» »

Gentoo + pppd problem

Gentoo + pppd problem

R4vn ::

Za dial-up sem si skonfiguriral pppd(povezava prek butn.net). Modem zazna in poveze na net brez problemov. Ampak ko hocem v firefoxu odpreti stran, javi da strani ne more najti(isto v drugih brskalnikih, tudi terminalskih). Kakor da nisem povezan na internet. Zakaj? Kako to resiti?

borchi ::

kk zgleda /etc/resolv.conf? v gentoo je v glavnem problem pri permissions za navadnega userja pri dialup-u. kr vidim, da si uspel se povezat pol si že rešu probleme z sudo pppd oz. wvdial oz. karkoli je tvoj dialer. vem da sem ravno pred enim tednom čaral v gentoo-ju z modemsko povezavo in sem isto mel to težavo, sam se ne spomnem kaj sem točno naredu. bil pa je problem s permissions na /etc/resolv.conf (ker ko ti vzpostaviš modemsko povezavo ti ponavadi v resolf.conf zapiše nove dns serverje, ki jih dobi od tvojga isp-ja - poglej malo kako se ti spremeni resolv.conf ko se povežeš).
l'jga

R4vn ::

Kot root sem pognal kppp in ff, pa je slo brez problemov.

Vsebina resolv.conf je "domain homenetwork", ko se povezem kot ne-root isto. Ko pa se povezem kot root pa je vsebina
"domain homenetwork
nameserver 195.246.1.230 #kppp temp entry
nameserver 195.246.1.200 #kppp temp entry"

Kako spremenim tu premission? (kot root ni zdravo hodit na net :)

Ko smo ze pri gentoo-ju...
kako bi naredil, da se ob zagonu zazene X in login manager(kde)? V inittab sem nastimal runlevel na 5, pa gre se vedno mimo x-a(vedno moram pognati startx).

borchi ::

pozab inittab v gentoo.

# rc-update add xdm default

(v /etc/rc.conf izberi kater login manager hočeš met).

mal mi je čudno, da nisi že prej naletel na permission težave (očitno kppp reši to sam). js vem, da sem dodal userja, ki sem mu dovolil modemski dostop do neta v dialout in tty skupino. pol pa ne vem kako sem naredil za resolv.conf in tut ne morem zdej pogledat, ker je tista mašina šla na dom od sodelavke. verjetno pa, da sem naredu "chown :dialout /etc/resolv.conf" in nastavil recimo dostop do njega z "chmod 660 /etc/resolv.conf"

čeprav, hmmm, mislim, da sem mogel še en skript popravit. en ki kopira dns serverje iz temp fila v resolv.conf in se tam v tist script doda ena vrstica, da ti popravi permissions. dej poglej mal na gentoo forum. mislim, da je blo kr nekej tem na to varjanto.
l'jga

R4vn ::

Hvala!
Se nekaj, potem pa res neham tezit... zvok ne dela. Javilo je med drugim napako pri "emerge nforce-audio". Imas se tu kako idejo?

borchi ::

spet, pusti nvidia-audio pri miru. uporabljaj alsa-driver.

kateri kernel uporabljaš? v 2.6 maš also že v kernelu, se pravi, da tam zbereš "intel8x0 modul" in skompajlaš kernel, emergaš alsa-utils, v /etc/modules.d/alsa nastaviš ustrezni modul "snd-intel8x0". potem "rc-update add alsasound boot", poženeš alsamixer in unmutaš kar hočeš. poženeš "alsactl -store" in potem ne boš rebootal, ker smo v linuxu boš samo "/etc/init.d/alsasound start", greš ven iz X-ov, da bo tut tvoj desktop pobral kartico in to je to.

če maš 2.4 potem v kernelu pod sound daš samo "M" za sound device/driver al karkoli že je in nobenih drugih ne izbereš. v /etc/make.conf si vpiši vrstico ALSA_CARDS = "intel8x0" (da ne boš v naslednjem koraku kompajlal vseh mogočih driverjev ampak samo za tvojo kartico) in emergaš alsa-driver. potem gre enako naprej kot pri 2.6.

tole pišem iz glave, tako da sem sigurno kaj pozabu. na www.gentoo.org v documentaciji ti vse piše. za nforce2/2.6 kernel pa je na forumu tut mislim da en guide.
l'jga

borchi ::

glede resolv.conf, če bo še kdo mel probleme:

v /etc/ppp/ip-up more proti koncu zgledat takole:

# backup the old configuration and install the new one
cp -a $REALRESOLVCONF $REALRESOLVCONF.pppd-backup
mv $REALRESOLVCONF.tmp $REALRESOLVCONF
# Hmmm $REALRESOLVCONF is 600, fix it.
chmod 0644 $REALRESOLVCONF

fi
l'jga

R4vn ::

Dela :)
Tnx 100x


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Dnsmasq problem

Oddelek: Omrežja in internet
13971 (598) BlaY0
»

[Debian] pppoeconf problem

Oddelek: Operacijski sistemi
101377 (1263) 'FireSTORM'
»

net in gentoo

Oddelek: Operacijski sistemi
121384 (1250) Poldi112
»

adsl+debian

Oddelek: Omrežja in internet
391431 (1043) Gandalfar
»

RH 7.2 dialup + StarOffice5.2 vprasanja

Oddelek: Operacijski sistemi
191057 (909) |Luka|

Več podobnih tem