»

WD z dvema novima 2-terabajtnima diskoma

Caviar Black levo, RE4 desno

vir: AnandTech
AnandTech - Western Digitalov 2 terabajtni Caviar Green je bil dolgo časa zelo osamljen na vrhu kapacitetne lestvice, a izbira se počasi bogati. Zdaj tudi na račun dveh novih modelov iz WDja, 2 terabajtnega Caviar Black ter RE4. Serija Caviar Green je primerna za tiste uporabnike, ki jim glavna prioriteta ni le hitrost pogona, temveč jim je pomembna tudi manjša poraba energije, kar so pri WDju dosegli z zmanjšano hitrostjo vrtenja podatkovnih plošč. Nova modela štiri 500 GB plošče vrtita pri običajnih 7200 obratih na minuto, prideta opremljena s 64 MB predpomnilnika ter podatke pretakata prek druge generacije vodila SATA.

Obenem prineseta tudi nekaj novosti, izmed katerih je verjetno najpomembnejši...

18 komentarjev

Western Digital predstavil nov disk na steroidih

The Register - V začetku letošnjega leta je Western Digital začel prodajati svoje dvoterabajtne trde diske, sedaj pa jih je še malo nadgradil. V novo generacijo enako velikih diskov je namestil 64 MB predpomnilnika in dve procesorski enoti, s čimer pričakujejo za četrtino hitrejše delovanje in polovico nižjo porabo energije. Gre za zmogljive diske, ki imajo deklariranih 1,2 milijona ur delovanja pred napakami (MTBF), njihova dejanska velikost pa znaša 2.000.398 MB. Opremili so jih s tehnologijami IntelliSeek, IntelliPark in IntelliPower, ki pametno prilagajajo hitrost vrtenja in skrbijo za nižjo porabo, tako da za branje ali pisanje ta znaša 6,8 W, brez obremenitve 3,7 W, v stanju pripravljenosti pa 0,8 W. Priporočena maloprodajna cena znaša 329 dolarjev.

20 komentarjev

Seagatov prvak

X-Bit Labs - Pri Seagate Technology so danes predstavili nov trdi disk, ki se ponaša s titulo prvega diska velikosti 2,5'' na svetu, katerega plošče se vrtijo z 10.000 rpm. Novi disk se imenuje Savvio, na voljo pa bo v kapacitetah 36 in 73 GB in s podporo tehnologijam UltraWide SCSI, FiberChannel ali Serial Attached SCSI (SAS). Tehnične podrobnosti nam razkrijejo, da je disk za 70 odstotkov manjši od klasičnih diskov, pol kilograma lažji, porabi 40 odstotkov manj energije, 15 procentov hitrejši in zanesljivejši (1,4 milijona ur MTBF) od sedanjih 3,5'' diskov. Na prodajnih policah jih lahko pričakujemo proti koncu drugega letošnjega kvartala. Več o tem.

2 komentarja

WD Raptor

X-Bit Labs - Pri podjetju Western Digital so že nekaj časa nazaj izdali trdi disk Raptor. Od ostalih se razlikuje predvsem po tem, da je to prvi SATA disk, ki obratuje z 10000 vrtljaji na minuto, s čimer se postavlja ob bok SCSI diskom. Pobliže so si ga ogledali na X-Bit Labs. Njegova kapaciteta sicer ni enormno velika (zgolj 36 GB), a njegova vrlina je hitrost. V testu mu je za ovratnik dihal edinole Fujitsu MAN. Z izdelkom so bili preizkuševalci zadovoljni, saj ni predrag glede na 10.000 rpm specifikacije. Klik!

1 komentar

Raptorji naprodaj

X-Bit Labs - Western Digital SATA-150 disk poimenovan Raptor, ki so ga predstavili že v februarju, je sedaj dosegel stadij masovne proizvodnje in prodaje, poročajo. Dobavljiv je s kapaciteto 36 GB, plošče pa se vrtijo z 10.000 rpm. Deklariran dostopni čas znaša 5,2 ms, poprečni čas MTBF 1,2 milijona ur. Cena se trenutno vrti med 165 in 180 dolarji. V Sloveniji ga še pričakujemo. Več o tem.

4 komentarji

Maxtor vs. WD

Tom's Hardware - Ti dve podjetji že kar nekaj časa tekmujeta na področju trdih diskov. Tokrat so si na Tom's Hardware to tekmovanje ogledali pri velikosti 250 GB. Oba diska imata v sebi plošče, izmed katerih vsaka vsebuje 80 GB podatkov, hitrost vrtenja pa dosega 7200 obratov na minuto, kar je že stalna praksa. Velja pa omeniti še 8 MB predpomnilnika, ki odigra veliko vlogo pri prenosu podatkov. Prišli so do zaključka, da sta oba diska izvrstna in da nas bo pri izbiranju čakala težka naloga.

4 komentarji

Deset tisoč obratov v minuti

AnandTech -

Na AnandTech so si ogledali novo WesternDigitalovo zverino, poimenovano Raptor. Disk je zanimiv predvsem zaradi hitrosti vrtenja, ki znaša pri tem modelu polnih 10.000 rpm, kar so doslej dosegali le SCSI diski. Raptor uporablja klasičen SATA priključek, zato ga boste lahko uporabili na prav vseh novejših osnovnih ploščah brez dokupa kakršnihkoli dodatkov. Disk se bohoti še z 8 MB predpomnilnika, dostopni časi pa so konstantno pod 9 ms. Omeniti velja tudi hitrost prenosa podatkov, ki se lahko v najboljšem primeru dvigne tudi do 60 MB/s. Vsekakor zverina.

22 komentarjev

Nov disk

X-Bit Labs - Diskovni gigant Western Digital je danes, dan pred pričakovanji, objavil izid svojega novega trdega diska. Družina se bo imenovala WD Raptor, njihova posebnost pa bo, da se podatkovne plošče vrtijo s kar 10.000 rpm. Diski sicer podpirajo popularen SATA vmesnik, a ne veselite se prehitro. Namenjeni so le strežnikom in zmogljivim okoljem, v domačih računalnikih pa jih boste zagledali le redko. Še tehnikalije: 36 GB podatkov na ploščo, 10.000 rpm, podpora ATA150 (SATA), petletna garancija ter 1,2 milijona ur MTBF. O ceni še ni podatkov. Klik!

13 komentarjev