»

AMD napovedal trojedrnike

AMD - Medtem ko so dvojedrniki že precej razširjeni, je delež štirijedrnikov precej nizek. AMD, ki je nedavno predstavil svoje prve štirijedrne Opterone je tako na svoj roadmap poleg dvo- in štirijedrnih prihajajočih Phenom procesorjev dodal tudi trojedrne Phenome, ki naj bi bili kupcem na voljo v prvem četrtletju prihodnjega leta. Za omenjen korak se je AMD odločil predvsem zaradi širitve ponudbe procesorjev, kar kupcem omogoča smotrnejšo izbiro procesorjev. Trojedrnik bo v osnovi enak štirijedrniku, vendar naj bi imel eno izmed jeder izklopljeno. Vsako izmed treh jeder bo imelo po 128 kB prvonivojskega in 512 kB drugonivojskega ter 2 MB skupnega tretjenivojskega prepomnilnika. Frekvence trojedrnih procesorjev zaenkrat niso znane, njihova cena pa bo po besedah AMD-ja nekje vmes med ceno dvojedrnikov in štirijedrnikov. Microsoft je nad napovedanimi trojedrniki izrazil navdušenje in bo skupaj z AMD-jem poskušal izkoristiti prednosti trojedrnika pri svojih izdelkih.

Več o tem si preberite...

45 komentarjev

Athlon MP 2800+

Athlon MP 2800+

vir: AthlonXP.com
AMD Zone - Podjetje AMD je uradno naznanilo prihod svojega novega procesorja - Athlona MP 2800+. Zasnovan je na novem jedru, ki omogoča še več drugo-stopenjskega pomnilnika v primerjevi s starejšimi različicami MP procesorjev. Sam procesor pa je osnovan na Socket A. Preberite si novico, ki so jo spisali na AMDZone, v kateri tudi očitajo AMD-ju, da procesorjev MP niso dali na predogled različnim stranem.

Dodatek: Na AthlonXP so procesor že stestirali.

0 komentarjev

Thoroughbred B0 1600+

X-Bit Labs - Advanced Micro Devices ali krajše AMD so danes dodali na listo svojih procesorjev, grajenih na Thoroughbred B0 jedru, še 1600+ različico procesorja. Odslej so vsi AthlonXP procesorji z 256 KB L2 predpomnilnika grajeni na tem najnovejšem 0,13-mikronskem jedru. Novonajavljeni procesor teče pri nazivni napetosti 1,6 V in porablja do 48,5 W električne energije za svoje delovanje. Maksimalna temperatura, pri kateri se jedro še ne stopi, je deklarirana na 194 F oz. 90°C. Več o tem.

8 komentarjev

Vse o SSE

X-Bit Labs - SSE2 je tehnologija procesorskih ukazov, ki jo je sprva patentiral Intel in uporabil v svojih procesorjih, kasneje pa jo je poskušal posvojiti tudi AMD -- v novih x86-64 kompatibilnih procesorjih mu je to z odobrenjem Intela tudi uspelo. Za vse, ki vas zanima, kaj točno SSE in SSE2 sta in kako ju je Intel implementiral v nove Prescott procesorje, so na X-Bit Labs spisali osemstranski članek.

3 komentarji

Nov MP procesor

X-Bit Labs -

Podjetje AMD je predstavilo njihov nov procesor, ki je zmožen delovanja tudi v paru. Athlon MP 2600+, kot se novinec imenuje, tiktaka pri realnih 2,133 GHz, uporablja 266 MHz vodilo, ima 128 kB prvonivojskega ter 256 kB drugonivojskega predpomnilnika, podpiral pa bo 3DNow! ter SSE instrukcije. Procesorji bodo grajeni na Thoroughbred B0 jedru v 0.13-mikronski tehnologiji, proizvajani pa bodo večinoma v Dresdnu.

Druga presenetljiva novica iz AMD-jevih logov pa je ukinitev treh MP procesorjev. Novih modelov Athlon MP 1600+, 1800+ ter 1900+ tako pa uradnih informacijah naj ne bi bilo moč več dobiti, toda saj veste, skladišča nekaterih trgovin so še dolgo polna. Uradno tako na tržišču ostajajo Athlon MP 2600+, 2400+, 2200+ ter 2000+ s cenami od 273 do 153 dolarjev. Tu!

7 komentarjev

Athlon MP2400+ na voljo

Slo-Tech - Na The Inquirer poročajo, da AMD že izdeluje dvoprocesorske različice Athlona XP2400+, ki temeljijo na Thoroughbred B jedru, kar bo za trg verjetno zelo zanimiva izbira. Prodajna cena v količinah nad 1.000 kosi bo 230 dolarjev, kar bi v Sloveniji lahko pomenilo okoli 65 tisočakov. Prav tako pa naj bi prvi Athloni MP2600+ prišli na trg v sredini januarja prihodnjega leta. Klik!

1 komentar

AthlonXP "Barton"

X-Bit Labs - Ja, očitno se bližajo časi, ko bodo Bartoni postali resničnost. Danes so se na internetu pojavile prve domnevne fotografije tega novega procesorja. Če si malce osvežimo spomin, Barton so od svojih predhodnikov, Thoroughbred procesorjev razlikuje po dodatnih 256 kB drugonivojskega predpomnilnika (skupaj tako 512 kB). Procesor je označen kot AXDA1833DKT4D (AIUAA stepping), kar pomeni, da je zmožen delovanja na 166 MHz vodilu. Model je tiktakal pri 1833 MHz, vendar AMD napoveduje, da je njegova hitrost primerljiva s kar za tisoč megahercev hitrejšim Penitumom 4. Mljask!

3 komentarji

Mobilni Athloni XP

AnandTech - Po poročanju AnandTecha je AMD danes predstavil najmočnejša mobilna predstavnika AthlonXP serije, to sta Athlon 1900+ ter 2000+, oba zgrajena v 0.13 mikronski tehnologiji. Procesorja sta združljiva z obstoječo Socket A arhitekturo, torej delujeta pri 266 MHz zunanje frekvence.

Trenutno vgrajujeta ta dva procesorja v svoje prenosnike le HP ter Fujitsu, naslednje leto pa lahko pričakujemo tudi Bellove ter NECove prenosnike, osnovane na predstavljenih procesorjih. In še cene: v količinah po 1000 kosov bosta procesorja stala $240 za Athlon XP 1900+ in 345 dolarjev za zmogljivejši model. Celotna novica tu!

0 komentarjev

AMD 2400+ in 2600+ 21-ega

The inquirer - Govorice, da bo AMD kmalu izdal dva nova procesorja so, kot kaže, vedno bolj resnične. 21. avgusta naj bi izdal novega 2.133GHz hitrega AthlonaXP 2600+ in 2GHz tiktakajočega AthlonaXP 2400+. Nobeden od procesorjev sicer še ne bo podpiral 333MHz FSBja, toda pravijo, da bodo kmalu prestavili tudi to.
Ob poti: Intel je prestavil izid 2.80GHz Pentium 4 na 26. Avgust. The Inquirer.

7 komentarjev