»

Radeon 9700 Pro - stoprvič

Guru 3D - ATIjev Radeon 9700 je nedvomno najboljša ter najbolj popularna kartica trenutno, o čemer zgovorno priča nešteto testov na internetu, ter še vedno nastajajoči novi. Na Guru3D so spisali obiširen test, v pravem pomenu besede obširen, saj zazvema kar šestnajst strani, omenjene Herculesove izvedbe Radeona. In kaj so odkrili novega? Praktično nič, Radeon je še zmerom car med grafikuljami™.[;)]

2 komentarja

Mobilni Radeon 9000

The Register - ATI Technologies je izdal mobilno različico svojega Radeon 9000 procesorja. Mobilna različica se od namizne -- po mnenju Tom's Hardwarea -- razlikuje samo po porabi energije, ki je pri mobilni različici seveda manjša, obenem pa je to prvi mobilni procesor, ki v svoji arhitekturi vključuje štiri cevovode, izboljšana pa je tudi streaming podpora za filme. To Radeona 9000 uvršča med najboljše grafične procesorje za prenosnike. Klik!

Še testi:

0 komentarjev

Test Radeona 9700 Pro

AnandTech - Ja, Radeon 9700 je uradno zunaj in na Anandtechu so pripravili test, ki je še vroč. Prišel je pravočasno, frekvence so enake napovedanim in tudi drugih neprijetnih presenečenj ni. Naj samo povem, da je kartica superduper ter da si lahko vsak Slo-Techer želi, da bi mešala grafiko v njegovem mlinčku. Neprijetnosti z gonilniki, ki so bile prisotne ob izidu Radeona 8500, so preteklost zaradi odlično izdelanih in kamnolomsko stabilnih Catalyst gonilnikov. Pa ne bom dolgovezil, kar hitro na branje!

Dodatek: še linki do testov dotične plastike na drugih straneh:

20 komentarjev

NV30 in R300 tehnologije

The Tech Report - The Tech Report poznamo po odličnih strokovnih člankih, med katere spada tudi njihov najnovejši prispevek - ATI 9700 proti NV30. Toda to ni zopet ena primerjava lastnosti in zmožnosti ter hitrosti dveh grafičnih kartic, temveč je članek bolj "znanstevene" narave. Razloži predvsem tehnologije, nove smernice v izdelavi in načrtovanju novih grafičnih čipov ter skuša oceniti oba grafična čipa na podlagi čistih tehnikalij.

Prav tako pravijo, da so v članek zajeli tudi precej stvari in dejstev, ki do tega trenutka še niso bila objavljena. Članek je res vreden ogleda, zato si ga le preberite tukaj. Za nameček...

4 komentarji

Radeon 9700 Pro uradna objava za javnost

ATI - ATI je objavil uradno dokumentacijo, ki napoveduje Radeona 9700 Pro za sredino avgusta. Zadevica bo pravi cukerček. Imela bo 8 vzporednih cevovodov, popolno podporo Microsoftovemu DirectX 9, AGP 8X in tako naprej in tako dalje. Škatelna verzija (retail) bo obsegala:
  • 128MB DDR pomnilnika;
  • Dual-display z možnostjo VGA, DVI-I in s-video konektorjevz neodvisnimi resolucijami in osveževalnimi frekvencami za katerikoli dve priklopljeni napravi;
  • Hitrost GPUja bo 325MHz in 620MHz pomnilnika;
  • WHQL (Windows Hardware Quality Labs) podpisani gonilniki in HYDRAVISION™ programska oprema;
  • SMARTSHADER™ 2.0, SMOOTHVISION™ 2.0, HYPER Z™ III in VIDEOSHADER™ tehnologije;
  • ter ceno US$399.
Celotna izjava tukaj.

8 komentarjev

Novi ATi gonilniki

The inquirer - The Inquirer sporoča, da so pri ATiju izdali nove gonilnike za svoje grafične kartice, pod imenom Catalyst (ne, ne ripajo empetrijev [:D]). Pospešitev v OpenGL aplikacijah bi naj bila 25-50 odstotna, odpravljenih pa je tudi dosti problemov z združljivostjo. Gonilniki se pošiljajo zraven novih serij grafičnih kartic (9000 in 9700), pri ATIju pa tudi priporočajo, da jih uporabniki WinXP uporabite skupaj s prvim servisnim paketom.

Trenutna verzija nosi številko 02.2, vunpotegnite pa si jih iz tega naslova (za tiste s karticami, ki jih je izdelal ATi), ali pa tukajle (za tiste z grafičnimi karticami drugih proizvajalcev). Hvala, _Mortal_!

1 komentar

Test LITE-ON LTR-32123S CD-RW

Hardware Zone - Na HardwareZone.com so imeli na testu Lite-onov pekač, katerega hitrosti so 32/12/40, sposoben pa je speči tudi 99minutne prazne cedejke. Ne bom dolgovezil temveč samo povedal, kaj so ugotovili - da je le eden izmed množice 32 kratnih snemalnikov, saj s svojim snemanjem nič ne izstopa. Je pa seveda med cenejšimi, zaradi česar takoj postane privlačnejši ;) Test si preberite tukaj!!

0 komentarjev