»

Šole v Veliki Britaniji ne bodo dobile Viste

Ars Technica - Britanska agencija za šolstvo je sporočila, da na računalnikih v angleških šolah ne bodo uporabljali Viste in Officea 2007. Razlog za tako odločitev je predvsem previsoka cena. Po poročanju Becte je le 22 odstotkov računalnikov v šolah dovolj zmogljivih, da bi lahko normalno poganjali Visto, 66 odstotkov pa jih ne ustreza strojnim zahtevam, ki jih predpisuje Microsoft. Tako bi za vsak računalnik v osnovni šoli porabili 125, v srednji pa 75 funtov, kar bi skupno zneslo kar 175 milijonov funtov.

Poročilo Becte in izvorna novica na Ars Technici.

75 komentarjev

Penitum4 na 3.06 GHz

več strani - Na Tom's Hardware so si ogledali novega Intelovega paradnega konja, ki tiktaka s skoraj neverjetnimi 3.06 GHz. Seveda Procesor je že bil, jasno, testiran v vseh običajnih benchmarkih in primerjan z ostalimi P4 procesorji, a vseeno. Črki HT v imenu predstavljata tehnologijo imenovanno HyperThreading, kar pomeni da lahko procesor opravlja dve funkciji obenem (in je tako zaznan kot dva enaka procesorja). Prišli so do zanimivih zaključkov, ugotovili so namreč, da 3.06 GHz HT verzija prekaša celo običajno 3.6 GHz inačico. Klik!

Dodatek: Testa enakega procesorja so spisali tudi na X-Bit Labs ter na [H]ardOCP.

6 komentarjev

HyperThreading?

VR - Zone - Intel je svojo HyperThreading uradno podprl ter prikazal šele v svojem Penitum4 3.06 GHz procesorju, a na internetu so se pojavile špekulacije, da naj bi že šibkejše različice vsebovale podporo tej tehnologiji, a ta privzeto ni vključena. Zadevi so se odločili priti do dna VR Zone (kjer jim je sicer uspelo javnost le še bolj zmesti [:D]), kjer so posadili Pentium4 2.4B na IWILL P4HT-S 845PE osnovno ploščoter nekako usposobili to zmožnost. Ogledate si lahko obilico slikovnega materiala, ki naj bi dokazoval te trditve. Presodite sami!

4 komentarji

Pentium4 na 3.06 GHz

X-Bit Labs - Na internetu se že dober mesec pojavljajo špekulacije, da kani Intel v sredini prihodnjega meseca izdati novega, še hitrejšega Penituma 4. Danes je Intel zadevo tudi uradno potrdil, Pentium4 3.06 GHz izzide 14. novembra letos, procesor pa za razliko od AMDjevih navad, dejansko že obstaja.

To bo prvi Intelov procesor namenjen navadnim delovnim postajam, ki bo podpiral novo tehnologijo, ki jo je sam Intel veličastno poimenoval HyperThreading (glej povezane novice). Zaradi ogromne porabe, procesor ne bo deloval na vseh Socket 478 osnovnih ploščah, zagotovo pa bo deloval na ploščah s čipovji i845PE, i845GE ter i845GV. Še zanimivost, Windows XP naj bi procesor zaradi novih tehnologij zaznali kot dva ločena procesorja. O ceni in dobavljivosti zaenkrat še ni podatkov. Klik!

3 komentarji

Kaj je Hyperthreading?

Ars Technica - Mnogi ste najbrž že slišali za to pogruntavščino, ki jo Intel že vgrajuje v svoje Xeone, širšim množicam pa bo na voljo s pojavom novih procesorjev, kodno poimenovanih Prescott. Kaj hyperthreading točno je, kaj počne in predvsem kakšna bo razlika v hitrosti, lahko izveste v temle članku na Ars Technici. Zanimivo branje za vse, ki jih zanima, kaj lahk pričakujemo v in od procesorjev, ki bodo v prihodnosti prišli iz Intelovih tovarn.

5 komentarjev

Hyperthreading, drugič

AnandTech - Pred nemalo časa sem pisal o Intelovi pogruntavščini, kako z 'boljšim programiranjem' iz Pentiumov 4 iztisniti še več. Govora je bilo o Hyperthreadingu, oz. obdelavi različnih podatkov naenkrat v različnih delih procesorja, Intelov govorec pa je prikazoval, kako naj bi stvarca delovala v praksi: 3.5 GHz procesor, Quake, kompresija videa, še nemalo drugega ahem, sr*, skratka -- fantastično. No, nekako so bile govorčeve besede, da gre za demo (in ne dejansko prikazovanje delovanja računala!) spregledane. So pa na Anandtechu izbrskali več o tej tehnologiji -- članek zatorej zelo priporočam.

1 komentar