Forum » Kaj kupiti » Katera klima
Katera klima
joez7 ::
Danes, jutri boš dal kar velik.
Klima se kupuje septembra - decembra. Če pa nimaš dveh levih rok, pa samomontaža.
Vzameš eno osnovno za ~350€ in ostali material za montažo te pride ~100€ (odvisno od mesta zunanje enote).
Monter pa ti bo vzel nekje 200€ (odvisno kaj boš sam pripravil).
Klima se kupuje septembra - decembra. Če pa nimaš dveh levih rok, pa samomontaža.
Vzameš eno osnovno za ~350€ in ostali material za montažo te pride ~100€ (odvisno od mesta zunanje enote).
Sem mali provokator, po potrebi diktator, dvomim v vse in nič ne vem.
Marsikdaj se motim, zato prosim me popravi.
energetik ::
CoreySteel je izjavil:
Prebral sem verjetno 50 strani te nitke in vseeno malo izgubljen. Tudi raje ne povem koliko časa sem rabil, da sem pogruntal, da je micka mitsubishihttps://www.gree.si/klimatske-naprave/s...
Vglavnem... Prvič kupujem klimo in sem kar malo "šokiran" nad cenami. Res ne bi dal več kot 900-1.000 € skupaj z montažo (že to overkill?). Rabil bi samo za hlajenje, 36m2 dnevna soba, okna slaba in na južni strani, štiri osebe, TV ki laufa večinoma samo zvečer, se ogreje tudi na 27C vse skupaj. Zraven je z odprtimi vrati povezana kuhinja, če bi tudi tukaj padla temperatura za kako stopinjo (ali dve), bi bil navdušen.
Bom hvaležen za kakršenkoli predlog. Hvala.
ali pa katero od "hišnih znamk" v Bauhaus/Obi. Samo za hlajenje bo popolnoma OK. Ti samo najdi dobrega monterja - kar pa ja danes zelo težka naloga.
vires in numeris
Ashrack ::
Ste kaj narocali iz https://www.climamarket.eu/en/mitsubish... ?
Cena je nizje kot sem jo v Sloveniji zasledil?
....
Andrej68 ::
Zdravo,
zanima me če ima kdo izkušnjo z VOX klimo ali pa TESLO.Gledam variante na mimovrste.Ne rabim nič posebnega, samo hlajenje, najmanjšo varianto 2,5 kW, ker je soba velika cca 10m2, gleda pa na zahod in se segreje do 28,29 stopinj,tudi če je roleta spuščena. Je pa Marles montažna hiša starejša...
Hvala za odgovore.
https://www.mimovrste.com/klimatske-nap...
zanima me če ima kdo izkušnjo z VOX klimo ali pa TESLO.Gledam variante na mimovrste.Ne rabim nič posebnega, samo hlajenje, najmanjšo varianto 2,5 kW, ker je soba velika cca 10m2, gleda pa na zahod in se segreje do 28,29 stopinj,tudi če je roleta spuščena. Je pa Marles montažna hiša starejša...
Hvala za odgovore.
Povsem OK so te klime za samo hlajenje. Glej da imajo WIFI in pa Ifeel (termostat na daljincu). To je pa to. Vse verjetno narejeno v isti tovarni, po možnosti od Gree, ki je največji svetovni proizvajalec klim.
vires in numeris
In še enkrat, za samo hlajenje je bolj pomemben dober monter, ki ti bo kvalitetno napeljal cevi in zvakumiral, kot pa sama klima.
vires in numeris
starfotr ::
Kaj tebi ni jasno s samomontažo? Ljudje še orodja (ter znanja in izkušenj) za priklop pralnega stroja nimajo, kaj šele za montažo klime.
Večina. Če pa si DIY človek, ni klima nič posebnega, vsaj večina montaže in daš monterjem samo spojiti cevi, zvakumirati in zagnati. Če pa ti je to hobi kot meni, si nabaviš še orodje za konuse pa vakuum pumpo in narediš vse sam. Ni ravno raketna znanost. Orodje pa te stane morda 1/3-1/2 povprečne montaže.
vires in numeris
Zgodovina sprememb…
- spremenilo: energetik ()
Še vedno prihraniš par 100EUR, tudi če delaš samo 1x 
In pa jaz vakumirko rabim večkrat letno, še za 2. družinski avto, kateremu je malo puščala klima. Nafilal barvilo, našel puščanje, popravil, zvakumiral, nafilal - verjetno sem prihranil že tu par 100EUR v primerjavi če bi vozil na servise, kjer bi me verjetno nategovali vsako leto z dofilavanjem.
In pa jaz vakumirko rabim večkrat letno, še za 2. družinski avto, kateremu je malo puščala klima. Nafilal barvilo, našel puščanje, popravil, zvakumiral, nafilal - verjetno sem prihranil že tu par 100EUR v primerjavi če bi vozil na servise, kjer bi me verjetno nategovali vsako leto z dofilavanjem.
vires in numeris
Zgodovina sprememb…
- spremenilo: energetik ()
ZveeZ ::
Jaz sem tudi sam ze montiral in si pri tem sposodil orodje.
Ce bi nasel monterja, za katerega sem preprican, da bo naredil vse po "ps"-u, bi mu placal tudi 100% vec, kot nekemu salabajzerju.
Glede salabajzerjev pa.. raje kupim orodje za 200€ in montiram sam.
Ce bi nasel monterja, za katerega sem preprican, da bo naredil vse po "ps"-u, bi mu placal tudi 100% vec, kot nekemu salabajzerju.
Glede salabajzerjev pa.. raje kupim orodje za 200€ in montiram sam.
Odvisno katera. Stari on/off Panasonic, ki se uporablja občasno za hlajenje, dela brez servisa že 20 let.In orodje rabiš točno 1x na 15 let.
Zdrzijo klime res tako dolgo, ce delajo neprestano? Okt-april gretje, maj-sept hlajenje?
Vmes recimo da je 20 dni prehodnega obdobja, ko je klima na off
Moja Vaillant TČ, ki se uporablja 24/7/365, bo zaključila 11 let obratovanja. Če se ne motim, ima kompresor že preko 20k obratovalnih ur, enako tudi obtočna in inverter. Vse še vedno dela kot 1. dan. Stvari so trpežne.
vires in numeris
Mi smo imeli eno inverter Panasonic cca 12 let. Uporabljala se je res minimalno za jutranje dogrevanje, dokler se ni zakurilo drva in pa poleti par urc na dan, par dni na mesec.
Zadnje +-4 leta pa je zunanji kompresor bil ze nadlezno glasen.
No, hladila/grela pa je se vedno. Tudi ko je letela v smeti:)
Zadnje +-4 leta pa je zunanji kompresor bil ze nadlezno glasen.
No, hladila/grela pa je se vedno. Tudi ko je letela v smeti:)
sbawe64 ::
Še vedno prihraniš par 100EUR, tudi če delaš samo 1x
Na +10 let starem avtu bo prvo crknil kondenzator (hladilnik čisto spredaj, pred motornim hladilnikom), nato kompresor in cevi.
Čas + hladilo naredita svoje.
Kompresor se včasih da popraviti, drugi dve zadevi se zamenja.
Kje si dobil hladilo ?
2020 is new 1984
Corona World order
Corona World order
Zgodovina sprememb…
- spremenilo: sbawe64 ()
Razmišljam, da bi zamenjal klimo za manj zmogljivo. Je rabljeno težko prodati?![]()
Bi rekel, da ja.
V bivalni prostor rabljene nebi nikoli dajal.
V kak drug prostor (delavnica, garaza itd..) pa bi dal nizkocenovne in dvomim, da bi rabljeno dobil toliko ceneje (nove so cca 400€), da bi razmisljal o njej.
CoreySteel ::
Absolutno ne bom sam, tri leve roke
https://www.gree.si/klimatske-naprave/s...
ali pa katero od "hišnih znamk" v Bauhaus/Obi. Samo za hlajenje bo popolnoma OK. Ti samo najdi dobrega monterja - kar pa ja danes zelo težka naloga.
Hvala. Tale je ravno na meji budgeta. Monter bo pa pač kar najdem na netu, nimam kaj dosti tukaj. Nek nakup+montaža.
Twitter: @CoreySteel_
Ne, puščala je cev za tekočo fazo od kondenzatorja do TXV. Ker so Korejci napeljali cev tik nad notranjim blatnikom, v njem pa pustili luknjico. In tam je 16 let špricala sol+voda po cevi.Še vedno prihraniš par 100EUR, tudi če delaš samo 1x
Na +10 let starem avtu bo prvo crknil kondenzator (hladilnik čisto spredaj, pred motornim hladilnikom), nato kompresor in cevi.
Čas + hladilo naredita svoje.
Kompresor se včasih da popraviti, drugi dve zadevi se zamenja.
Kje si dobil hladilo ?
Za hladivo uporabljam propan/butan mešanico v ustreznem razmerju. Tisto kar dobiš na Amazonu za nadomestek R134a oziroma si zadnje čase namešam kar sam.
vires in numeris
"Kaj tebi ni jasno s samomontažo? Ljudje še orodja (ter znanja in izkušenj) za priklop pralnega stroja nimajo, kaj šele za montažo klime."
No nekateri sodijo po sebi in prezirajo skrite talente
.
No nekateri sodijo po sebi in prezirajo skrite talente
Osnova so itak preboji in namestitev + elektrika.
Če pa še sam perlatlaš in vakumiraš, pol si pa "mojster"
Pri pertlanju je sam pomembno, da maš prava matrico - za colske cevi, 1/4 5/16 3/8.
takle je čisto dovolj https://www.bolha.com/ostalo-rocno-orod... pač potreniraš na odpadnemu kosu cevi.
Navodila pa maš itak v sami klimi. Za vakumiranje majo marsikateri star komresor od hladilnika.
Če pa še prepihaš s dušikom, si pa itak zakon.
https://www.bolha.com/ostali-elektro-st... za domačo uporabo dovolj.
Pri el. pač daš lepo votlice in ustrezne preseke.
Malce se zakomlicira včasih pri zunanji enoti - kje je neugodno mesto montaže.
Razlika me lastno montažo in "majstom" je čas montaže.
Majster ti to lepo zmeče skupaj v 4h-6h urah. Sam pa ponavadi dva dni.
Prvi dan sama montaža elementov in kanalov, drugi dam pa pertlanje, vakumiranje in el.
Če pa še sam perlatlaš in vakumiraš, pol si pa "mojster"
Pri pertlanju je sam pomembno, da maš prava matrico - za colske cevi, 1/4 5/16 3/8.
takle je čisto dovolj https://www.bolha.com/ostalo-rocno-orod... pač potreniraš na odpadnemu kosu cevi.
Navodila pa maš itak v sami klimi. Za vakumiranje majo marsikateri star komresor od hladilnika.
Če pa še prepihaš s dušikom, si pa itak zakon.
https://www.bolha.com/ostali-elektro-st... za domačo uporabo dovolj.
Pri el. pač daš lepo votlice in ustrezne preseke.
Malce se zakomlicira včasih pri zunanji enoti - kje je neugodno mesto montaže.
Razlika me lastno montažo in "majstom" je čas montaže.
Majster ti to lepo zmeče skupaj v 4h-6h urah. Sam pa ponavadi dva dni.
Prvi dan sama montaža elementov in kanalov, drugi dam pa pertlanje, vakumiranje in el.
tony1 ::
Kako bi pranje cevi z dušikom delal v domači izvedbi? Ko je to (mater sem čudno pogledal!) delal en skrben mojster pri montaži nove klime na stare cevi v službi, je imel s sabo ogromno "bombo" na vozičku s kolesi...
Je res priporočeno z dušikom izpihati tudi nove cevi, je to bolj pomembno pri starih, že rabljenih?
P.S.: vsa čast za linkem, dejansko se da to orodje dobiti za razumen denar...
Je res priporočeno z dušikom izpihati tudi nove cevi, je to bolj pomembno pri starih, že rabljenih?
P.S.: vsa čast za linkem, dejansko se da to orodje dobiti za razumen denar...
Zgodovina sprememb…
- spremenil: tony1 ()
Kako bi pranje cevi z dušikom delal v domači izvedbi? Ko je to (mater sem čudno pogledal!) delal en skrben mojster pri montaži nove klime na stare cevi v službi, je imel s sabo ogromno "bombo" na vozičku s kolesi...
Dober monter, če je delal predpripravo pred pol leta, potem ob montaži TČ ali klime, še posebej ob dolgih ceveh (20m) cevi prvo spiha s komresorjem, potem dušikom, pa zvakumira.
Če je cevi danes polagal in potem prikljapljal, pa sam zvakumira.
Še najbolj se bojijo starih cevi (če je kdo porezal, pol pa leta ni blo pod plinom).
Maš pa tut 2kg flaške s dušikom (glih v žep ne gredo)
MadMax ::
Pri novih ni panike.
Problem je pri starih (starejše hladivo in s tem drugačno olje), ali pa neprimerno zaščitena predpriprava na novogradnji, ko je lahko v ceveh kondenz v večji količini.
Lahko pa to delaš tudi z manjšo "flašo" (litrska, ali pa kaj vmes), kar ima spet svoje prednosti in slabosti....
Problem je pri starih (starejše hladivo in s tem drugačno olje), ali pa neprimerno zaščitena predpriprava na novogradnji, ko je lahko v ceveh kondenz v večji količini.
Lahko pa to delaš tudi z manjšo "flašo" (litrska, ali pa kaj vmes), kar ima spet svoje prednosti in slabosti....
Stvari so preproste, le ljudje smo neverjetni mojstri, da jih zakompliciramo.
Dušik 2kg, v jeklenki za enkratno uporabo, je nekje 40€.
Profi izvedba pa takole https://www.bolha.com/ostali-stroji-oro...
Sam en avto in odpreš popoldanca
.
ZA reden šiht je kar težko, za sezonsko pa kar OK.
Ko je nuja, kolega za intervencijsko (v 24h) montažo računa tut 500€, drgač pa 250 do 300€ (v tednu dni).
Pa pravi, da od tega nebi mogel živet. Mora met še vedno redno službo.
Sam en avto in odpreš popoldanca
ZA reden šiht je kar težko, za sezonsko pa kar OK.
Ko je nuja, kolega za intervencijsko (v 24h) montažo računa tut 500€, drgač pa 250 do 300€ (v tednu dni).
Pa pravi, da od tega nebi mogel živet. Mora met še vedno redno službo.
Na slikah sicer ne vidim bormašin pa lojter recimo... Bi se pa ziher dalo še kaj zdilat na solarno valuto.
Pa za po reglcih je treba še izpit naredit.
Ampak ja, odlična prilika za nekatere, ki mislijo koliko je tu zaslužka :)
Pa za po reglcih je treba še izpit naredit.
Ampak ja, odlična prilika za nekatere, ki mislijo koliko je tu zaslužka :)
Zgodovina sprememb…
- spremenil: MadMax ()
Misliš tole ~900€ https://www.ozs.si/javna-pooblastila/iz...
.
Ja. Pa še periodično ga je treba obnavljat
Zanimivo branje https://www.uradni-list.si/_pdf/2016/Ur...
zato pa po novem R290. Subtilna meja pa 3kg.
zato pa po novem R290. Subtilna meja pa 3kg.
Še največji problem je demontaža - razgradnja. Če naprava še deluje, se lepo pospravi plin v zunanjo enoto, če ne deluje se zaprejo ventili, ostane samo plin v ceveh ~ 50g (se pač odsesa).
Še največji problem je leak, kjer izgine celota. Pri klimi ~500g, pri TČ pa ~1.6kg (vsaj pri novejših R32 ali še manj R290). Starejši sistem R134a R407 in R410 pa vsebujejo kar 3-4x več plina.
Še največji problem je leak, kjer izgine celota. Pri klimi ~500g, pri TČ pa ~1.6kg (vsaj pri novejših R32 ali še manj R290). Starejši sistem R134a R407 in R410 pa vsebujejo kar 3-4x več plina.
Ashrack ::
Ste kaj narocali iz https://www.climamarket.eu/en/mitsubish... ?
bump
....
tony1 ::
Na prvi pogled izgleda štacuna legit in cene ugodne. Po mojem ni dvoma, da boš naročeno robo tudi dobil.
Je pa treba prebrati z AIjem njihove pogoje poslovanja (kakšno možnost vračila imaš kot potrošnik zaradi nakupa na daljavo).
Ne vem tudi kaj je s čezmejno garancijo... Čisto drug primer: Sony recimo nima EU wide garancije in če TV kupiš v avstr. spletni trgovini ga lahko na garancijsko popravilo neseš samo v Avstrijo...
Če je cena dovolj ugodna in greš v razmislek, da micka nima kaj crkniti (ali pa: kitajska klima je dovolj poceni, da tudi če crkne ne bo konec sveta), potem kupi... In vsekakor poročaj tle o izkušnjah
Je pa treba prebrati z AIjem njihove pogoje poslovanja (kakšno možnost vračila imaš kot potrošnik zaradi nakupa na daljavo).
Ne vem tudi kaj je s čezmejno garancijo... Čisto drug primer: Sony recimo nima EU wide garancije in če TV kupiš v avstr. spletni trgovini ga lahko na garancijsko popravilo neseš samo v Avstrijo...
Če je cena dovolj ugodna in greš v razmislek, da micka nima kaj crkniti (ali pa: kitajska klima je dovolj poceni, da tudi če crkne ne bo konec sveta), potem kupi... In vsekakor poročaj tle o izkušnjah
Jaz bi vzel samo v primeru, ce bi bila bistveno cenejsa in ce bi si jo montiral sam (beri: ni garancije).
V primeru doticne micke pa bi osebno raje kupil pri nas z montazo za 1.3k€
Jaz sem nekoc kupil 2 trojcka multisplit preko ITA strani.
Cena je bila cca 2200€ + postnina + ukvarjanje z lastnim prevozom iz TS.
Kar dosti ukvarjanja (sploh ce upostevas dviganje 70kg zunanjih enot) ampak pri nas, bi za tak nakup odstel cca 4-4.5k.
V primeru doticne micke pa bi osebno raje kupil pri nas z montazo za 1.3k€
Jaz sem nekoc kupil 2 trojcka multisplit preko ITA strani.
Cena je bila cca 2200€ + postnina + ukvarjanje z lastnim prevozom iz TS.
Kar dosti ukvarjanja (sploh ce upostevas dviganje 70kg zunanjih enot) ampak pri nas, bi za tak nakup odstel cca 4-4.5k.
Za tiste, ki ste sami kupili klimo v zadnjem času (npr. Bauhaus) - je res potrebno navajati izbranega monterja ali ne? Nek zakon naj bi bil.
Sicer pa - seznam monterjev z izpitom je javen, pač enega random napišeš v štacuni, preverjal verjetno nihče ne bo, ali si ga potem res klical.
Sicer pa - seznam monterjev z izpitom je javen, pač enega random napišeš v štacuni, preverjal verjetno nihče ne bo, ali si ga potem res klical.
vires in numeris
OutOfTheBox ::
Za tiste, ki ste sami kupili klimo v zadnjem času (npr. Bauhaus) - je res potrebno navajati izbranega monterja ali ne? Nek zakon naj bi bil.
Drži. Kupoval 3 leta nazaj in Mercator ne proda če ne navedeš uradnega monterja. Klimo sem sicer kupil potem drugje, kjer so oni priskrbeli monterja.
Zgodovina sprememb…
- spremenilo: OutOfTheBox ()
CoreySteel je izjavil:
Prebral sem verjetno 50 strani te nitke in vseeno malo izgubljen. Tudi raje ne povem koliko časa sem rabil, da sem pogruntal, da je micka mitsubishi
Vglavnem... Prvič kupujem klimo in sem kar malo "šokiran" nad cenami. Res ne bi dal več kot 900-1.000 € skupaj z montažo (že to overkill?). Rabil bi samo za hlajenje, 36m2 dnevna soba, okna slaba in na južni strani, štiri osebe, TV ki laufa večinoma samo zvečer, se ogreje tudi na 27C vse skupaj. Zraven je z odprtimi vrati povezana kuhinja, če bi tudi tukaj padla temperatura za kako stopinjo (ali dve), bi bil navdušen.
Bom hvaležen za kakršenkoli predlog. Hvala.
Tle maš enega ugodno https://www.bolha.com/deljene/klimatska...
Odlična, še posebej če je v tej ceni tut montaža
.
undertacker ::
Katero klimo mi priporočate za 120qm stanovanje, rabil bi dve klimi, eno zgoraj eno pa spodaj. Mora imet WiFi povazovo in da je mogoče regulirati preko APP, rabil bi jo samo za hlajenje
Zgodovina sprememb…
- spremenil: undertacker ()
stratosD ::
ne se smejat - mal se poigravam z idejo če bi si sam zmontiral eno splitko - par strani nazaj ste nekaj priporočali (samo za hlajenje na Obali bi rabil) Midea klime kot low cost p/p - npr. tale
https://www.climaconvenienza.it/en/prod...
ali pa ona cenejša 9000BTU - rabim za mansardo hladit cca 45 m2 2 prostora.
Preboji so narejeni in zmontirana je že 16 let stara Panasonic inverter CS-RE9HKE ki skoz nekaj zeza pa plin uhaja, zdej pa še error meče. Staro klimo dol in novo gor.
Sem najdu na Amazonu te že terminirane bakrene cevi
https://www.amazon.it/Cozzolinobrico-CA...
pa vakuum pumpo recimo
https://www.amazon.it/VEVOR-condizionat...
cev za kondenz pa električen kabel pa še kaj....
malo razmišljam da bi sam vse potegnu potem pa monterja (ki se mu vedno mudi in itak nima nikoli časa) samo za priklop in fino montažo.
kaj mislite klima znalci?
https://www.climaconvenienza.it/en/prod...
ali pa ona cenejša 9000BTU - rabim za mansardo hladit cca 45 m2 2 prostora.
Preboji so narejeni in zmontirana je že 16 let stara Panasonic inverter CS-RE9HKE ki skoz nekaj zeza pa plin uhaja, zdej pa še error meče. Staro klimo dol in novo gor.
Sem najdu na Amazonu te že terminirane bakrene cevi
https://www.amazon.it/Cozzolinobrico-CA...
pa vakuum pumpo recimo
https://www.amazon.it/VEVOR-condizionat...
cev za kondenz pa električen kabel pa še kaj....
malo razmišljam da bi sam vse potegnu potem pa monterja (ki se mu vedno mudi in itak nima nikoli časa) samo za priklop in fino montažo.
kaj mislite klima znalci?