»

Ati znova marca

X-Bit Labs - Atijev novi čip RV250 naj bi po neuradnih podatkih izšel marca naslednje leto. Specifikacije na kratko:
- 0,15 mikronov;
- 4 cevovodi;
- 300 - 350 MHz ura procesorja;
- DDR ali SDR pomnilnik pri 230 oziroma 300 MHzjih;
- in nove/stare funkcije: HyperZ II in TrueForm enota, FSAA, Vertex Shader, HydraVision ter DirectX 8.1.

5 komentarjev

R300 = R200 Ultra?

več strani - slycer je dva dni nazaj poročal o The Inquirerjevih ugotovitvah, da je ATIjev čip s kodnim imenom R300 po vsej verjetnosti Radeon3. No, na nekaj tujih straneh, na katerih se ukvarjajo izključno s 3D grafiko (Rage3D, Puces3D) pa so ob primerjanju specifikacij R300 in R200 ugotovili, da bi bolj primerno ime za čip bilo R200 Ultra (Radeon2 Ultra). R300 je namreč v skoraj vsem le navita različica Radeona2. Tako R200, kot R300 bosta imela le 4 renderirne cevovode (po prvih špekulacijah naj bi imela 6 oz. 8) s po dvema teksturirnima enotama, oba bosta izdelana v 0.15 mikronski tehnologiji, podprte tehnologije (HyperZ, TRUFORM, Pixel&Vertex Shaders) pa so popolnoma enake. Zaenkrat je edina opazna razlika višja frekvenca jedra pri R300 ter podpora DirectX 9 namesto DirectX 8 (karkoli že to pomeni)...

4 komentarji

Najhitrejši grafični pomnilnik

Jaz - Izdelovalec pomnilnikov Infineon techhnologies je zasnoval najhitrejši grafični DDR SGRAM pomnilnik. Njegove pomnilne celice so 128-megabitne in prenašajo podatke po 32,64,128 ali 256 bitnih vodilih. Sami prenosi se vršijo do hitrosti 300 Mhz, kar da končno hitrost 2,4GB/s. Novi pomnilnik deluje na 1.8V napetosti (današnji ddr pomnilnik na 2.5V). Na voljo bo stvar v masovni proizvodnji konec leta. Thx, OZZY!

2 komentarja

Hackanje Radeona LE

Rage3D - No ja, verjetno je bilo le vprašanje časa, toda vseeno me je novica o možnem hacku Radeona LE precej presenetila. Podobno kot vse GeForce in pred njimi Voodooje3, je možno s preprostim flashom BIOSa "nadgraditi" tudi Radeone LE. Ti so, kot veste, malce okrnjene različice močnejših bratcov, in zaradi tega so tudi njih cene precej nižje. V tem Forumu pa je mogoče zaslediti povezavo na potrebne datoteke in navodila, s katerimi boste svojega LEjčka z lahkoto spremenili v pravega Radeona. Naj se igre začnejo .

3 komentarji

Infineon najavil 600 Mhz DDR SGRAM

Reactor Critical - Infineon je najavil najhitrejši pomnilniški čip do danes. 128MB SGRAM je organiziran 4Mx32 in podpira frekvence vse do 300MHz pri SGRAM, se pravi 600MHz pri DDR SGRAM! Pomnilnik bo tudi deloval pri samo 1.8V, kar pomeni precej manjšo porabo, kot pri standardnih 2.5V. Manjša poraba bo kritičnega pomena pri doseganju vrhunskih rezultatov pri 3D grafičnih karticah in pri varčevanju z energijo pri prenosnih računalnikih. Proizvodnja je načrtovana za konec tega leta, cena v količini od 1000 kosov pa naj bi bila $33. Lahko ugibate, kakšen pomnilnik bodo uporabljale GeForce 3 Ultra kartice!

2 komentarja

ATI ceni

X-Bit Labs - Očitno se je kanadski gigant končno zavedal pojma konkurenčnost (v retail marketu...) in se začel hitreje odzivati na tržne spremembe. Posledica tega je tudi nedavno znižanje cen, po katerih so njihove kartice postale zelo privlačne in predvsem ostra konkurenca Nvidiinim stvaritvam v spodnjem in srednjem razredu grafičnih kartic. Kaj pa višji razred? No, ATI zaenkrat nima ustreznega odgovora na GF2 Pro in Ultra, pa tudi v bližnji prihodnosti ne bodo mogli odgovoriti na NV20, saj je izzid Radeona 2 postavljen na poletje. Vseeno pa mislim, da se je ATI resno prebudil in bo že pripravil ustreznbe strategije. Namreč, gre za nedvomno največjega proizvajalca grafičnih kartic z ogromno močjo, le usmeriti jo morajo v pravo smer... Pa še nove priporočene cene:
  • ATI Radeon VIVO 64MB: $199!!!
  • ATI Radeon 32MB DDR: $149
  • ATI Radeon VE Dual Display 32MB DDR: $99
  • ATI Radeon 32MB SDR: $99

1 komentar

Radeon LE hack

več strani - Radeon LE kartice so se komaj začele pojavljati v trgovinah, a že so se pojavili prvi hacki zanje. Namreč, menda edina večja razlika med LEji in navadnimi Radeoni je v tem, da LEji nimajo aktivirane HyperZ tehnologije, ki omogoča okoli 20% povečanje pomnilniške prepustnosti (sicer sem jaz slišal, da imajo LEji samo 1 renderirni cevovod in so brez T&L enote, toda očitno so informacije napačne ). No, z malo truda je HyperZ mogoče spraviti v delovanej tudi na Radeonih LE, in na tej strani boste izvedeli kako. Glede na to, da je avtor strani prvi, ki je pokazal hacke Nvidiinih kartic v Quadrote ter nekaj drugih zanimivih strani, je informacija precej verodostojna.

7 komentarjev

Radeon LE v prodaji

X-Bit Labs - Huh, ljudje, jaz sem sedaj zmatran k'svina (posledica celodnevnega blodenja po Ljubljani), a vseeno se bom potrudil in napisal nekaj novičk samo za vas . Prva novica je novica o okrnjeni verziji ATI - jevega Radeona, Radeonu LE. Zadevca ima:
  • 32MB DDR SGRAM s 128bit bus - om;
  • 150MHz RAM in jedro;
  • Brez HyperZ podpore;
  • 2 texturna cevovoda, vsak s tremi texturnimi enotami.
Jah, ATI - jev MX je tole, ki je spričo svoje cenem $110 naj bi bila, kar zanimiv.

0 komentarjev

ATI pokazal zobe

več strani - ATI je danes po pričakovanjih najavil mobilnega Radeona oziroma Radeon Mobility. Sicer bi bolj ustrezno ime bilo Radeon VE Mobility, saj je novi čip sestavljen precej bolj podobno Radeonovem slabšem bratu z VE oznako. Tako je Radeon Mobility opremljen samo z enim renderirnim cevovodom ter je brez T&L enote. Kako pa se pol primerja z Nvidiinim GeForce2 Gojem, ki je glavna konkurenca? Zelo dobro, hvala . Najmočnejša stran novega ATIjevega mobilnega čipa je hitra pomnilniška povezava. Tako bodo Radeon Mobility čipi opremljeni z 8-16MB embedded 128 bitnega DDR SDRAMa, medtem ko uporablja GeForce2 Go 64 bitni SDRAM. Seveda ne smemo pozabiti niti na HyperZ tehnologijo in tako je povsem verjetno, da bo Radeon Mobility GeForca2 Go potolkel na celi črti. Še nekaj specifikacij:
  • 200MHz hitrost jedra/pomnilnika,
  • PIXEL TAPESTRY arhitektura,
  • 1 renderirni cevovod s tremi teksturirnimi enotami,
  • 8-16MB embedded DDR SDRAMa na 128 bitnem pomnilniškem vodilu,
  • do 48MB dodatnega zunanjega SDR/DDR DRAMa...

5 komentarjev