»

Splavitev Bulldozerja v aprilu?

Tako bo potekalo nadomeščanje trenutnih procesorjev z novimi izdelki

vir: Xtreme Systems
Xtreme Systems - AMD-jeve procesorje Bulldozer s popolnoma novo arhitekturo očitno lahko pričakujemo v prihajajočem aprilu, medtem ko naj bi masovno proizvodnjo zagnali en mesec prej. Že v tem decembru naj bi izdelali prve inženirske primerke, do februarja pa se pričakuje prve procesorje, ki bi dobili oznako kandidata za izid. S tem bodo pri AMD-ju tik pred izidom še dodobra preizkusili 32 nm-proizvodni proces GlobalFoundries in odstranili zadnje hrošče. Te časovne okvire so razkrili na švedskem forumu AMD Forum, kjer so objavili najnovejše AMD-jeve načrte za proizvodnjo in izdajo izdelkov. Skupaj s procesorji Bulldozer bo splavljena celotna platforma Scorpio, v katero spadajo še vezna čipovja iz serije 900 (nujna za delovanje novih...

2 komentarja

Thorton - novi AMD procesor?

Digit Life - Po poročanju nekaterih internetnih strani naj bi AMD izdelal novi procesor, ki naj bi bil okrnjeni brat novih AMD-jevih paradnih konjev -- procesorjev Barton. Thorthon, kot naj bi se ta imenoval, naj bi imel 333 MHz FSB, 256 KB L2 predpomnilnika, izdelan pa bi naj bil v 0,13-mikronski tehnologiji. Thorton naj bi se pojavil nekje v sredini letošnjega leta.

Več informacij o samem procesorju najdete na Digit-life.com. Poglejte si oglejte še sliko AMD-jevih načrtov o izdelavi procesorjev za prihodnje.

4 komentarji

Intel predstavil nove Celerone

X-Bit Labs - Intel je danes po pričakovanjih predstavil nove in hitrejše različice svojih Celeron procesorjev, prav tako pa znižal cene starejših. Nova 2.2 ter 2.1 GHz modela bosta na prodaj za 100 oz. 90 dolarjev. Cene starejših modelov bodo sedaj znašale 83 (2.0 GHz), 69 (1.8 GHz) ter 54 dolarjev (1.7 ter 1.4 GHz inačici). Cene veljajo za Čezlužje ter v količinah nad 1.000 kosi. Klik!

0 komentarjev

Roadmap ping pong

The inquirer - Kot vam je verjetno že znano, se AMD rad igra s potrošniki. To sega od sedaj zelo popularnih "paperlaunchev" do neskončnega odlaganja izdelkov, ki jih ni in ni.

Tako sem danes na Inquirerju zasledil, da je AMD v zadnjem tednu na svoji strani najprej objavil svoj roadmap do leta 2004, nato ga zaradi samo njim znanih razlogov poslal nazaj v interno uporabo, potem pa ga spet objavil. Kakorkoli, načrt do prve četrtine 2004 je tukaj, in kakor lahko razberemo, se nam obetajo 90 nm tehnologija in pa Hammerji, poimenovani po mestih, in sicer "Odessa", "San Diego" in "Athens", po vsej verjetno pa še nekaj paperlaunchev.

Dodatno literaturo najdete tukaj. Ni pa to čtivo obvezno, in tudi na izpitu ne boste dobili višje ocene.

4 komentarji

Rezanje cen

The inquirer - Sicer ste danes že dobili približen pogled na cene AMD-jevih procesorjev, ki vam ga je posredoval McHusch, sam pa sem naletel na celotno prodajno shemo prihajajočega tedna.

Tako sem na Inquirerju našel Intelove in AMD-jeve načrte za prihodnjo prodajo. Kot kažejo številke, se AMD-ju mudi iz trga odstraniti predvsem Celerone in jih zamenjati s svojimi Athloni XP, Intel pa nadaljuje s politiko pridobivanja zahtevnejših uporabnikov z nižanjem cen Pentuimom 4.

Prav tako v novici ugotavljajo, da so načrtovane cene začetek priprave trga na izdajo naslednikov Athlonov, in sicer procesorjev s kodnim imenom Clawhammer. Če se pri AMD-ju ne bodo zamerili kupcem s t.i paperlaunchi, znajo slednji uspeti. Zakaj, verjetno ni potrebno poudarjati.

Če vas zanima, koliko k ceni dodajo na poti med proizvajalci in vami trgovci, pa si poglejte tukaj.

6 komentarjev

Se AMD-ju obeta sindrom 3dfx?

The inquirer - Na našem forumu še poteka debata, ali se AMD-ju obeta propad, ali pa je to, kar sedaj doživljajo, le trenutna kriza.

Toda zadeva zna biti resnejša, kot izgleda na prvi pogled, pravi Garry Smith, tržni analitik, ki AMD uvršča med nekaj podjetij, ki jih čez 6 let ne bodo več poznali. Svoje trditve zagovarja z netransparentnim poslovanjem, zamudami pri dobavi (samo poglejte, koliko procesorjev nad 2200+ se da dobiti), in podatkom, da je poslovanje v zadnjih 5 kvartalih bilo vedno slabše.Tako naj bi že dolgo napovedovani Clawhammer, ki je bil najavljen za konec letošnjega leta, matične plošče konlnih uporabnikov občutil šele poleti naslednjega leta.

Kaj pa poleg drastičnih spremememb v industriji, ki bodo sledile, še napoveduje, pa si poglejte tukaj.

Upam, da so to res samo pesimistične napovedi. Konkurenca ne škodi, prej nasprotno..

39 komentarjev

Benchmark Clawhammerja

The inquirer - Nek bralec The Inquirerja je v centru Moscone "srečal" mašino s procesorjem Clawhammer in ker nikogar od pristojnih ni bilo v bližini je pognal benchmark, ki je vgrajen v Linux sistem. Procesor se je identificiral s 797,7MHz in 256k predpomnilnika, poganjal pa je sistem Mandrake Linux (kernel 2.4.18-24mdk).

Nedobudni računalničar je zadevo pognal in si hitro zapisal rezultate, nato pa jih je primerjal s Celeronom pri 400 megahercih. Če vas zanimajo rezultati si le oglejte tole.

0 komentarjev

Hammerja ne bo - prihaja Opteron

Tom's Hardware - AMD je oznanil nov roadmap - v katerem ni Hammer procesorjev. Dobili so namreč nova imena. ClawHammer se bo imenoval kar Athlon in bo namenjen domačim sistemom, medtem ko je strežnikom namenjeni SledgeHammer dobil novi super-duper naziv: Opteron. Osebno sumim, da AMD mogoče le ne bo nehal izdelovati Duron serije kot se je govorilo, ampak bodo to ime dobili Athloni na Thoroughbred jedru in prihajajoči Barton. Si predstavljate kakšna konkurenca bi bili novemu P4 Celeronu? Klik!

2 komentarja

AMD niža stroške

Electic Tech - Gotovo se še spomnite AMD-jeve novice, ki je govorila o kar precej manjšem dobičku. Do manjšega dobička je najverjetneje pripeljalo nenehno nižanje cen AMD-jevih procesorjev. Vendar izgleda, da AMD procesorjev ne more nižati v nedogled, zato so se vodilni odločili za manjšo prenovo. Prenove je bil deležen testni oddelek (če še ne veste, proizvodnja čipov je izredno poceni, največ denarja pa požre ravno testiranje), kamor je AMD postavil Agilentov 93000 SOC C400e testirni sistem. Ali bo to pripeljalo še do nižjih cen? Več o tem si lahko preberete tukaj.

2 komentarja