»

Kingston HyperX PC3500 DDR RAM

Extreme Overclocking - Zahteve po pomnilniku se večajo. Programi potrebujejo vedno večje kapacitete prenosa podatkov in kapacitete pomnilnika samega. Polega tega pa je z dobrim navitjem pomnilnika veliko pripomoremo tudi k hitrosti celotnega sistema. Prav temu bo dobro služil Kingston HyperX PC3500, ki so ga stestirali na Extreme Overclocking. Kapaciteti, ki sta na voljo sta običajnih 256 MB in 512 MB na ploščico, tiktakata pa pri 434 MHz. Tako kot večina boljših DDRjev ima tudi ta aluminijasti hladilnik. Klik!

0 komentarjev

QBM pomnilnik prihaja

X-Bit Labs - Mnogo računalniških poznavalcev ter analitikov je sprva imelo dvome v QBM (Quad Band Memory) pomnilnik oz. jih še ima, a po drugi strani postaja jasno, da se njegov časa neustavljivo bliža. Podjetje Kentron Technology je namreč že napovedalo svoje tovrstne module, ki naj bi prišli na prodajne police že v prvem četrtletju prihodnjega leta. Za začetek načrtujejo prodajo QBM533 modulov (temelječih na DDR266), kasneje pa naj bi se pojavili tudi hitrejši QBM667 ter QBM800. Na katerem čipovju bodo le-ti delovali ostaja za enkrat še skrivnost, govori pa se, da naj bi QBM podprla VIA v prihajajočem VIA P4X800 veznem naboru. Klik!

0 komentarjev

Quad Band Memory oziroma QBM

AnandTech - Do sedaj prepustnost pomnilnika in vodila ni bila tako hud problem. Z uvedbo RDRja in DDRja, so se potrebe pokrile. Seveda pomnilnik s tako prepustnostjo in primernostjo za tako hirost vodila ne bo nikoli dovolj za še hitrejše procesorje in hitrejša vodila. DDR bo prepočasen, DDR II pa bo prišel na trg šele leta 2004. Vsekakor bi RDR zadovoljil potrebo za recimo Intelove Prescott procesorje, ki bodo tekli pri zunanji frekvenci 667MHz, toda zaradi visoke cene proizvajalci iščejo drugačne poti.

Za 5,3GB/s kot bi moral zapolniti pomnilnik bi bilo zadosten poleg RDRja le še dvokanalni DDR, toda vseeno si proizvajalci plošč in naborov čipovij želijo nekaj preprostejšega. Tako se VIA pripravlja na predstavitev Quad Band Memory (QBM), ki temelji na sedaj poznanem DDRju.

0 komentarjev

Quad band memory moduli

X-Bit Labs - Ljudje si še niso povsem opomogli od pohoda pomnilnika DDR, ko je svet presenetila novica, da se nam obetajo prvi QBM (quad band memory) moduli. Prve module so napovedala podjetja Kentron Technologies Inc., ST Microelectronics Inc. in Integrated Circuit Systems Inc. (ICS).
Masovna proizvodnja teh modulov se bo začela v začetku leta 2002, ko bodo na "sporedu" čipi z maksimalno pasovno širino 3,2 GB/s (PC1600 x 2) in 4,2 GB/s (PC2100 x 2), v letu 2003 pa naj bi ugledali še module s prepustnostjo 5,4 GB/s (PC2700 x 2). Čeprav je tukaj prepustnost že prav neverjetna, pa se razvoj ne bo ustavil. Nekje v letu 2004 nas čaka predstavitev modulov s prepustnostjo kar 6,4 GB/s (PC3200 x 2). Slednji se bodo na trgu pojavili skupaj z novim standardom DDR II.

3 komentarji

Kentronov QBM pomnilnik

EETimes - Ko smo že pri pomnilniku in proizvajalcih naj omenim še podjetje Kentron. Omenjali smo ga že nekaj časa nazaj, saj je predstavil zelo zanimivo rešitev, ki omogoča efektivno podvojitev prepustnosti pomnilnika. No, zadeve se sedaj premikajo in 23. in 24. januarja naj bi na konferenci predstavili prvi delujoči sistem s QBM pomilnikom. Kako zadeva deluje mi ni najbolj jasno, v bistvu pa gre za dva DDR modula, ki sta preko posebnega FET modula povezana z North Bridgom veznega čipovja. En modul deluje pri normalni frekvenci, drugi pa pri "za 90 stopinj zasukani frekvenci", FET modul pa deluje kot nekakšno stikalo. Tako lahko QBM v 10 nanosekundah namesto 2 izpljune 4 bite podatkov in tako prepustnost DDR SDRAMa z 1.6GB/s podvoji na 3.2GB/s. Po končanih pripravah in če bo šlo vse po sreči, bodo prvi komercilano dobavljivi sistemi s QBMjem dosegljivi konec tega leta, namenjeni pa bodo strežniškim mašinam. Upajmo, da jim bo uspelo in da se ne bo našel kakšen Rambus in jih tožil . Več tukaj....

2 komentarja