»

Spet VIA

Tom's Hardware - VIA je zagotovo eno izmed najboljših proizvajalcev čipovij za matične plošče. V zadnjem času je na prestolu nVidia z nForce II čipovjem, a njeno prihodnost ogroža VIA s KT400a. Prišli so do zanimivih zaključkov, saj je plošča, temelječa na KT400a z DDR 400 pomnilnikom počasnejša kot KT400-osnovana plata z enakim tipom pomnilnika. Priljubljenost izdelka bo pa, se ve, stvar prihajajočih mesecev. Več o tem.

5 komentarjev

Abit BH7

vir: HardOCP
HardOCP - Z AMD-jevimi Athloni zadnje čase dosegajo ljudje veliko rekordov v navijanju. Ravno nasprotno pa se dogaja z Intelovimi P4, ki jih zaklenjeni množilniki zelo ovirajo pri navijanju. Medtem ko vsak povprečen navijalec z AMD-jem brez problemov pride do 190 MHz FSB, je s Pentiumi4 povsem drugače.

Pri ABIT-u so skušali temu narediti konec in zato na trg poslali matično ploščo BH7, ki temelji na vezju Intel i845PE. To vezje podpira procesorje s Hyper-Threading tehnologijo, ima podpro do 800 MHz FSB (navitega seveda), ter sprejme procesorje s 400 ali 533 megaherčnim vodilom. Podpira pomnilniške module DDR 400 (največ 2 GB), ima en priključek SATA in vgrajeno zvočno 6-kanalno kartico, mrežno...

0 komentarjev

ABIT in ASUSTeK: Konec s KT400A.

X-Bit Labs - Včeraj so se na spletu pojavila namigovanja, da naj bi ASUSTeK verjetno prenehal z izdelavo matičnih plošč temelječih na KT400A čipovje. Danes je odjeknila še ena tovrstna vest. Tajvanski viri namreč poročajo, da je podoben sklep sprejel tudi dobro poznani ABIT; odločili so se, da do nadaljnjega prenehajo z izdelovanjem vseh matičnih plošč za AMD-procesorje osnovanih na VIA-čipovjih. Več o tem tu in tu.

4 komentarji

Cene KT400A osnovnih plošč

X-Bit Labs -

Predvčerajšnjim smo poročali o uradni splavitvi Viinega novega čipovja za AMD-jeve procesorje, KT400A, a o cenah tedaj še ni bilo podatkov. No, danes si poglejmo še to področje.

VIA bo za KT400 in VT8235CE (severni in južni most) konfiguracijo predvidoma zahtevala 18 dolarjev, kar je sorazmerno malo v primerjavi z 20-30 dolarji, ki jih za nForce2 zahteva Nvidia. No, zavedati se je potrebno dejstva, da je Nforce2 kompleksnejše čipovje od KT400A, kar se pozna tudi na ceni. Končna cena matičnih plošč na KT400A naj bi bila tako do 6 dolarjev nižja kot cena ekvivalentno opremljenih Nforce2 plošč. X-Bit Labs.

5 komentarjev

Prve matične plošče s KT400A (za AMD)

X-Bit Labs - VIA je svojega naslednika že dobra uveljavljenega KT400 čipovja, KT400A, napovedovala že kar nekaj časa, a matičnih plošč osnovanih na njem ni in ni bilo na spregled. No, sedaj ko je mastne zaslužke začela žeti Nvidia s svojim nForce2, pa so se stvari začele premikati hitreje. Danes je Asus objavil specifikacije svoje A7V400 osnovne plošče, ki bo temeljila na KT400A.
  • podpora vsem SocketA procesorjem, vključujoč Bartone (AMD),
  • KT400A NortBridge in VT8235 SouthBridge,
  • tri pomnilniške reže za PC3200 DDR,
  • šest PCI in en AGP 8x slot
  • klasičen dvokanalni ATA133 krmilnik in
  • RAID krmilnik s podporo SATA,
  • gigabitni Ethernet, USB2.0, Firewire ter integrirana zvočna kartica in
  • cel kup overclockerskih pripomočkov v BIOS-u
O dobavljivosti in ceni še ni podatkov. Klik!

3 komentarji

Finančni rezultati

X-Bit Labs - Nekatera podjetja so že objavila svoje finančne rezultate za tretje četrtletje, druga tega še niso storila, a kanijo to storiti zdaj zdaj, nekatera na to še niso pomislila itd. No, danes so na X-Bit Labs objavili poslovne rezultate vseh tajvanskih podjetij, ki se ukvarjajo z izdelavo matičnih plošč. Tako najdete rezultate podjetij kot so Abit, ASUSTeK, ECS, MSI in druga zbrane v eni preglednici. Ste vedeli, da je ABIT pridelal največ izgube? Vse te in še druge informacije najdete v originalni novici na tem naslovu.

2 komentarja

Tudi ECS (pisano) s KT400

t - break - Tudi tajvansko podjetje ECS, ki se ukvarja z izdelavo matičnih plošč, je izdalo svojo matično ploščo, ki temelji na KT400 naboru, tajvanskega podjetja VIA - nova Elitka se imenuje L7VTA. Na spletni strani T-Break pa so se potrudili in spisali še vroč test te ECSjeve umetnine.
Vam je všeč barva? Vašim otrokom ali mlajšim bratom oziroma sestram bo sigurno! --alien-w

0 komentarjev

Kvantiteta

X-Bit Labs - The Inquirer se je dokopal do informacij o tem, koliko matičnih plošč je 8 največjih tajvanskih proizvajalcev izdelalo.
  • ASUS=6.76 miljonov
  • Elitegroup=6.72 miljonov
  • MSI=4.91 miljonov
  • Gigabyte=4.625 miljonov
  • ABIT=1.265 miljonov
  • DFI=1.027 miljonov
  • Chaintech=0.793 miljonov
  • BIOSTAR=0.557 miljonov
Kot vidite je razlika med ASUS-om in Elitegroup-om minimalna. Ti dve podjetji se bosta v prihodnosti še zelo borili za prevlado na tržišču. Enako minimalna razlika je med zdej že večnima tekmecema MSI in Gigabyte, katerih boj za tretje mesto je postal že konstanta. Prihonji meseci bodo odličilni, saj se bodo podjetja lahko izkazala (ali pa popolnoma pogorela) z izdelavo matičnih plošč na Brookdale in VIA P4X266 čipovjih. Tisti, ki bodo trenutek ugodno izkoristili in naredili dobre matične plošče, ki bodo kupcu všeč, se jim obeta svetla prihodnost. No ja, vsaj do naslednjega čipovja.

0 komentarjev

Obisk ABIT-ove tovarne matičnih plošč

Tweak Town - Če še niste popolnoma podlegli sklerozi, potem gotovo veste, da se je na Tajvanu odvijal Computex. Nekateri na Tajvan niso prišli samo zaradi Compoutexa, ampak tudi zaradi obiska računalniških tovarn, ki jih na Tajvanu kar mrgoli. Luni je že poročal o novici, ko so novinarji VIA Hardware obiskali tovarno VIA in si ogledali, kako nastajajo čipseti, vendar brez matičnih plošč ni chipsetov in brez chipsetov ni matičnih plošč hehe. Zato si tukaj lahko ogledate, kako poteka izdelava matičnih plošč pri ABIT-u. Članek je precej zanimiv, zato click here.

0 komentarjev