»

ATi Catalyst 2.5

ATI - Novi Catalyst gonilniki so zopet tukaj - tokrat verzija 2.5. Gonilniki so namenjeni vsem Radeon karticam od različice 7000 do 9700 Pro. Tokratna izdaja gonilnikov odpravi veliko težav v igrah (predvsem v igri NeedForSpeed: Hot Pursuit 2 za Radeon 8500 in Radeon 9700) in aplikacijah ter pospeši izris grafike do novih rekordov v 3DMarku (če to drži, boste morali preizkusiti sami).

Prav tako ponuja nov drsnik v nadzorni plošči za vertikalno sinhronizacijo z monitorjem ("Wait for vertical sync"), ki je nastavljiv tako v zavihku Direct3D kot v OpenGL. Nova je tudi verzija Hydravision-a: 3.2. Vse to pa si lahko dol-potegnete z ATI-jeve strani, le operacijski sistem in grafično kartico je potrebno izbrati.

11 komentarjev

LE LE, le kaj misli ATI?

Rage3D - Sicer se ATI-jevemu Radeonu 8500 že počasi izteka čas, a še vedno predstavlja zelo mamljiv nakup, predvsem zaradi izredno nizke cene LE izvedenke. Kaj pomeni LE v imenu Radeona 8500, je verjetno vsem Slo-Techerjem zelo dobro znano, a vseeno. LE pomeni, da vaš Radeon in njegov DDR pomnilnik ne tiktakata pri 275 MHz, temveč le pri 250 MHz. Seveda to ni nobena strašna stvar, saj se da v večini primerov tako kartico zelo enostavno naviti do 275 MHz in še čez, tudi če niste ravno navijaško razpoloženi ne boste tako hudo pogrešali tistih 25 MHz.

Do tu je vse lepo in prav, a kot kaže, je prišel čas, ko se mora ATI znebiti še tisth zadnjih nekaj čipov, ki niso prestali niti 250 MHz, ampak le 230 MHz. O čem govorim? O neuradnih LE LE izvedenkah, ki so se pojavile v ZDA in ki so v prodaji kot popolnoma normalni Radeoni 8500 LE - zapakirani v identične škatle, z identično ceno, a grdim presenečenjem. Delujejo na ubogih 230/230 MHz, torej ne le, da je upočasnjen GPU, ampak je za enakih 20 MHz...

5 komentarjev

Mobilni Radeon 9000

The Register - ATI Technologies je izdal mobilno različico svojega Radeon 9000 procesorja. Mobilna različica se od namizne -- po mnenju Tom's Hardwarea -- razlikuje samo po porabi energije, ki je pri mobilni različici seveda manjša, obenem pa je to prvi mobilni procesor, ki v svoji arhitekturi vključuje štiri cevovode, izboljšana pa je tudi streaming podpora za filme. To Radeona 9000 uvršča med najboljše grafične procesorje za prenosnike. Klik!

Še testi:

0 komentarjev

Linux gonilniki za Radeon 8500

Slo-Tech - Na strani kanadskega ATi-ja so pred kratkim objavili sveže Linux gonilnike za kartice, ki temeljijo na procesorju Radeon 8500 in Radeon 8500 LE. Če je bilo vaše iskanje ustreznih gonilnikov do sedaj neuspešno, potem bi sedaj morali vedeti, kje jih dobiti [;)].
Mimogrede: bojda ATi trenutno že pospešeno razvija gonilnike za Linux za svoje najnovejše grafične procesorje.

1 komentar

Še počasnejši Radeon 8500?

X-Bit Labs - X-Bitovci poročajo, da namerava ATI izdati še počasnejši model izvedenke 8500. Doslej smo poznali dve vrsti Radeona 8500: 275/550 ter 250/500 MHz izvedenki. Smrtonosnem paru se bo pridružila še okrnjena različica že tako okrnjenega Radeona 8500 LE, le da bo delovala na hitrosti 230/460 MHz. Še bolj presenetljivo je dejstvo, da se bo model prodajal po enaki ceni kot Radeon 8500 LE. Torej pozor, če boste šli v nabavko za Radeonom 8500, se dobro prepričajte, kakšen model boste kupili, saj se lahko dobro zgodi, da boste pristali na slabšem od pričakovanega. Čisto popolnoma možno je, da ima ATI probleme s Hynixom, njegovim dobaviteljem pomnilnika, saj je veliko količino 500 MHz modulov težko proizvesti... Celotna zgodba tukaj.

0 komentarjev

Radeon boljši od GeForce3?

The inquirer - The inqurer poroča, da je na ECTS sejmu ATI predstavil nekaj res impresivnega. Predstavil naj bi namreč driverje, ki naj bi premagali Nvidiin GeForce3 tudi z Detonator 4 driverji! ATI načrtuje, da bo Radeon 8500 in 7500 v trgovinah v Evropi v prvem ali drugem tednu oktobra.
To je zelo zanimivo, ker je Tom's Hardwere in AnandTech oba poročala, da ima ATI hude probleme z driverji za Radeon 8500. Samo to je bilo pred enim mesecem... Nvidia se bo morala resno potruditi, če so The Inquirer-jeva poročanja točna. Nvidia namreč namerava Radeone II potolči le z Detonatorji 4, ki bi iz Trojk povlekli vse kar zmorejo. Je Nvidia dobila resno konkurenco? Upam...

2 komentarja

FaQjU

3dXtreme - Tukaj si lahkjo preberete en kratek FAQ glede prihajajočih Radeonov 2. Opozarjam vas, da je zelo kratek (6 vprašanj in odgovorov), je pa kar zanimiv. Še posebej, če vemo, da je ATI precej skrivnosten glede sposobnosti novih grafičnih kartic... Vprašanja pa so v stilu: "Kakšna je razlika med Radeonom 8500 in Radeonom 8500DV?" Poglejte si, če vas zanima. Vzelo vam bo okrog 2 minuti.

0 komentarjev