»

ATi osvaja nižji cenovni razred z RV351 in RV381

X-Bit Labs - V nižjem cenovnem razredu poteka dokaj hud boj med nVidio in ATi-jem, še zlasti med Geforcem FX 5200 in Radeonom 9200 (SE). Bistvena prednost nVidie v tem primeru je definitivno podpora DirectX-u 9, ki pa je zaenkrat še bolj marketinška poteza. Prav zaradi tega so Kanadčani napovedali dva nova grafična procesorja, omenjena v naslovu.

Oba bosta seveda imela podporo večini naprednih funkcij, kot so AGP 8X, DirectX 9, 0,13-mikronska tehnologija izdelave, in ostale novosti. Prvega lahko na tržišču pričakujemo konec tega oziroma začetek naslednjega leta, medtem ko bomo na RV381 prisiljeni čakati do prve polovice naslednjega leta, malo po izidu RV380. Klik!

5 komentarjev

ATI R360 - hitrost in performanse

X-Bit Labs - O ATIjevem novem R360 grafičnem procesorju je bilo že dosti povedanega, sedaj pa so na plano prišli še podatki o frekvencah novinca.

Tako naj bi ATIjev najmočnejši grafični procesor, ki ga na prodajnih policah lahko pričakujemo jeseni, tiktakal pri 450 MHz, družbo pa mu bo delalo 128 ali 256 MB 256 - bitnega, 750 MHz DDR SDRAMa. Seveda bo GPU, ki bo še vedno izdelan v 0,15 mikronski tehnologiji, potreboval dobro hlajenje za nemoteno delovanje pri takih frekvencah in tu naj bi bili deležni novega tipa hlajenja - kaj to bo, se še ne ve, upajmo pa, da ne bomo tudi od ATIja deležni visoko - piskajočega čuda, kot je bilo montirano na prve GeForce FX kartice.

In za konec še besedica o performansah - novinec naj bi dosegel okrog 6750 - 7000 točk v 3DMark03 testu, kar nakazuje da R360 ne bo samo rahlo navit R350, ampak bo deležen tudi nekaj arhitekturnih sprememb.

5 komentarjev

Specifikacije RV360

X-Bit Labs -

Medtem ko je uradno ime prihajoče ATI-jeve kartice s kodnim imenom RV360 še zavito v tančico skrivnosti, pa so že znane detajlne specifikacije. Kartice bodo namreč prešle v postopek masovne proizvodnje prihodnji mesec, že zdaj pa so izdelani posamezni primerki, ki so dostopni samo partnerjem. Znano je tudi, da bodo na voljo tri serije RV360 kartic.

Grafikulja poimenovana ThunderHead bo imela 128 MB 128-bitnega DDR pomnilnika, ki bo tiktakal pri 700 MHz ali celo še više. Ker je sama arhitektura kartice dokaj podobna RV350, se lahko nadejamo frekvenc jedra tam okrog 450 MHz ali kakšen megahertz več.

Močnejša inačica, imenovana Thunder Storm, pa utegne imeti celo GDDR2-M z 800 MHz, kar se bo takisto ustrezno poznalo tudi na ceni.

Tretja inkarnacija bo nosila ime Rainbow, vsebovala pa bo kar četrt gigabajta pomnilnika pri 550 MHz in bo tako najpočasnejša v družini. Vse kartice bodo imele D-Sub, DVI-I in TV-Out priključke, zadnji dve pa tudi Video In/Video Out (VIVO). Več o tem.

0 komentarjev

Kako se bosta imenovala ATijeva RV360 in R360?

X-Bit Labs - Kanadsko podjetje ATi bo tržišču kmalu predstavilo navito serijo Radeona 9600 s kodnim imenom RV360, da bo nudilo še večjo zmogljivost ter hitrost v srednjem cenovnem razredu svojih grafičnih kartic. Poleg tega pa bo na tržišče poslalo tudi zmogljivejšega bratca Radeona 9800 PRO s kodnim imenom R360. Obstaja samo še ena skrivnost -- kako se bodo novopečene grafikulje uradno imenovale? Od leta 2001, ko je ATi predstavil Radeona 8500 in Radeona 7500, je višja številka pri imenu kartice pomenila tudi večjo zmogljivost le-te. Podoben način poimenovanja je pred leti razvil že 3dfx in ga je kasneje posvojila tudi nVidia.

Sistem pa se je podrl, ko je ATi izdelal Radeona 9000 in 9000 PRO, ki sta bila glede na zmogljivost šibkejša od Radeona 8500. Podobno se je zgodilo tudi pri nVidii z GeForceom FX 5200, ki se ne more meriti z GeForceom4 Ti 4600. Enako se je zgodilo pri poimenovanju Radeona 9600 PRO ter Radeona 9200. Če bi se podjetja držala prvotnega sistema poimanovanja, bi bila izbira...

8 komentarjev

Prihajajo naviti Radeoni 9600 Pro

X-Bit Labs - Po tem, ko se je nVidia odločila zvišati frekvenco svojim GeForce FX 5600 Ultra grafičnim karticam, se je konkurenčno podjetje ATi odločilo, da bo pohitrilo svoje Radeone 9600 PRO, da bi premagalo nVidio. Kot vemo, so bil takti procesorja in pomnilnika na kartici 5600 Ultra zvišani iz 350 MHz na 400 MHz. Čeprav takih kartic še ni na tržišču, se ATi in njegovi poslovni partnerji že bojijo konkurence. Nekaj izmed njih je že začelo zviševati frekvence svojih Radeonov 9600 Pro.

Podjetje SUMA je pred kratkim izdalo svojo platinasto inačico Radeona 9600 Pro, katere procesor tiktaka na 450 MHz, pomnilnik pa na 650 MHz. Poleg tega je kartica opremljena še s hladilnimi rebri in dvojnim sistemom hlajenja za VPU. Sapphire je prav tako nedolgo tega izdelal Radeona 9600 Atlantis Pro Fireblade, katerega pomnilnik lahko navijemo tudi do 660 MHz, vendar se še niso odločili, ali bi ga pričeli tudi serijsko prodajati. Novi, hitrejši Radeoni se bodo tako uspešeje borili proti nVidiini naviti 5600...

0 komentarjev

ATi s svojim presenečenjem?

X-Bit Labs -

ATi je pravkar začel s prodajo svojih Radeonov 9800 Pro z 256 Mb DDR-II pomnilnika, ki so konkurenca GeForceom FX 5900. No, na spletu so se pojavila namigovanja, da je ATi že začel razvijati nova čipa s kodnima imenoma RV360 in R360, grajenima v 0,13- in 0,15-mikronski tehnologiji. Pravzaprav naj bi jih imeli že nekaj izdelanih.

Proizvajalcem grafičnih kartic jih bodo odposlali v juniju, torej lahko kartice optimistično pričakujemo že avgusta. Celotna stvar je seveda še globoko neuradna, zato so kakršnekoli sodbe o resničnosti novice preuranjene. Klik!

3 komentarji

Radeoni 9600 bodo zamudili

X-Bit Labs - Pri ATI Technologies so ob uradni predstavitvi družine Radeon 9600 zagotovili, da bodo v prodaji še marca, a trenutno stvari kažejo na zamudo. Po nekaterih podatkih bosta Radeon 9800 in Radeon 9800 Pro naprodaj v drugem tednu aprila, medtem ko bodo zamude pri dobavi Radeon 9600 kartic resnejše. Po neuradnih informacijah jih lahko namreč pričakujemo šele v drugi polovici maja, kar je dosti kasneje, kot je ATI sprva napovedoval. Več o tem in specifikacije.

0 komentarjev

Radeon 350 in Radeon 400

The inquirer - Vsi dobro vemo, da odkar je nVidia predstavila GPU pod kodnim imenom NV30, kanadsko podjetje ATI ne spi, temveč pripravja tekmeca, ki se skriva pod kodnim imenom R350. V sodelovanju s tem čipom bo uporabljen tako pomnilnik DDR-II, kot tudi na Radeonu 9700 (R300). Da pa ATI tehnologijo razvija še naprej, kaže še novejši Radeon pod kodnim imenom R400, ki naj bi ugledal luč sveta junija ali julija prihodnje leto; najverjetneje bo sparjen z novim grafičnim pomnilnikom GDER-3. Očitno nova resna grožnja nVidii? Bolj podrobno si lahko preberete na The inquirerju.

Še opozorilo: "Zgoraj navedeni podatki niso uradni." Več se bo izvedelo januarja. Tisti, ki si boste člančič prebrali, pa bodite pozorni na datum v 3. podnaslovu [:D] .

6 komentarjev

Nasvidenje, GeForce...

HardOCP - Na predstavitvi GeForcea 4 je nVidiin CEO potrdil govorice, da GeForcea5 ne bo. Ne samo imena, tudi tehnologija, ki je v GeForceih, se bo poslovila. Tako da pričakujte v naslednji generaciji NvIdiinih kartic (NV 30 čip) nove tehnologije, najbrž tudi tiste, ki jih je razvil/razvija bivši 3Dfx team.

5 komentarjev

Radeon boljši od GeForce3?

The inquirer - The inqurer poroča, da je na ECTS sejmu ATI predstavil nekaj res impresivnega. Predstavil naj bi namreč driverje, ki naj bi premagali Nvidiin GeForce3 tudi z Detonator 4 driverji! ATI načrtuje, da bo Radeon 8500 in 7500 v trgovinah v Evropi v prvem ali drugem tednu oktobra.
To je zelo zanimivo, ker je Tom's Hardwere in AnandTech oba poročala, da ima ATI hude probleme z driverji za Radeon 8500. Samo to je bilo pred enim mesecem... Nvidia se bo morala resno potruditi, če so The Inquirer-jeva poročanja točna. Nvidia namreč namerava Radeone II potolči le z Detonatorji 4, ki bi iz Trojk povlekli vse kar zmorejo. Je Nvidia dobila resno konkurenco? Upam...

2 komentarja