»

Radeon OpenGL hack

ZDNet - RivaTuner kot program za "tvikanje" ATIjevih grafičnih kartic je že zaslovel s tem, da je Radeonu 9500 omogočil kar precejšnje hitrostno napredovanje z malce spremenjenimi gonilniki. No, sedaj pa je z njim možno prilagoditi tudi OpenGL gonilnike za FireGL X1 na Radeonu 9700 in s tem pospešiti delovanje OpenGL na teh karticah tudi za 166%. A ta modifikacija gonilnikov, se v igrah na žalost ne bo odražala prav veliko, saj bodo pohitritve minimalne, razlike se bodo kazale šele v bolj profesionalnih programih, kot Maya/3DSMAX. Prevedeno verzijo članka iz nemškega ZDNeta si preberite tukaj.

Na to novico nas je opozoril Putimir.

1 komentar

Test SIS Xabre400

X-Bit Labs - Medtem ko čakamo na Xabre600, ki se od šibkejših različic ne bo razlikoval po ničemer, razen hitrejšem taktu samega grafičnega procesorja in hitrejšem pomnilniku, ki ga bodo proizvajalci cinili na kartice, se je na internetu pojavila kopica testov, v katerih so do potankosti stestirali šibkejšo izvedenko Xabre400. Enega izmed teh testov lahko najdete tudi na X-Bit Labs, kjer so kartico obširno testirali in jo primerjali s konkurenčnimi izdelki. Je SiS tokrat upravičil vlogo konkurenta GeForceom 4 MX? X-Biti navajajo, da bi bil čip lahko zelo dober, če v njem ne bi manjkala enota Vertex...

1 komentar

Kdaj Xabre 600?

Reactor Critical - SiS Xabre še vedno buri duhove. Tokrat se je v ospredju raznih ugibanj znašel Xabre 600, o katerem SiS zaenkrat noče veliko povedati, tako da ostaja neznan tudi datum splavitve tega grafičnega procesorja, ki naj bi deloval s frekvenco 300 MHz, podpiral pa naj bi ga tudi 600 MHz pomnilnik DDR. Kot vedno pa so stvari v svoje roke prevzeli neodvisni viri, ki navajajo, da naj bi svet to najmočnejšo izvedenko Xabre čipov videl konec poletja, se pravi avgusta ali septembra. Kar gre za najmočnejšo različico nekateri viri celo predvidevajo, da se utegne pojaviti v nekakšnih VIVO izvedenkah, se pravi na karticah, ki ponujajo še razne dodatne lastnosti (TV-Tuner?). A obenem temu nasprotuje dejstvo, da gonilniki za Xabre niso ravno idealni.

Istočasno z najmočnejšo izvedenko tega čipa pa se bo na tržišču pojavilo tudi čipovje SiS746, ki bo namenjeno Athlonom in bo podpiralo PC2700 DDR SDRAM, AGP 8x in bo vsebovalo še integrirano grafično jedro Xabre.
Toliko o SiS-ovih novostih. ...

0 komentarjev

Triplex XabrePRO

Dan's DATA - Na Dan's DATA so testirali XabrePRO grafično kartico. Primerjali so jo z Leadtek Winfast MX 440 saj stane natančno toliko kot Xabre ($AUD 242). XabrePRO je v primerjavi z GeForcem za isto ceno hitrejši, vendar je razlika v hitrosti pri večjih resolucijah manjša. Med testom so imeli tudi probleme z OpenGL gonilniki, saj niso mogli izklopiti vsync-a. Za več informacij pa si oglejte primerjavo.

0 komentarjev

Test Triplex Millennium Silver Ti4600

Dan's DATA - Pri Dan's Data so stestirali eno izmed GeForce 4 kartic, točneje model Ti4600 podjetja Triplex. V primerjavi z Leadtekovo GF 4 kartico (katere test si lahko preberete na naših straneh), ki ima hladilna rebra dejansko čez celotno površino kartice, so pri Triplexu naredili "custom" hladilnik in tako prikazali nekaj novega.

Prav tako se lahko pohvali z 2.8 ns ramom, kar jo naredi eno izmed bolj overclockarskih GF 4 kartic. Celoten test si lahko preberete tukaj.

4 komentarji

SiS Xabre prvič

Reactor Critical - Hja, mrtva sezona je in moje najbolj priljubljene stvari ne ponujajo nič zanimivega. Me je pa dobesedno presenetil ruski Reactor Critical, ki je danes zapolnjen z raznimi zanimivostmi. Veliko je seveda novic, ki se nanašajo na SIS-ov najnovejši grafični procesor, Xabre imenovan. In to povsem po pravici, saj gre za izjemno zanimiv čip, ki pa utegne postati tragični junak, saj poznavalci špekulirajo, da ga v Evropi in Ameriki ne bomo tako pogosto videvali. Problematična sta namreč ATI in Nvidia, ki sta zasičila tržišče z Radeoni in GeForci. No ja, sicer pa so na potezi zopet uvozniki, ki se bodo morali odločiti, ali bo Xabre med drugimi na voljo tudi na "starem kontinentu" in "čez lužo". Po zadnjih ugotovitvah naj bi bile kartice Xabre zlasti močno zastopane na Kitajskem, kjer je SiS že od nekdaj imel dober položaj. Proizvajalci, ki naj bi Xabre kartice proizvajali pa so:
 • Gigabyte

 • Triplex

 • ECS

 • Diligent

 • CP Technology

 • Transcend

 • Club 3D

 • Joytech

 • SOYO

 • Chaintech

 • AOpen

 • Pinview

...

0 komentarjev

Lepi zvočniki

Dan's DATA - Na Dan's data so naredili test TDK-jevih zvočnikov Tremor S150. Sicer so ugotovili, da niso ravno višek tehnike, samo da so za povprečnega uporabnika povsem v redu, poleg tega je cena po njihovem mnenju ugodna (250 AUD, kar po zadnjem tečaju BS pomeni 33.000, sedaj pa se odločite, če je res ugodno).
Gre sicer za par zvočnikov in globokotonca, ki pa ga odlikuje oblika. Sicer je cel test zelo dolg in izčrpen, zato je najbolje, da ga preberete.

0 komentarjev