»

Fujitsu s 100 GB

X-Bit Labs - Po Toshibi se je tudi Fujitsu odločil izdelati svoj prvi stogigabajtni disk za prenosnike. Hornet V50, kot se bo disk imenoval, ne bo blestel s svojo hitrostjo, saj se bodo štiri 25-gigabajtne plošče vrtele z vsega 4200 obrati na minuto, bo pa to poskušal izravnati z osmimi megabajti predpomnilnika. Ostale tehnične karakteristike bodo znane kmalu. Še cena: okrog 300 dolarjev. Več o tem.

10 komentarjev

Dvajset trdih diskov na preizkušnji

X-Bit Labs -

Na X-Bit Labs so spisali gigantski test trdih diskov, ko so v WinBenchu 99, Intel IOMetru in FC-Testu preizkusili ter na šestnajstih straneh popisali dvajset diskov različnih proizvajalcev -- dva IBM-ova in dva Hitachijeva, štiri Maxtorjeve, Western Digitalove, Seagateove in Samsungove, vse kapacitete osemdeset gigabajtov.

Za primerjavo, koliko so diski resnično napredovali, so uporabili referenčni disk IBM serije DTLA. Enega samega zmagovalca ni bilo; v nekaterih testih je zmagal Western Digitalov Raptor, v drugih Maxtorjeva predstavnika z osmimi megabajti predpomnilnika (inačici SATA in ATA133). So pa diski opazno napredovali v...

13 komentarjev

SATA tudi v prenosnikih

X-Bit Labs - Naslednik že starega paralelnega ATA, SATA, se je v namiznih računalnikih že dobro prijel, medtem ko mu preboj v prenosnike uspeva šele sedaj. Fujitsu je tako danes najavil nov disk MHT-BH, ki je namenjen prenosnim računalnikom, in kot prvi 2,5'' disk podpira standard SATA. Plošče se bodo vrtele s 5400 obrati na minuto, disk pa bo dostopen kot 40, 60 in 80 GB različica. O ceni in dobavljivosti ni podatkov. Več o tem.

0 komentarjev

Western Digital z diski za prenosnike

X-Bit Labs - Western Digital je vsem dobro poznan po kvalitetni seriji diskov z osmimi megabajtimi predpomnilnika, ki so bili v času izida eni najboljših diskov sploh, visoko cenjeni pa so še danes. Po poročanju X-Bit Labs se je kalifornijski gigant odločil svoje izkušnje pri izdelavi diskov uporabiti tudi drugje. Prodreti namreč želijo tudi na trg diskov za prenosne računalnike, ki ga trenutno obvladujejo Hitachi, Toshiba in Fujitsu. Podrobnejših informacij o vrstah diskov, ki jih bodo pri Western Digitalu izdelovali, še ni, predvidevamo pa lahko, da bo šlo za SATA-150 družine. Več o tem.

0 komentarjev

WD Raptor

X-Bit Labs - Pri podjetju Western Digital so že nekaj časa nazaj izdali trdi disk Raptor. Od ostalih se razlikuje predvsem po tem, da je to prvi SATA disk, ki obratuje z 10000 vrtljaji na minuto, s čimer se postavlja ob bok SCSI diskom. Pobliže so si ga ogledali na X-Bit Labs. Njegova kapaciteta sicer ni enormno velika (zgolj 36 GB), a njegova vrlina je hitrost. V testu mu je za ovratnik dihal edinole Fujitsu MAN. Z izdelkom so bili preizkuševalci zadovoljni, saj ni predrag glede na 10.000 rpm specifikacije. Klik!

1 komentar

Osemmegabajtneži

X-Bit Labs -

Western Digital je bil prvi, ki je začel s politiko vgrajevanja osem megabajtov predpomnilnika v svoje diske, kar ga je kar dolgo časa držalo na absolutnem prestolu, vsaj kar se tiče surove hitrosti diskov. Kmalu so to ugledali še ostali proizvajalci trdih diskov in zadevo so pri priči implementirali v svoje diske. Se vam zastavlja vprašanje, kaj sedaj kupiti? Odgovor najdete na X-Bit Labs.

Fantje (in dekleta? [;)]) so tokrat testirali štiri diske z osmimi megabajti predpomnilnika. Dva Western Digitalova, Maxtorja (z uporabo ATA133 ter ATA100) ter IBM-ovo zverino. Diske se pod sistemom FAT32 testirali v vseh mogočih pogojih, kar si jih lahko zamislite. Rezultati so bili presenetljivi....

13 komentarjev