? Sprašujem, ker me zanima, če me bo motil hrup. Potem raje švicam v tišini.
tony1 ::
Vzemi eno malo dražjo micko in preveri hrup notranje enote v datasheetu.
Predvsem je ne dat tako da piha direktno na jedilno/pisalno mizo, na kavč ipd., to je še mnogo bolj moteče kot hrup...
Predvsem je ne dat tako da piha direktno na jedilno/pisalno mizo, na kavč ipd., to je še mnogo bolj moteče kot hrup...
Noah0024 ::
energetik ::
Če ne piha, ne hladi. Tako hlajenje je možno samo, če imaš pasivno stropno hlajenje.Tale klima je neslišna: Samsung WindFree Avant 3,5 KW S2
Ali je še kdo, ki ima izkušnje s to Samsungovo klimo? Ta Samsungova mi je namreč edina, ki po mojem lahko konkurira Micki. A res nč ne čutš, kako piha?
Moč vsake klime je pretok zraka krat deltaT. Če zelo malo piha, zelo malo hladi ali pa se mora za dober učinek ven spuščat leden zrak (to je nemogoče, razen če ima implementiran defrost notranje enote).
vires in numeris
Zgodovina sprememb…
- spremenilo: energetik ()
feryz ::
Nimaš prav.
Najdražji modeli lahko popolnoma neslišno in brez pihanja ohladijo hodnik in sobo, ki je na koncu hodnika. Če so vrata v sobo zaprta, je hlajenje sobe za malenkost manj učinkovito.
Kar preleti temo, boš videl da je tako. Veliko denarja pomeni nelišnost in nič pihanja. Vsi v tej temi temu pritrjujejo.
Fiziko seveda zanemarimo, ko jo šljivi.
Najdražji modeli lahko popolnoma neslišno in brez pihanja ohladijo hodnik in sobo, ki je na koncu hodnika. Če so vrata v sobo zaprta, je hlajenje sobe za malenkost manj učinkovito.
Kar preleti temo, boš videl da je tako. Veliko denarja pomeni nelišnost in nič pihanja. Vsi v tej temi temu pritrjujejo.
Fiziko seveda zanemarimo, ko jo šljivi.

IL_DIAVOLO ::
Danes ze ma vsaka kitajska klima silent mode
Con il Milan nel cuore!
https://www.youtube.com/watch?v=fS58IQczWWE&ab_channel=MariusMotora
Forza ragazzi!
https://www.youtube.com/watch?v=fS58IQczWWE&ab_channel=MariusMotora
Forza ragazzi!
aborko ::
No silent na enih ni ravno silent. Če res spiš pri klimi je to lahko pomembno. Je res da tam okoli 19db in manj in si zraven klime jo še čuješ, če pa si 2-3m+ stran pa praktično ne čuješ več.
V-i-p ::
Jaz imam svojo Fujitsu ASYG07LECA praktično nad bučo in dela 24/7 na AUTO. Vključen je ECONOMY, pa ventilator je na enki. Nič ni moteča med spanjem, pa ni glih nova klima :)
Kar lahko storiš danes, ne odlašaj na jutri. Raje reci, da si naredil že včeraj!
miko22 ::
Pri mojih tastarih je ta samsungova wind free. Jaz si bom dal to not delat. danes sem moral dati roko čisto zraven, da sem sploh vedel da dela. Pršilo je hladno, nič pihalo. Svetovna klima. Malo dražja, ampak vredna svojega dnara.
Pri nekaterih jajcih moraš dokupit wifi modul. Tale ma vse, daljinec, wifi, aplikacijo, neslišnost, ne piha, je pa prijetno hladno. Vredna večje cene.
Pa ne delam reklame, pač napišem kar vidim in čutim.
Pri nekaterih jajcih moraš dokupit wifi modul. Tale ma vse, daljinec, wifi, aplikacijo, neslišnost, ne piha, je pa prijetno hladno. Vredna večje cene.
Pa ne delam reklame, pač napišem kar vidim in čutim.
Utk ::
No daj pokaži ta jajca, ki danes nimajo wifi.
Mimogrede pa še razloži kako bo ta nepihajoča klima ohladila kaj več kot 2 metra naokoli nje.
Pa še 2 metra sem najbrž pretiraval.
Mimogrede pa še razloži kako bo ta nepihajoča klima ohladila kaj več kot 2 metra naokoli nje.
Zgodovina sprememb…
- spremenil: Utk ()
ZveeZ ::
No daj pokaži ta jajca, ki danes nimajo wifi.
@ChatGPT
Takole deluje:
Najprej klima deluje povsem normalno. Odpre veliko loputo in z močnim curkom zraka hitro ohladi prostor.
Ko doseže nastavljeno temperaturo, se velika loputa zapre.
Hladen zrak nato potuje skozi več tisoč drobnih luknjic (Samsung jih navaja okoli 23.000).
Ker je vsaka luknjica zelo majhna, iz nobene ne piha močan curek. Namesto tega iz vseh skupaj prihaja ogromno zelo počasnega zraka.
Predstavljaj si razliko:
- Navadna klima = kot ventilator, ki piha vate.
- WindFree = kot da odpreš velik hladen zid z drobnimi porami. Zrak se še vedno premika, vendar tako počasi, da ga koža skoraj ne zazna.
Torej fizike ne more pretentati. Še vedno mora premikati zrak, sicer hlajenje ne bi bilo mogoče. Le hitrost zraka je tako nizka (običajno pod približno 0,15 m/s), da nimaš občutka prepiha.
Zato imajo ljudje radi WindFree – prostor ostane hladen, ne da bi imel občutek, da ti klima piha v vrat ali hrbet.
Kar lahko storiš danes, ne odlašaj na jutri. Raje reci, da si naredil že včeraj!
Utk ::
Si že poskusil vržt papirnato letalo s tako hitrostjo? Nekako ne pride do 6 metrov oddaljene sobe. Zrak je pa kar dober izolator.
@Utk, ajd še tole prilimam. Saj v bistvu te je @GPT pohvalu, samo vseeno ;P
Hahaha, dobra pripomba. Ampak v njej je tudi malo mešanja različnih stvari.
Utk ima prav v enem delu: če bi se zrak premikal izključno s hitrostjo okoli 0,15 m/s iz drobnih luknjic, res ne bi "odpihnil" hladnega zraka 6 metrov daleč kot navadna klima.
Ampak WindFree ne hladi oddaljene sobe samo z direktnim tokom zraka.
Dogaja se več stvari hkrati:
Klima je prostor najprej že ohladila z normalnim močnim pihanjem.
V načinu WindFree nato le vzdržuje temperaturo, ne pa hitro ohlaja vroč prostor.
Hladen zrak je gostejši od toplega, zato se počasi spušča, topel zrak pa se dviga. Nastajajo naravni konvekcijski tokovi.
Tudi skozi tisoče luknjic gre skupaj še vedno precej zraka - le razpršen je, zato ga ne občutiš kot prepih.
Tudi izjava "zrak je dober izolator" je samo delno pravilna. Mirujoč zrak je res dober izolator (zato imajo okna dvojno zasteklitev), ampak v prostoru z vključeno klimo zrak ni popolnoma mirujoč. Že majhne razlike v temperaturi povzročajo stalno kroženje zraka.
Torej:
- WindFree ni čudež, ki bi brez gibanja zraka hladil prostor.
- Zrak se še vedno premika, le počasneje in bolj enakomerno.
- Zato je odličen za vzdrževanje temperature, ni pa tako učinkovit za hitro ohlajanje zelo vročega prostora kot običajen način delovanja.
Skratka, njegov komentar opozarja na realno omejitev WindFree načina, ne pa na to, da tehnologija "ne deluje". Samsung tudi sam ne trdi, da WindFree nadomesti običajno hlajenje - zato klima vedno najprej hladi z odprto loputo, šele nato preklopi v WindFree način. To je pravzaprav ključ do razumevanja, kako sistem deluje.
Hahaha, dobra pripomba. Ampak v njej je tudi malo mešanja različnih stvari.
Utk ima prav v enem delu: če bi se zrak premikal izključno s hitrostjo okoli 0,15 m/s iz drobnih luknjic, res ne bi "odpihnil" hladnega zraka 6 metrov daleč kot navadna klima.
Ampak WindFree ne hladi oddaljene sobe samo z direktnim tokom zraka.
Dogaja se več stvari hkrati:
Klima je prostor najprej že ohladila z normalnim močnim pihanjem.
V načinu WindFree nato le vzdržuje temperaturo, ne pa hitro ohlaja vroč prostor.
Hladen zrak je gostejši od toplega, zato se počasi spušča, topel zrak pa se dviga. Nastajajo naravni konvekcijski tokovi.
Tudi skozi tisoče luknjic gre skupaj še vedno precej zraka - le razpršen je, zato ga ne občutiš kot prepih.
Tudi izjava "zrak je dober izolator" je samo delno pravilna. Mirujoč zrak je res dober izolator (zato imajo okna dvojno zasteklitev), ampak v prostoru z vključeno klimo zrak ni popolnoma mirujoč. Že majhne razlike v temperaturi povzročajo stalno kroženje zraka.
Torej:
- WindFree ni čudež, ki bi brez gibanja zraka hladil prostor.
- Zrak se še vedno premika, le počasneje in bolj enakomerno.
- Zato je odličen za vzdrževanje temperature, ni pa tako učinkovit za hitro ohlajanje zelo vročega prostora kot običajen način delovanja.
Skratka, njegov komentar opozarja na realno omejitev WindFree načina, ne pa na to, da tehnologija "ne deluje". Samsung tudi sam ne trdi, da WindFree nadomesti običajno hlajenje - zato klima vedno najprej hladi z odprto loputo, šele nato preklopi v WindFree način. To je pravzaprav ključ do razumevanja, kako sistem deluje.