»

VIA P4B Ultra

HotHardware - Verjetno veste, da je ob prihodu Pentiuma 4 na trg VIA imela nekaj problemov z izdajo svojega veznega čipovja za ta procesor. Od Intela namreč niso mogli dobiti blagoslova za izdelavo, zato se je njihov produkt slabše prodajal in je težje konkuriral ostalim. Kljub manjšemu uspehu VIA vztraja pri prodaji, saj ima dovolj utrjen položaj na trgu, da si lahko privošči manjše izgube. Tako so tukaj izdelki, ki temeljijo na novem čipovju, P4X400.

Na HotHardware so si ogledali eno od takšnih plošč, ki jo je v celoti izdelala VIA, in sicer P4B Ultra. Podpira vse Socket 478 procesorje s FSB-jem 400/533 Mhz. Ima tri mesta za DDR module, najvišja uradno podprta hitrost pomnilnika pa je DDR400. PCI rež je 6, AGP reža pa podpira...

3 komentarji

Toliko o VIA KT400A, prihaja KT600

DigiTimes -

Digitimes poroča, da novo VIA KT400A vezno čipovje ne bo podpiralo 200 MHz-FSB AMD procesorjev (prihajajoči Bartoni), kar pomeni, da to čipovje ne bo imelo podpore za delilnik šest, s katerim bi naprave pri 200 MHz FSB še vedno delovale pri privzetih nastavitvah -- 33 MHz za PCI in 66 MHz za AGP. To pomeni, da je trenutni KT400A spominski krmilnik očitno samo malenkost popravljen glede na tistega iz KT400. VIA ima zatorej v planu že naslednika imenovanega KT600 s kodnim imenom KT400A-CE (se spomnite VIA KT333? [:)]). Čipovje bo fizično združljivo s predhodniki.

Mimogrede, tudi SiS je na CeBitu predstavil čipovje s podporo 200 MHz-FSB AMD procesorjem imenovano SiS748, s katerim bo nadomestil ne dolgo nazaj predstavljeno SiS746, ki podobno kot VIA KT400(A) podpira le do 166 MHz-FSB procesorje in DDR400 pomnilnik. S temi novimi produkti tako VIA kot SIS upata na boljšo konkurenčnost Nvidii z njenim Nforce2 čipovjem, katerega prodaja mesečno presega že 500.000 enot in praktično...

5 komentarjev

HyperThreading tudi na VIA ploščah?

več strani - HyperThreading (HT) je Intelova nova tehnologija, o kateri smo že mnogo poročali, omogoča pa, da procesor teoretično izvaja dva ukaza na enkrat. S tem naj bil procesor optimalno izkoriščen, saj delujejo tudi tranzistorji, ki pri trenutni operaciji niso potrebni. Na žalost pa je HyperThreading doslej deloval le na novih Intelovih čipovjih. Zakaj preteklik?

Hja, stvari se očitno spreminjajo, saj so na spletni strani InpactHardware preizkusili delovanje Penituma4 3.06 GHz na plošči z Viinim naborom P4X400 in presenečeno ugotovili, da procesor deluje v HT načinu. Ali to pomeni, da bodo odslej tudi vse plošče na omenjenem naboru podpirale HT? Preveden klik!
...

5 komentarjev

Prvi primerki z i845PE

več strani - Intel je za 7. oktober najavil uradno predstavitev novega čipovja za svoje Pentium 4 procesorje, ki se imenuje i845PE. Kot je že v navadi, so proizvajalci matičnih plošč vezja dobili že pred tem datumom, da bodo na dan predstavitve že imeli pripravljeno zalogo teh plošč. Gigabyte je storil podobno potezo, kot jo je ob predstavitvi KT400 plošče, saj je tudi tokrat že nekaj dni pred uradno predstavitvijo, izdal matično ploščo na tem naboru. Nova Gigabytka se imenuje 8PE667 Ultra, podpira pa DDR RAM, ima podporo za RAID, LAN, zvočno kartico in ostale dobrote, ki smo jih od Gigabyta že vajeni. Za vse neučakance še test, samo v primeru da dobro razumete poljsko, če pa je vaše znanje tujih jezikov omejeno na angleščino, odklikajte sem ali pa sem.

0 komentarjev

Prva plošča na VIA P4X400

X-Bit Labs - VIA se še vedno ne da motiti s strani Intela in pravnikov, ki ji še vedno niso podali uradne licence za proizvodnjo veznih čipov za Pentium4, sej bo bojda v kratkem na voljo nova izboljšana različica čipovja P4X333, ki se bo izvirno imenovala VIA P4X400. Novi čip glede na predhodnika ne prinaša nobenih pretiranih novosti: najpomembnejša je podpora pomnilniku DDR400, ki pa ironično še ni uradno podprt s strani združenja, ki postavlja nove standarde.
Prve plošče je na tem čipovju je napovedal nam dobro znani Soltek. Plošče se bodo imenovale SL-85ERV in 85ERV-L ter se bodo prodajale vzporedno s Soltekovimi karticami Xabre, saj novo čipovje obenem podpira tudi AGP 8x.

0 komentarjev

Megatestis matičnih plošč

Digit Life - Digit Life je objavil primerjavo 12. i845 matičnih plašč, ki kot že veste podpirajo procesorje Pentium4 in SDRAM. Te plošče so:
  • Acorp 4S845A
  • Epox 4B2AE
  • Asus P4B-LX
  • Zida A845SD
  • Gigabyte 8IDXH
  • MSI 845 Pro
  • MSI 845 Pro2
  • Intel D845WN
  • Abit BL7
  • Chaintech 9BJA
  • Chaintech 9BIA
  • PCPartner 845AS4-235
Torej, če nameravate kupiti novo ploščo na i845 čipovju za Socket478 ali Socket423, imate zelo široko izbiro. Če vas pa zanima kako se plošče obnesejo, klik!

0 komentarjev

ASUS na i845

X-Bit Labs - Kot sem omenil že v prejšnji novici, je ASUS preveč odvisen od Intela, zato se je odločil, da raje ne bo podprl Viinega P4X266 nabora, dokler VIA ne pridobi Intelove licence. Do takrat bo ASUS raje podpiral najnovejši Intelov i845 nabor. Plošče so že osnovane, njihove specifikacije pa izgledajo precej zanimivo:
  • P4B bo plošča, ki bo podpirala 478 pinske Pentium4 procesorje. Opremljena bo s tremi DIMM režami, ki bodo sprejele do 3 GB PC133 SDRAM pomnilnika (s podporo ECC ali brez). Plošča bo imela še 1 AGP 4x, 6 PCI in 1 CNR režo, vgrajeno AC'97 zvočno kartico in 4 USB vtičnice. Seveda pa ASUS-u ni vseeno za uporabnike, zato bodo v ploščo vgradili še kup dobrot, kot so JumperFree tehnologija, možnost povezave z malce ponesrečenemu LCD prikazovalniku iPanel, ASUS Post Reporter (glasovno sporočanje napak), ASUS EZ Plug , ki bo omogočal priključitev plošče na navadno napajanje (odlično :)) in ASUS MyLogo, ki bo omogočal izdelovanje lastnih logotipov, ki jih boste lahko kasneje zapekli...

1 komentar

ASUS pripravljen na i845

X-Bit Labs - Proizvajalci matičnih plošč si od prodaje primerkov, ki so namenjeni samo Petnium4 procesorjev, obetajo veliko. Med fanatične podpornike Pentiumov 4 spada tudi največji proizvajalec oz. eden izmed največjih proizvajalcev matičnih plošč ASUS. ASUS je znan po tem, da je Intelove P4 nabore sprejel odprtih rok, saj je izdelal kar lepo število i850 plošč, trenutno pa se ukvarjajo še z najnovejšim Borookdale (i845) naborom. Kaj pa Viina P4X266 rešitev? Pri ASUS-u so se odločili, da tega nabora ne bodo podprli, saj nočejo razjeziti Intela, s katerim imajo trenutno precej dobre odnose. ASUS-ove i850 plošče zmo že spoznali. Kaj pa plošče z nabori i845? ASUS se je odločil, da izdela dve različni seriji. To bodo:
  • P4B plošče, ki bodo vsebovale polno ATX podporo, podporo Socket478 Pentium 4 procesorjem, 1 AGP 4x, 6 PCI, 1 CNR in 3 PC133 SDRAM reže. Podpirale bodo tudi AC’97 integrirano zvočno kartico in podporo iPanel-u (vsestranski prikazovalnik, ki pa se ni obnesel po pričakovanjih)

  • P4B-M je...

0 komentarjev

Overclockanje Pentiuma4 @ HotHardware

HotHardware - Srečneži pri HotHardware so nedavno dobili v roke testni primerek Intel Pentium4 procesorja pri 1.4GHz. Nič posebnega, pravite? Napaka! Njihov procesor je namreč imel odklenjen množilnik in kot pravi overclockerji so se kojci spravili nad njega. Njihov cilj je bil doseči najvišji overclock Pentiuma4, pri čemer so si pomagali z ASUS P4T matično ploščo. No, končni rezultat je 1.737GHz, kar vsekakor ni slabo, toda Japonci so že dosegli 2GHz. Vseeno je HotHardwareov članek precej zaniiv, tako da priporočam ogled! Thnx, Roman.

0 komentarjev