Forum » Programiranje » Kako vnesti sliko v MySQL bazo
Kako vnesti sliko v MySQL bazo
McAjvar ::
Ou!
Jest mam tko eno zacetnisko vprasanje. Recimo, da mam eno formo, kjer bi ljudje lahko vnasali skike v galerijo. Pa me zanima, kako v php-ju dobim
Ime fileta vsebino fileta
Ramisljam namrec tkole: en hoce dodat sliko, vpise neki podatkov, ..., pol pa se z inputom (
Al sem mogoce prevec zakompliciru, pac sele zacenjam s php-jem & MySQL-om?
Jest mam tko eno zacetnisko vprasanje. Recimo, da mam eno formo, kjer bi ljudje lahko vnasali skike v galerijo. Pa me zanima, kako v php-ju dobim
Ramisljam namrec tkole: en hoce dodat sliko, vpise neki podatkov, ..., pol pa se z inputom (
input type="file" name="filet") vnese file. No, jest bi pa rad spravu v bazo v eno polje ime fileta, v drugo pa vsebino (da se lahko sklicujem na razlicne formate zapisa, jpg, png, gif)
Al sem mogoce prevec zakompliciru, pac sele zacenjam s php-jem & MySQL-om?
"[...] the advance of civilization is nothing
but an exercise in the limiting of privacy."
- Isaac Asimov
- Isaac Asimov
- spremenil: McAjvar ()
simon ::
V manualu imas "Chapter 19. Handling file uploads", kjer je to dobro razlozeno. Ti pa priporocam, da v bazo shranjujes samo informacije o sliki, samo sliko pa shranis na disk. Za shranjevanje binarnih objektov je se vedno najbolsa stvar datotecni sistem, ceprav prodajalci baz trdijo drugace.
darh ::
ce bos shranjevou slike v bazo, moras met v PHPju podrto, da lahko slike outputas... men to ne rata pa ne rata narest :((
če je kdo sličajno vidu kje kak manual nej posle link, drgac pa ni nujno :P
je velik lazje ce sliko lepo shrans v en direktorij, v bazi mas pa samopot do slike... sicer pa sploh ne vem zakaj bi blo treba bazo uporabt... lohka kr brez nardis....
če je kdo sličajno vidu kje kak manual nej posle link, drgac pa ni nujno :P
je velik lazje ce sliko lepo shrans v en direktorij, v bazi mas pa samopot do slike... sicer pa sploh ne vem zakaj bi blo treba bazo uporabt... lohka kr brez nardis....
Excuses are useless! Results are priceless!
MUC ::
Ideja, da sliko lahko shraniš v bazo se meni zdi SUPER. Edini problem, ki sem ga opazil pri tem početju je to, da takih slik browserji ne znajo shraniti v cache.
Zakaj?. Ker sliko pokličemo preko: "slika.php?stevilka_slike=19". Torej URL vsebuje spremenljivkein browser takih slike ne kešira.
Če ima kdo rešitev tega problema, naj pove!
Zakaj?. Ker sliko pokličemo preko: "slika.php?stevilka_slike=19". Torej URL vsebuje spremenljivkein browser takih slike ne kešira.
Če ima kdo rešitev tega problema, naj pove!
Tr0n ::
Najboljse je kr link na fajl. Potem nimas problemov pri dodajanju oz. le-to poteka hitro. Pa tudi bazo potem, ko je velika, tezko backupiras. Ce se ti podre, lahko zgubis vse slike etc...
DeViCeD ::
[Heh, se mi je zdelo da ne bo delalo :=) ]
[ce se ni jasno poslji mail na DeViCeD@SiOL.net]
Jah stvar je dost preprosta, ...
V MySQL-u nardis Field BLOP in potem nardis tko...bom probov kr sm napisat ... ce bo ratal, ce se ne bo vidlo, pa posl MAIL.
[ce se ni jasno poslji mail na DeViCeD@SiOL.net]
Jah stvar je dost preprosta, ...
V MySQL-u nardis Field BLOP in potem nardis tko...bom probov kr sm napisat ... ce bo ratal, ce se ne bo vidlo, pa posl MAIL.
So, if I press C, E and G I play C?
Ja sej takih primerov je na netu veliko, samo zame zanimiv problem bi bil, ki bi browser prepričal, da bi take slike znal keširati
če bi ob uploadu zgeneriru še file, tko da bi mela usaka slika svoj filet, naprimer slika1.php, slika2.php, ne pa naprimer slika.php?id=1... get it ?
Ja razumem, ker tko tut delam tretnutno, samo ne vem koliko je to uporabno, le imamo veliko bazo z veliko slikami. Na nek način bi moral spisati nek mehanizem, ki bi rabil samo en tak slika.phpp file za vse slike .. samo to spet brez spremenljivke ne gre ... začaran krog :)
če se da pogledat s katerga fajla je bil PHP za prikaz slike klican, in če se da dobit tud query string ( od tega fajla, ne od PHPja za sliko ), pol bi pa lohka naredu... lepo uporabš slika.php, spreminja se pa naprimer index.html?id_slike=53252.
slika.php prebere query string od index.html pa ajmo dalje....
slika.php prebere query string od index.html pa ajmo dalje....
McAjvar ::
Hm, ql. Hvala fantje za tele informacije. Mislm pa, da bom vseen spravu v direktorije in ne direkt v bazo. Se mi nekak bolj dopade. Se zmeri pa mi ni jasno, kako sem lohk v manualu spregledu tisto nesrecno 19. poglavje. Eh.
Nja, lepo se imevajte.
"[...] the advance of civilization is nothing
- Isaac Asimov
- Isaac Asimov
Vredno ogleda ...
Tema | Ogledi | Zadnje sporočilo | |
---|---|---|---|
Tema | Ogledi | Zadnje sporočilo | |
» | MySQL in czsOddelek: Izdelava spletišč | 3595 (2685) | krho |
» | Skrivanje geselOddelek: Izdelava spletišč | 3149 (2389) | Tr0n |