Forum » Kaj kupiti » Katera klima
Katera klima

IL_DIAVOLO ::
Kuhinje in dnevni prostori so ponavadi obrnjeni proti jugu in če tu uredis ohlajen prostor, bo bivanje tudi v ostalih prostorih bistveno boljse.
Con il Milan nel cuore!
https://www.youtube.com/watch?v=fS58IQczWWE&ab_channel=MariusMotora
Forza ragazzi!
Forza ragazzi!

energetik ::
IL_DIAVOLO je izjavil:
Kuhinje in dnevni prostori so ponavadi obrnjeni proti jugu in če tu uredis ohlajen prostor, bo bivanje tudi v ostalih prostorih bistveno boljse.
Če imaš v 1 štuku. V 2-etažni bajti pa se klima v spodnji kuhinji v mansardi ne bo poznala nič.
vires in numeris

IL_DIAVOLO ::
Seveda ne, vsak pameten bo stopnišče zaprl.
Con il Milan nel cuore!
Forza ragazzi!
Forza ragazzi!

joez7 ::
IL_DIAVOLO je izjavil:
Pravilna trditev.
Tudi pri nas sem pametoval s kasetno klimo (pa je odpadla zaradi cene ~ 2500€), potem s postavitvijo na hodnik (potreba po drenažni črpalki), je prišel monter - znanec, in mi lepo razložil in določil mesto montaže. Vzhodna stran - na zunanji zid, preboj na balkon in postavitev zunanje enote na balkonu.
ena v mansardi, druga v pritličju. Pač, ko klimi obratujeta (večidel na minimumu) so odprta vrata v hodnik in ostale prostore. Vse skupaj se lepo temperira, še največji plus pa je odstranjevanje vlage - sedaj ~45%, s sami zračenjem, pa redko pod 60%.
Tako, da so sedaj kletni prostori še najtoplejši prostor v hiši

Sem mali provokator, po potrebi diktator, dvomim v vse in nič ne vem.
Marsikdaj se motim, zato prosim me popravi.

easyrider3 ::
Jst še vedno težko razumem kako lahko nekih 800W hlajenja (razvlaževanja) podhladi hišo. Koliko imate dnevno porabo štroma v hiši? Pri nas je nekih 12 kWh dnevno in večina gre v toploto. Že en človek proizvaja 100W če nič ne dela. Kje je šele potem vsa toplota ki pride v hišo preko vseh sten, oken, strehe, zračenja, pa čeprav imate zunanja senčila se tega kar nabere. Pri nas 90m2 lahko laufa klima 24/7 na min (dry mode = ~180W) pa temperatura ne pade pod 22 stopinj.
To je vrhunsko,če imaš ti samo toliko dnevne porabe v hiši kajti jaz imam povprečno več kakor 25 kWh na dan.
Ob tej hujši vročini katera je bila sta mi dve klimi hladili vsaka na svojem koncu pa temperatura mi ni prišla izpod 24 stopinj no dobro,da je vsaj vlaga bila malo nad 50% in je to bilo kar dobro počutje v stanovanju. Klimi sem imel nastavljeni na 22-23 stopinj in temperatura ni šla nikoli izpod 24 tudi,če sem jih nastavil na razvlaževanje je bilo še slabše saj se kar ugašata vmes. Za sproti ne morata dve klimi hladiti pa rečte kar hočete a seveda hiša nima zunajne izolacije in fasade potem pa na nekaj oken tudi sveti sonce pa ,hladilnik,televizorji,prenosniki,kuhanje nekaj otrok in odraslih ljudi.
Tretjo klimo Mitshubishi katera je namenjena samo za hladiti eno sobo bo treba pa dol vreči ,ker ne funkcionira dobro in bom nabavil novo eno z zares dobrim izkoristkom in verjetno ne več Mitshubishi.

LeQuack ::
Mene zanima za tiste ki se spoznate na klime, kaj točno je tale zvok na notranjih enoti, zveni kot neko coil whine?
Zvok se je začel par mesecev nazaj, ko je klima začela slabo hladiti, traja ene par deset sekund potem pa lahko spet zgine za uro ali dve. Vmes je serviser napolnil plin, klima je začela lepo hladiti spet, zvok pa je izginil iz notranje enote. Zdaj po par mesecih pa se je spet vrnil.
Video/audio zvoka. Pa dajte bolj naglas zvočnike, se slabo sliši.
https://streamable.com/0b4af0
Zvok se je začel par mesecev nazaj, ko je klima začela slabo hladiti, traja ene par deset sekund potem pa lahko spet zgine za uro ali dve. Vmes je serviser napolnil plin, klima je začela lepo hladiti spet, zvok pa je izginil iz notranje enote. Zdaj po par mesecih pa se je spet vrnil.
Video/audio zvoka. Pa dajte bolj naglas zvočnike, se slabo sliši.
https://streamable.com/0b4af0
Quack !

Zvok plina, ko spreminja fazo iz tekočega v plinasto.
Če ti je že enkrat dofilal, maš verjetno porozno nekje.
Glej za novo klimo. So se že začele akcijske cene - razprodaje zalog.
Sam na monterja še počakaj na konec avgusta.

Zanimivo, koliko je stara klima, katera znamka?
Daikin, že kar stara kake 10 let najbrž.
Zvok plina, ko spreminja fazo iz tekočega v plinasto.
Se pravi se ne da odpraviti tega al kaj?
Quack !

DA, se odpravit - sam cena nebo primerna
.
Verjetno ti je že prejšnjič zategnil vse spoje. Mal preglej zunanjo in notranjo enoto. Če boš mel srečo, najdeš mesto spuščanja plina - mal masten umazan madež
.
Če se še dajo dobit deli za ta model.
Prvo ti bo zamenjal notranjo enoto ~200€ +100€delo +50€ plin.
Če še ne bo v redu, bo zamenjal zunanjo enoto in cevi ~400€ +150€delo. Pa bo delovalo.
Če ti je delala 10let, je ROI kar dober. Nekateri majo probleme že drugo sezono
Na tej enoti maš verjetno še R407. Na novo pa boš mel R32 - malce boljši ob ogrevanju.
Če se boš šel samodemontažo, glej, da boš spravil plin v zunanjo enoto.
Zalavfaš klimo na hlajenje, zapreš ventil na tanki cevi (tekoča faza), počakaš nekje 5 do 15min (spremeni glas obratovanja, zapreš ventil na debeli cevi (plinska faza) in ugasneš klimo.

Verjetno ti je že prejšnjič zategnil vse spoje. Mal preglej zunanjo in notranjo enoto. Če boš mel srečo, najdeš mesto spuščanja plina - mal masten umazan madež

Če še ne bo v redu, bo zamenjal zunanjo enoto in cevi ~400€ +150€delo. Pa bo delovalo.
Če ti je delala 10let, je ROI kar dober. Nekateri majo probleme že drugo sezono

Na tej enoti maš verjetno še R407. Na novo pa boš mel R32 - malce boljši ob ogrevanju.
Zalavfaš klimo na hlajenje, zapreš ventil na tanki cevi (tekoča faza), počakaš nekje 5 do 15min (spremeni glas obratovanja, zapreš ventil na debeli cevi (plinska faza) in ugasneš klimo.

DA, se odpravit - sam cena nebo primerna.
Verjetno ti je že prejšnjič zategnil vse spoje. Mal preglej zunanjo in notranjo enoto. Če boš mel srečo, najdeš mesto spuščanja plina - mal masten umazan madež.
Če ti je delala 10let, je ROI kar dober. Nekateri majo probleme že drugo sezono![]()
Super, hvala za odgovor. Dobro vedeti vsaj okvirne stroške.
Quack !

Magic1 ::
Odvisno od situacije. Ob normalni porabi ziher ne, saj je to poraba nekje do 100€ na sezono. Torej če bi bila totalno neefiktiva, ne bi pušnil 50€ na leto zaradi tega. Če pa imaš fancy stanovanje s ogromnimi nezastekljenimi okni in klima dela na max konstantno, potem pa. Je treba računat, da vročinski vali pri nas niso ponavadi ekstremno dolgi. Še letos, ko je bilo dost ekstremno se je klima uporabljala do sedaj le mesec. Še kakšen teden ali dva in bo poletja konec.
Magic

bbbbbb2024 ::
Imam en nenavaden problem, ki ga nismo uspeli rešiti (do sedaj).
Samsungova klima (ena zunanja enota, štiri notranje enote) občasno javlja napako C201. To je napaka na komunikaciji. Vse notranje enote komunicirajo preko MODBUS povezave.
Poskusili smo že, da smo dali oplet na kabel za komunikacijo, zamenjali smo vse kable (razen enega), zamenjali smo komunikacijsko elektroniko v zunanji enoti.
Zdaj, da to debagiram bolj podrobno, bi rabil LCR meter, ter en osciloskop, tak, ki se priklopi na PCja. Zanima me, kje bi si to lahko izposodil, da zdaj ne kupujem merilnega instrumenta za dobesedno enkratno rabo.
Inštalater klim je izčrpal ta bolj da ne rečem simpl nabor ukrepov, kaj bi lahko bilo narobe. Jaz bi jim pomagal, ker nenazadnje klime rabimo, samo ta dva instrumenta bi rabil. Kje bi to bilo za izposoditi si?
Samsungova klima (ena zunanja enota, štiri notranje enote) občasno javlja napako C201. To je napaka na komunikaciji. Vse notranje enote komunicirajo preko MODBUS povezave.
Poskusili smo že, da smo dali oplet na kabel za komunikacijo, zamenjali smo vse kable (razen enega), zamenjali smo komunikacijsko elektroniko v zunanji enoti.
Zdaj, da to debagiram bolj podrobno, bi rabil LCR meter, ter en osciloskop, tak, ki se priklopi na PCja. Zanima me, kje bi si to lahko izposodil, da zdaj ne kupujem merilnega instrumenta za dobesedno enkratno rabo.
Inštalater klim je izčrpal ta bolj da ne rečem simpl nabor ukrepov, kaj bi lahko bilo narobe. Jaz bi jim pomagal, ker nenazadnje klime rabimo, samo ta dva instrumenta bi rabil. Kje bi to bilo za izposoditi si?

tony1 ::
Za osciloskop probaj kupiti najbolj kitajskega, morda podobnega kot za hobi šravfanje avtoelektrike... Ni hudič, da z dobrim stotakom ne prideš skozi... Za izposojo ne vem.

bbbbbb2024 je izjavil:
Imam en nenavaden problem, ki ga nismo uspeli rešiti (do sedaj).
Mi smo mel mal čuden problem na termostatu - poskušali vse mogoče.
Nazadnje je pomagal kondenzator (metal-film) 100nF na vodu - rešitev za 1€. Če maš komunikacijo - probaj z 10nF - vsaj 250V
Včasih pomaga terminacija - upor 120€ na eni strani https://www.andivi.si/poglobljen-pregle...
Vidim, da ste dali kable z opletom, je oplet priključen na obeh straneh, ali samo na eni - včasih pomaga, da je oplet priključen samo na eni strani.
Zgodovina sprememb…
- spremenil: joez7 ()