»

Thermalright SLK 800

Viper's Lair - Thermalright SLK 800 je zagotovo eden izmed najbolj priznanih zračinh hladilnikov. Eden izmed poglavitnih razlogov je gotovo baker, saj sestavlja ves hladilnik. Baker pa tudi ni preveč lahek, zato ta zverina tehta kar okoli pol kilograma. Seveda moramo k temu prišteti še nekaj gramov za ventilator, katerega moramo ponavadi dokupiti. Če vam v kakšnem predalu odveč leži kakšnih 15 tisočakov o nakupu dobro premislite.

8 komentarjev

Spire zračni hladilniki

I Am Not A Geek - Zračno hlajenje procesorjev je dokaj primitiven način hlajenja, saj hladilnik sestavljajo le hladilna rebra in ventilator. A mogoče sta ravno preprostost in učinkovitost poglavitna razloga, da je to še vedno najbolj razširjena in priljubljena oblika hlajenja. Če se ne ukvarjamo z navijanjem nam odgovarja skoraj vsak hladilnik. Med njimi sta tudi hladilnika podjetja Spire, ki so ju podrobno preučili na spletni strani jaz nisem piflar. Kot smo že omenili nista ravno najboljša ali najtišja, vendar predstavljata kar dobro razmerje med učinkovitostjo, tišino ter ceno.

7 komentarjev

Hladilniki za nezahtevne

XtReMoDs - Veliko se piše o najtišjih, najmočnejših in preprosto najboljših zračnih hladilnikih. A na XtReMoDs so si ogledali tri dokaj majhne in ne preveč zmogljive hladilnike. V test so bili vključeni Vulcano 6 Cu, Falcon Rock I in Micro Flow I. Testirali so jih tako, da so primerjali sposobnosti z glasnostjo. Absoluten zmagovalec testa je bil Falcon Rock I, ki je zmagal v obeh kategorijah.

0 komentarjev

Thermalright SLK 700

Viper's Lair - Thermalright SLK 700 je manjši bratec enega izmed najbolj uspešnih zračnih hladilnikov za SocketA procesorje -- SLK 800. Kot smo že omenili, je ta model majhen, zategadelj je na njem serijsko lahko največ 74-milimetrski ventilator. Ker je tak ventilator dokaj težko dobiti, hladilnik sprejme tudi 70 in 60 mm ventilatorje. Čeprav se pritrdi preko podnožja procesorja, je stik še vedno dober, o čemer pričajo tudi rezultati. Test.

13 komentarjev

Thermalright SLK 900

NexusHardware - Thermalright je eno izmed vodilnih podjetij na področju zračnega hlajenja. Njihov najbolj uspešen izdelek je bil SLK800, ki slovi kot eden najboljših zračnih hladilnikov. A izdelali so njegovega naslednika in sicer SLK900, pri katerem so odpravili pomanjkljivost predhodnika -- pritrjevanje. Namesto da bi se hladilnik pritrdil na podnožje procesorja, je sedaj možno namestitev preko štirih lukenj na matični plošči, zaradi katerega hladilna rebra bolje stojijo na procesorju. Druga novost je ta, da ga lahko pritrdimo na AMD-jeve in takisto na Intelove procesorje.

9 komentarjev

Swiftech MCX462+

Tweak Town - Naši mlinčki se vse bolj grejejo (zaradi navijanja, kakopak) in potrebujejo vedno boljše hlajenje, tako da poznamo že obilico hladilnikov, od takih ki imajo le hladilna rebra, pa do hladilnikov ki na sebi nosijo 80mm ventilatorje ali še večje zverine.

Swiftechova iznajdba spada v drugo skupino. Zanimivost tega hladilnika je to, da nima hladilnih reber, temveč 371 majhnih aluminijatsih palčk, ki ležijo na bakrenem dnu. Da bi izboljšali hlajenje, so na vsako to palčko vrezali še navoje, ki zagotovijo večjo površino in posledično tudi boljše hlajenje. Vsaka stvar ima tudi temno plat in v našem primeru je to cena, ki znaša skoraj 50 ameriških dolarjev. Poleg tega, pa moramo dokupiti še 70mm oz. 80mm ventilator. Klik!

0 komentarjev

Komplet za vodno hlajenje

Monster Hardware - Vodno hlajenje zagotovo ne sodi več med tiste ekstremne načine hlajenja procesorjev, kot na primer hlajenje s tekočim duškom, temveč se vedno bolj pomika tudi v računalnike povprečnih uporabnikov. Na Monster Hardware so si danes ogledali že pripravljen industrijski komplet za vodno hlajenje, imenovan SLPR2002, primeren za vse, ki si želite vodno hlajenje vašega mlinčka, a se vam ne da ubadati z mučnim načrtovanjem ter garažno izdelavo. Gre za komplet v resničnem pomenu besede, saj vsebuje ohišje ter vse potrebne dele za sestavo nepretočnega vodnega sistema. Klik!

0 komentarjev

Prihodnost hlajenja

več strani - Marsikaj razmišljam o prihodnosti hlajenja procesorjev... Po mojem mnenju bodo še kar nekaj časa glavno vlogo igrali zračni hladilniki, toda vprašanje je, v kakšni obliki. Zadnje čase opažamo prehod na druge, bolj prevodne kovine (predvsem baker), toda kako daleč se lahko gre na takšen način? Ali je rešitev le v večjih hladilnikih z večjimi ventilatorji ali pa je mogoče narediti kaj bolj elegantenga? Pot v pravo smer so definitivno alternativne oblike hladilnikov, toda po mojem mnenju leži prihodnost v toplotno izredno prevodnih polimerih. Lep primer je ta polimer, katerega toplotna prevodnost je res povsem neprimerljiva z današnjimi materiali. Če bi ga uporabili za hlajenje procesorjev, bi lahko tudi najbolj vroče ohladili z velikim kosom polimera ter enim sistemskim hladilnikom. Mogoče se nam bodo naši overclockerski vnuki smejali, ko jim bomo pripovedovali o aluminijastih in bakrenih zračnih hladilnikih z ogromnimi in glasnimi ventilatorji ....

3 komentarji

Vodič po zračnem hlajenju

Tweak3D - Tweak3D, stran ki je znana predvsem po svojih vodičih, je spet na delu. Tokrat so objavili zanimiv vodič po zračnem hlajenju, v katerem so obdelali vse aspekte zračnega hlajenja, od pretoka skozi ohišje do dejanskega hlajenja procesorjev. Za vse imajo lepe primere delovanja in seveda tudi svoje predloge, kako zadevo izboljšati. Zadeva je uporabna za vse začetnike, medtem ko ste stari mački vse videli že kje drugje ( recimo v naših člankih ).

0 komentarjev