»

Prve slike NV31

X-Bit Labs - Morda že veste, morda še ne, ampak jutri naj bi nvidia predstavila svoja nova grafična procesorja s kodnimi imeni NV31 in NV34. Oba bosta osiromašeni izvedenki NV30 na katerih so bazirale GeForce FX 5800 (Ultra). Podpirala bosta DirectX 9.0, čeprav najverjetneje v malce okrnjeni obliki in s pomočjo osrednjega procesorja. Sicer pa, če izvzamemo DX9 podporo in višje frekvence, niti ni videti bistvenega napredka glede na GeForce4 Ti.

Kot prvi na svetu so se x-bit labs dokopali so slik NV31, ki se bo (kot kartica) najverjetneje imenovala GeForce FX 5600. Na pogled izgleda kot poenostavljena GeForce4 Ti4600 z dodatnim napajanjem. Glavna pridobitev, ki so jo lahko obetamo od teh dveh kartic je predvsem nižja cena GF4 Ti razreda grafičnih kartic, saj...

10 komentarjev

NV31 in NV34 v četrtek

X-Bit Labs - Po pripetijah z ATI-jem in MSI-jem ter dobri prodaji Radeon kartic se je tudi Nvidia zbudila. Bodimo kratki; danes je Nvidia uradno zagotovila, da bo svoja NV31 in NV34 predstavila šestega tega meseca (v četrtek) na Game Developer Conference, San Jose, Kalifornija. Specifikacije teh grafikulj smo premlevali že ničkolikokrat in jih verjetno znate že na pamet, zategadelj jih ne mislim ponavljati. Klik!

1 komentar

MSI in ATI

X-Bit Labs -

Poročali smo že, da se je grafični gigant MSI odločil preiti od Nvidie h konkurenčnemu proizvajalcu grafičnih procesorjev, k ATI-ju. Danes je znanih že nekaj več dejstev in podrobnosti tega presenetljivega dogovora.

Po poročanju Dow Jones Newswires je Medion, dokaj znan evropski retailer, objavil, da bo hitro potreboval veliko količino Radeon 9500 (Pro) kartic, ki se bodo verjetno prodajale za med. Kartice bo dobavljal nihče drug kot MSI. Če se bo to zgodilo, bo Nvidia izgubila tudi prek 30 milijonov dolarjev letnega dobička.

Dejstvo je namreč, da Radeoni 9500 že polno podpirajo DirectX 9, medtem ko bo Nvidia svoja NV31 in NV34 šele izdala.

Uradnih informacij, izjav in mnenj zgoraj navedena podjetja še niso izdala. Klik!

9 komentarjev

Informacije o NV3x družini

X-Bit Labs - Po Nvidiini odločitvi, da ne bodo prodali mnogo NV30 kartic na tržišču, so se odločili predstaviti uradne informacije o ostalih karticah NV3x družine. Oglejmo si jih:
  • NV40 bo izdan še letos, a nihče ne ve točno kdaj. Zgrajen bo v 0.13-mikronski tehnologiji, posedoval pa bo 150 milijonov tranzistorjev, kar proti 125 milijonom GeForceaFX ne izgleda ravno veliko. Očitno bo NV40 samo izpopolnjena verzija.
  • O NV35 je na voljo že več podatkov. Dostopen bo poleti letos, sestavljen bo iz 130 milijonov tranzistorjev. Obeta nič kaj presentljivo novega.
  • NV31 bo, kot smo že poročali, uradno predstavljen na letošnjem CeBit-u marca. Imel bo 80 milijonov tranzistorjev in štiri cevovode. Dobavljiv bo v več različicah, edina razlika pa bo delovna frekvenca jedra, ki se bo gibala od 250, 300 do 350 MHz. Pomnilnik bo tiktakal pri 650 MHz oz. pri 500 MHz pri počasnejši različici.
  • Največ inačic pa naj bi ugledala dozdaj neznana NV34 kartica. Tri do šest najverjetneje. Kartice te serije bodo imele 45...

6 komentarjev

Bo GeforceFX omejena serija?

več strani - Na spletu krožijo govorice (klik ter klik), da naj bi nVidia podjetju Taiwan Semiconductor Manufacturing Corp, njenemu proizvajalcu čipov, naročila, naj podjetje ustavi proizvodnjo NV30 procesorjev, ko bo število "naštancanih" doseglo 100.000. Novica je nepotrjena ter nekomentirana s strani nVidie, a vseeno izgleda, da bo GeforceFX le neka prehodna faza do kartic, ki bodo grajene na čipih NV31, NV34 ter NV35. Če se bo to izkazalo kot resnično, potem ne rabimo biti geniji, da ugotovimo, da je bila splavitev NV30 forsirana zaradi pritiskov s strani ATI-ja. Ali mislite, da bi nVidia izdala NV30 tako kmalu, če ji ATI ne bi grozil z že izdanim ter huronsko hitrim 256-bitnim Radeonom 9700 Pro? Močno dvomim. Klik!

30 komentarjev

Grafične novosti na CeBitu

X-Bit Labs -

Kot še vsakokrat doslej, bo tudi na letošnjm CeBitu v Hannovru vroče. Kar se tiče novosti, jasno. Nvidia namerava začeti s prodajo že dolgo napovedovanega GeForceaFX, ATI pa naj bi predstavil zmogljiva R350 ter RV350 procesorja. Svoj lonček kani pristaviti tudi SiS s svojim Xabre II VPU, popolna novost pa bo NV31, predstavljen s strani Nvidie kot zamenjava GeForce4 Titanium kartic. Poglejmo podrobnosti.

R350 je v bistvu grajen na enaki osnovi kot R300, le da je tehnološko nekoliko bolj optimiziran, s čimer lahko dosegamo višje frekvence. Po neuradnih informacijah naj bi R350 vseboval osem cevodov, vsak s po dvema teksturnima enotama, ter 256-bitni DDR-II pomnilnik. Grajen bo 0,13-mikronski tehnologiji. RV350 bo njegova oskubljena verzija -- počasnejša, manj zmogljiva in cenejša.

NV31 bo po napovedih vseboval mnogo tehnologij premierno predstavljenih že v GeForceFX procesorjih z nekaj izboljšavami antialiasing in anisotropic filtriranja. Povedano v vsakdanjem jeziku, NV31 bo...

22 komentarjev

Pregled "grafične prihodnosti"

3dcenter - ATI in nVidia sta trenutno glavna konkurenta na področju grafičnih kartic, bitka pa bo postala še hujša s prihodom novih grafičnih kartic obeh podjetij. Za več kliknite sem! Ker se na začetku leta ponavadi izdelajo seznami, kaj kane iziti si oglejmo kratek seznam novih grafičnih pošasti v letu 2003:

  • Prva četrtina
    • Februar: nVidia GeForceFX
    • Trident XP4
    • ATI RV280
  • Druga četrtina
    • nVidia NV31
    • Matrox Parhelia 2
    • S3 Deltachrome
    • ATI R350
    • ATI RV250
    • PowerVR Series 5 (Kyro 4?)
    • SIS Xabre 2
  • Tretja četrtina
    • nVidia NV34
  • Četrta četrtina
    • nVidia NV35
    • ATI R400
    • Trident XP8
    • S3 Deltachrome 2

    V letu 2004 lahko pričakujemo že DirectX10 kompatibilne grafične kartice, vsaj takšna naj bi bila R400 in NV40, ki ju lahko pričakujemo v drugi polovici leta 2004. Veselite se!

    10 komentarjev

    Podatki o NV3x se kristaliziriajo

    X-Bit Labs -

    Stvari okrog Nvidiine nove družine grafičnih procesorjev NV3x se počasi jasnijo. No, pravzaprav tokrat ne bomo govorili neposredno o GeForceFX (NV30), temveč se bomo posvetili njegovima derivatoma -- NV31 ter NV34. Torej, kot kaže, bosta ta dva bratranca cenejša NV30, v drobnem tisku pa piše, da ne bosta podpirala vseh zmožnosti dražje NV30. Hmm ...

    • NV31 bo nadomestilo za Ti4600, po zmogljivostih pa se bo meril z Radeonoma 9500 Pro ter 9700 Nepro.
    • NV34 pa bo, vsaj po zagotovili Nvidie, revolucija na področju grafičnega oblikovanja. NV34 naj bi domoval v mobilnih računalnikih.

    Nvidia zaenkrat podrobnejših informacij ne daje, zagotovili so le, da bosta obe kartici res derivata NV30 z nekaj manj funkcijami. Pravzaprav funkcije naj ne bi bile popolnoma nedostopne, saj bomo menda imeli možnost njihove emulacije s strani glavnega procesorja prek gonilnikov. Zmedeni?

    3 komentarji