» »

Linux varnost

Linux varnost

Shaman ::

No, zadeva zgleda takole: predkratkim sem presedlal iz Windows na Linux in spravil v delovanje Gentoo-ja na svoji mašinci in vse prav lepo deluje. Zdaj pa se mi je pojavilo vprašnje koliko ja ta moj sistem sploh varen????? Boooooo.. Zato rabim kak firewall in antivirus sam pojma nimam kateri so dobri.
Zato se obračam na vas, ki imate vec znanja, da mi malo pomagate pri izbiri z nasveti in vašimi izkušnjami.

Hvala za vse nasvete in predloge.

Daedalus ::

Za firewall se lahko naučiš delat direktno z iptables, sam kot začetniku ti predlagam shorewall, ki je precej lažji in preglednejši front end za iptables. Kaj več na to temo pa naj pove še kdo drug, meni manjka s tega področja še precej znanja0:)
Man is condemned to be free; because once thrown into the world,
he is responsible for everything he does.
[J.P.Sartre]

Mavrik ::

Antivirus za Linuxu ne rabiš. Za konfiguracijo firewalla iptables pa si daj dol Shorewall, ki je relativno preprost za konfiguracijo in učinkovit.
The truth is rarely pure and never simple.

mte ::

Hja..fant je navajen na varnost iz windowsov ki je bolj leva..zato sprašuje po firewallu in antivirusu,ker se boji da bo fasal kakšnega črva (na linuxu?) ali pa virus (aa?). Jaz pa mislim da niti firewalla ne rabi za normalno domačo uporabo. Že zaradi tega ker je velika večina internetnih napadov naperjena proti windows mašinam in mislim da nima kaj fasat tudi če nima firewalla.
Ok za server definitivno - ampak za doma pa kaj jst vem..če hoče nekdo vdret v tvoj računalnik bo to uresniču tudi če boš mel firewall (če bo resen in če bo imel zelo dosti znanja in potrpljenja), tisti ki niso resni se bojo pa obrnili takoj ko bojo vidli da niso gor windowsi. Črvov in podobne nesnage znane iz windowsov pa praktično NI.
Jst nimam slabih izkušenj tako da dokler me ne enkrat izuči ga ne bom stavil gor, ker se mi niti ne da ubadat s tem.
Seveda če te je strah (sicer ne vem zakaj ampak vseeno) pa le poglej za Shorewallom, ki so ti ga priporočili že drugi. iptables direktno je za začetnika definitivno pretežak za se ga naučit, sploh če nima nekih resnih serverjev pa resnih omrežij..

moj_nick ::

Shorewall je popolnoma dovolj in še enostaven je za uporabo. Poglej si edino, če bi raje inštaliral verzijo iz ~x86, ker je v x86 že malo zastarela (na njihovem pejđu piše, da je 2.0.14 stable)
110111001001010001010000

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: moj_nick ()


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Debian in iptables

Oddelek: Operacijski sistemi
171567 (1289) karafeka
»

Linux Debian 3.1 problem v omrezju

Oddelek: Omrežja in internet
161104 (958) DennisDee
»

mreza linux & windows,linux

Oddelek: Pomoč in nasveti
5740 (679) moj_nick
»

Debian blokira IP...

Oddelek: Operacijski sistemi
261050 (836) BigWhale
»

nujno-internet sharing v linux mandrake 10.0

Oddelek: Operacijski sistemi
191274 (1139) moj_nick

Več podobnih tem