»

Intel bo razkril dvojedrne procesorje

X-Bit Labs -

Pri Intelu so obljubili, da bodo hitrih procesorjev željnemu ljudstvu razkrili nove dvojedrne procesorje prihodnji mesec na tradicionalnem Intelovem razvijalskem forumu. Spomnimo se, da lahko dvojedrni procesorji obdelajo dvakrat več podatkov v urinem ciklu kot njihovi enojedrni bratje in hkrati obdelujejo več niti.

Judi Goldstein, tehnični inženir iz Intelovega oddelka za programsko opremo bo predstavil rezultate študije o Intel Threading Tools, orodjih, ki izboljšajo aplikacije, da bi na večjedrnih procesorjih delovale hitreje, ter še nekatere druge težave, ki se pojavljajo pri prehodu na nov tip procesorjev.

Intel je obljubil, da bodo dvojedrni procesorji dosegljivi za strežnike, namizne računalnike in prenosnike dosegljivi naslednje leto. Jasno je, da bodo prenosniki uporabljali Pentium M tehnologijo, strežniški procesorji pa Itanium 2, ni pa še znano, kaj bomo uporabljali navadni uporabniki. Več o tem.

14 komentarjev

Cenejši Itaniumi 2

X-Bit Labs - Itaniumi prav gotovo niso bili nikoli prav poceni in tako dostopni širšemu krogu ljudi. Intel pa je potegnil iz žepa skritega aduta in tako napovedal močno znižanje cen Itaniumu 2 z nazivno frekvenco 1 GHz. Čeprav se to sliši malo, se na silicijevi ploščici nahaja še kar 1,5 MB L2-predpomnilnika. Hkrati pa se ponaša z zelo nizko porabo energije. Pri Intelu napovedujejo znižanje za naslednji teden okoli 8. septembra. Priporočljiva maloprodajna cena bo tako 774 ameriških zelencev. Klik!

0 komentarjev

Napake v procesorjih Itanium2

več strani -

Ali je sploh mogoče narediti procesor brez napake? Pri današnjem številu tranzistorjev, ki se meri milijonih, skorajda ne. Da, tokrat bomo obirali Intel.

Najnovejša napaka se je pokazala na procesorjih Itanium2, ki tečejo pri 900 ali 1000 MHz, medtem ko so močnejši bratci nanjo imuni. Posledica? Procesor se lahko prične vesti nenavadno oz. se celo zruši. Vzrok? Se raziskuje.

IBM je že ustavil pošiljanje svojih strežnikov z Itaniumi2, dočim jih HP zazdaj še ne misli umakniti s prodaje. Več o tem tu in tu.

7 komentarjev

Intel spreminja načrte

X-Bit Labs -

Intel ponovno spreminja načrte. Po tem, ko smo že pred časom poročali, da nameravajo v prihodnosti predstaviti procesorje z dvema jedroma, so si očitno premislili. Procesor kodno poimenovan Chivano se bo tako pojavil šele proti koncu leta 2005. Chivano bo v resnici dvojedrna verzija procesorja Monteico, ki ga bo Intel predstavil že leto poprej -- 2004. leta. Procesorja bosta zgrajena v 0.09-mikronski tehnologiji.

Tudi Itanium 2 se še vedno prodaja odlično, predvsem na račun velikega L3 predpomnilnika ter visokim delovnim frekvencam. To leto bodo predstavili tako še Itaniume2 s čipi Madison ter Deerfield, ki bodo tiktakali pri 1.5 GHz ter več, opremljeni pa bodo s 3-6 MB L3 predpomnilnika. O velikosti predpomnilnika ter delovnih frekvencah Chivana ter Monteica Intel zaenkrat ostaja še skrivnosten. Novica.

0 komentarjev

Intel malo hitreje

News.com -

Vsak dan bolj dobivamo vtis, da ima Intel neko generalno prednost pred AMD-jem. Da, ko se AMD zadere, se Intel zasmeji. Da, ko Intel kihne, AMD dobi pljučnico.

No, res je, da Thoroughbredi prihajajo na naše police, a na Opterona še vedno čakamo -- in AMD je nekam sumljivo tiho glede njegovega 64-bitnega paradnega konja. Se pa je oglasil Intel ter napovedal, kaj smemo pričakovati od strežniških procesorjev v prihajajočih letih.

Da, prvi Itanium je bil podjetju (dobesedno) v sramoto, a je Itanium 2 popravil slabi priokus. To poletje se lahko nadejamo Itaniuma 2, sparjenega s kar 6 MB tretjestopenjskega predpomnilnika, tiktakajočega na gigahercu in pol. Procesor bo vseboval 500 milijonov tranzistorjev. Leta 2004 bomo ugledali Madisona z 9 MB L3 predpomnilnika, ki je bil na roadmap dodan naknadno. Da o letu 2007 ter procesorjih z dvema jedroma na enem vezju ne govorim. Obljub so jih polna usta, upajmo, da se jih bodo držali. Mi pa čakamo AMD-jev odgovor... [:D] ...

5 komentarjev

Dell z Itanium2 procesorji

X-Bit Labs - Predstavniki Della so prejšnji teden napovedali Dellovo namero o uporabi zmogljivih Intelovih Itanium2 procesorjev v svojih strežnikih. O datumih Dellov tiskovni predstavnik ni želel govoriti.

Dell se bo tako pridružil Hewlett-Pacakardu ter IBMu, ki sta zaenkrat edina proizvajalca, ki uporabljata Itaniume 2 v svojih rešitvah, vendar se je za razliko od njih odločil, da ne bo razvijal svojega čipovja, temveč da bo počakal na Intelov E8870 nabor. Dell bo tako moral počakati vsaj do pričetka prihodnjega leta, ko bo Intelova tovarna Santa Clara začela s proizvodnji IA64 arhitekture v 0.13 mikronski tehnologiji. Klik!

0 komentarjev

Konec Itaniumov na 733 ter 800 MHz

X-Bit Labs - Intel je včeraj objavil, da začenja s postopnim prenehanjem proizvodnje, dobave ter pošiljanja Itaniumov 733 MHz ter 800 MHz, saj je trenutno veliko večje povpraševanju po njunih močnejših bratcih. Procesorja z 2 in 4 MB L3 predpomnilnika bosta na voljo do 10. aprila 2003, po tem času pa boste lahko kupili le še modele iz starih zalog prodajaln.

Poteza je razumljiva, saj je Intel letos izdal Itanium2 procesorje na 0.18 mikronski tehnologiji, ki tečejo na višjih frekvencah in nudijo večje zmogljivosti. Prav tako naj bi Intel v roku šestih mesecev predstavil svoj nov strežniški procesor, Madison imenovan.

Itanium, kodno imenovan tudi Merced, je tako končal svoje poslanstvo. Okrog 50.000 delovnih postaj in strežnikov grajene okoli Itanium procesorjev je bilo prodanih, prav tako pa je bilo mnogo aplikacij razvitih izključno za Intelove 64-bitne procesorje. Klik!

0 komentarjev

Izvirnost

NeoSeeker - Za drugo generacijo Itanium procesorjev je Intel najavil, da se bo imenovala kar preprosto Itanium2. Kodno oziroma razvijalsko ime za to 64-bitno mašinico je bilo McKinley, in je predvsem namenjeno za delovne postaje in strežnike. Njegov predhodnik Itanium je sicer močan procesor, toda Itanium2 naj bi bil 1,5 do 2x boljši (hitrejši?) od predhodnika. Več si preberite na NeoSeekerju.

0 komentarjev

Še Itanium Benchmarki

Slo-Tech - Senitel je poročal o tem, da je Itanium sedaj "uradno na voljo", slycer pa poroča o prvih benchmarkih:

Ni minilo dolgo časa, ko so na Ace's Hardware že objavili prve benchmarke Intelovega Itaniuma. HP je naredil nekaj SPEC CPU2000 testov za svoj rx4610 Itanium server. Ta je vseboval 800 Mhz Itanium z 2 MB L3 cacha. Itaniuma so primerjali še z drugimi procesorji: od Pentiuma 3, preko Athlona, do UltraSparca. Kakšni so rezultati, povprašate? Nekje se bolje odreže konkurenca, nekje pa Itanium. No, na Ace's Hardware so se za lažjo (in hitrejšo :)) primerjavo potrudili še s tabelo in kratko obrazložitvijo. Prvi rezultati so tukaj, Itanuim je izšel. Kje je problem? Problem je še vedno v tem, ker je posebej za Itaniuma napisanih zelo malo programov. Za to je v določeni meri kriv tudi Intel, ki razvijalcem ni dal na voljo svojih orodij. Če pa programi niso posebej optimizirani, potem Itanium pač ne more pokazati vseh svojih odlik. Right? ...

0 komentarjev