» »

Uporaba PCI WLAN kartice kot WLAN AP?

Uporaba PCI WLAN kartice kot WLAN AP?

Jebiveter ::

Torej, med brskanjem po netu (nic specificnega, cist random) sem se slucajno spomnil na eno idejo, ki sem jo imel kako leto nazaj. Fora je v tem, da sem sedaj zacel o tem resno razmisljati, ker bi lahko tako premostil dolocene tezave. Torej, za kaj gre?

V osnovi naj bi za vzpostavitev wireless mreze potreboval wireless kartice in wireless access point, rajt? Oz. za povezavo med dvema racunalnikoma le 2 kartici. Problem pri tem je, da je AP dokaj draga zadeva, ce pa ni pa je zelo nezanesljiva, cesar seveda nocem(o).

A je ze dolgcajt? |O Ne? OK...

Sedaj pa k konkretni situaciji. V stanovanju (hisi) imamo kar nekaj racunalnikov (3 towerje, 2 notebooka), ki bi jih radi povezali med sabo. Normalno bi za to uporabil navadne ethernet povezave, a je tukaj problem: racunalniki so razprseni po popolnoma vseh kotih hise, kar ni ravno prakticno, ce moras vleci UTP okrog in okrog bajte. Poleg tega je tukaj se problem "razsiritev" v prihodnosti. Zato sem seveda pomislil na WLAN omrezje.
Naslednji problem se pojavi pri stroskih le tega. Dober AP stane cca. 30-40k, PCI/USB kartice 10k, AirportExpress Card (za iBooka) pa 30k. Torej bi za omrezit 5 racunal potreboval okroglih 100.000 SIT. To ni majhen denar, zato bi se rad znebil najdrazje stvari - APja.

Zato sem razmisljal: Ali bi se dalo uporabiti eno PCI kartico v enem od racunalnikov, ki bi igral vlogo routerja/serverja/firewalla/AP? Na tem racunalu bi lavfal Slackware Linux.

Verjetno nisem prvi, ki se je tega spomnil, zato me zanima, ce je kdo ze kaj takega uresnicil ali ima kdo kake linke do dejanskih implementacij.

Uf, dolgo, a upam, da razumljivo. (Se vidi, da nimam nic za delat:8) )
Certainty of death. Small chance of success. What are we waiting for?

pujsek_ ::

Ja valda, da se da, vendar mislim da so kartice bolj tako-tako, kot AP točke za več drugih mašin! Ac hoc je v bistvu poceni povezava z dvema karticama, dvomim, pa da bi kdo šparal pri nabavi AP-ja za 5 masin! Jaz ti najbolj ne priporočam!:\
No da se ne bom pametnega delal, pa ti lahk tut mal pomagam. Obstaja takšna zadeva k jo ti hočeš pa še v notesnik jo lahk flineš 8-)
wl-107g
Zdaj bo končno že v maloprodaji tudi pri nas, saj so nam po pol leta naši uvozniki Jae d.o.o obljubili, da dobijo pošiljko z PCMCIA kartami, ki jih najdete v njihovih cenikih že mesece, ampak nikoli na zalogi!

Konkretna cena in dobro delovanje "kar pač lahk ričakuješ" wlan, nabav Asus wl-500g + wl-138g + wl-100g
Vse skupaj te pride 80ksit!


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Internet + IPTV preko WLAN omrežja

Oddelek: Omrežja in internet
2822987 (13814) umexteacher
»

Nakup WLAN kartice

Oddelek: Kaj kupiti
473592 (2317) pujsek_
»

Modifikacija WLAN kartic (strani: 1 2 )

Oddelek: Hlajenje in modifikacije
588354 (6178) pujsek_
»

WLAN AP - kateri?

Oddelek: Kaj kupiti
71006 (917) pujsek_
»

WLAN rešitev

Oddelek: Strojna oprema
201588 (1295) CCfly

Več podobnih tem