»

Vodič po BIOSu

Ars Technica - Vsi, ki še ne veste, kako vključiti 4-way interleaving opcijo na vaših osnovnih ploščah, ter tisti, ki bi si radi pohitrili sistem preko BIOSa, a jim opisi kot so "RAS-to-CAS delay" ter "Spread Spectrum Modulated" pomenijo popolnoma nič, hitro skočite na poučen članek po funkcijah BIOSa, ki so ga spisali na Ars Technici. V članku so se posvetili predvsem nastavitvam pomnilnika ter procesorja, zajemajo pa tako nove kot stare nastavitve, nekatere specifične za DDR, druge za SDR sisteme. Klik!

0 komentarjev

Opravičilo

Slo-Tech - Ker je danes objavljeni test EPoXove plošče bil moj prvi, se vam moram iskreno opravičiti za nerealne rezultate, ki sem jih dobil pri testiranju. Moje nepoznanje BIOSa plošče v detajle je spregledalo vključitev 4-way interleavinga, kar je DRASTIČNO povečalo vse rezultate. Za napako se iskreno opravičujem ter obljubljam, da bo test popravljen tekom jutrišnjega dne.

4 komentarji

Nove ABITke

X-Bit Labs - ABIT je zadnje čase res malo manj dejaven, kot smo bili od tega podjetja vajeni prej. Po mega najavitvi pred nekaj meseci je vse bilo tiho, toda brez skrbi, da tajvančki ne spijo. V bližnji prihodnosti bodo namreč začeli razpošiljati kar štiri nove matične plošče:
  • KT-20: Gre za (za nas) manj zanimivo MicroATX ploščo, zgrajeno okoli KT133 čipovja, kar pomeni, da podpira le "stare" 200MHz procesorje in SDRAM. V 2 DIMM reži lahko stlačite do 1GB PC133 SDRAMa, druge razširitvene zmožnosti pa so: 3 PCI, 1 CNR in 1 AGP 4x. plošča je brez SoftMenuja in namenjena predvsem vgradnji v cheapass OEM sisteme.
  • KT7E: Gre za prvo ABITovo KT133E ploščo (KT133E je 0.18 mikronska različica KT133A), ki je drugače precej standardna: 3 DIMM, 6 PCI, 1 ISA, 1 AGP 4x, ATA100 in SoftMenuIII.
  • SL-30: Intel različica KT-20 plošče je zasnovana na i815E čipovju in tudi prihaja v MicroATX formatu. V 3 DIMM reže bo možno stlačiti do 512MB pomnilnika, poleg tega pa so na voljo še 3 PCI, 1 CNR in 1 AGP 4x reže. Plošča...

3 komentarji

Modificirani ABIT KT7A BIOS

Jaz - Na OCWorkbench strani si lahko downloadate modificirani BIOS za novo ABITovo KT7A ploščo. Prednost tega BIOSa je v tem, da so ob uporabi "Load Optimized Defaults" nastavitve vse pomnilniške možnosti nastavljene na res optimalne lastnosti (4 way interleaving in podobno), prav tako pa je BIOSu dodana možnost izklopitve nadzora nad procesorskim ventilatorjem. Različico enakega BIOSa za starejše KT7 plošče pa najdete tukaj. Še enkrat hvala, S4U!

0 komentarjev

CPU Drive Strenght

Adrian's Rojak Pot - Tipo z Rojak's Pot je objavil zanimiv nasvet v zvezi z "Cpu Drive Strenght" funkcijo, ki se pojavlja na nekaterih novejših VIA ploščah (mogoče jo poznate kot "CPU Push/Pull Strenght"). Gre za moč signala med procesorjem in NorthBridgom veznega čipovja, ki lahko mlace pripomore k stabilnosti in boljšem overclockanju. Privzeta vrednost na ABIT KT7 plošči je 2, overclockerji pa bi jo naj nastavili na 3. To ne bo upočasnilo same povezave, ampak samo povečalo moč signala. Še več takšnih praktičnih nasvetov glede BIOSa najdete v Rojakovem odličnem topimizacijskem vodiču po BIOSu.

1 komentar

Novi BIOSi za KT7 plošče

AthlonMB - Na AthlonMB si lahko downloadate novi BIOS za ABIT KT7 matične plošče. Ime BIOSa je WZ, zaenkrat pa še ni informacij o izboljšavah/problemih, ki se pojavljajo z njegovo uporabo. Samo na lastno odgovornost!
Po drugi strani pa se je pojavilo precej svaril glede uporabe WW BIOSa. Veliko uporabnikov je namreč imelo velike težave z delovanjem matične plošče po uporabi tega BIOSa, tako da se pazite!

4 komentarji