»

Poceni 0.13 mikronski Tbred B Athloni XP

Overclockers.com - Kak mesec nazaj so se pojavile govorice o prihajajočih 0,13 mikronskih Athlonih XP na Tbred-B jedru, ki bodo na voljo tudi pri nižjih hitrostih, kot sedanji 2400+ modeli z dvema GHz-jema. Takrat so bili mnogi upravičeno skeptični do takih napovedi, a ne boste verjeli kaj se je zgodilo. V zadnjih nekaj dneh so se točno ti procesorji začeli pojavljati v trgovinah širom sveta.

Kot si lahko preberete v tej forumski niti so se, resda redki primerki, znašli v rokah srečnežev v Hong Kong-u, Grčiji in Nemčiji. Gre za zelo sveže čipe, saj so izdelani v 50. ali 51. tednu ravnokar minulega leta, kar pomeni, da so iz proizvodnje linije prišli dobra 2 do 3 tedne nazaj. Procesorji imajo nazivno hitrost 1700+ in 1800+.

In kako se izkažejo ti procesorji pri...

7 komentarjev

Odklepanje TBreda malce drugače

HardOCP - Na Slo-techu se je pred časom že pojavila novica o odklepanju TBredov, v kateri ste lahko izvedeli, da za učinkoviti odklep od sedaj naprej morate povezati mostičke L3. No, s tem ne bi bilo nič narobe, če se ne bi začele po internetu širiti govorice o odklepanju 0.13 mikronskih Athlonov 2200+ s povezavo samo petega L3 mostička. Ker nekemu uporabniku vse te govorice niso dale miru, se je odločil, da vse skupaj preizkusi v praksi. Na svojem 0.13 mikronskem TBredu z oznako 2200+ je povezal samo peti L3 mostiček in stvar je delovala, saj je sedaj lahko izbiral vse množilnike od 12.5x navzdol. Kako je potekal celoten postopek, si lahko preberete v zelo zanimivi debati na tem forumu.
Če samo...

2 komentarja

UMC začel s proizvodnjo 0.13 mikronskih čipov

X-Bit Labs - Uf, pa sem spet prišel v stadij, ko se mi nič ne da in raje gledam v zrak, kot pa da bi počel kaj koristnega - npr. pisal novice. No, da pa Sergio ne bo kruto smert storil zaradi brain overloada, bom danes jaz poskrbel za novice [:D].
Torej, eden izmed največjih proizvajalcev čipov na svetu, tajvanski UMC, ki se ga mogoče starejši uporabniki spomnite po naborih za 486-ke, je naznanil, da je začel z masovno proizvodnjo čipov, ki bodo izdelani v 0.13 mikronski tehnologiji. Po podatkih, ki sem jih našel tu, bodo prva večja naročila izpolnjena že do poletja, prva naročnika pa sta Xilinx Inc. in Ricoh.
No, začetek UMC-jeve proizvodnje pa bi lahko bil povezan še z nekom - podjetjem AMD. Namreč že kar nekaj časa se pojavljajo namigovanja na internetu, da naj bi AMD zaradi pomanjkanja proizvodnih kapacitet izdeloval nekatere svoje procesorje kar v UMC. Zadnje čase pa so se pojavila celo namigovanja, da naj bi AMD proizvajal samo še Opterone, medtem ko bodo za druge procesorje poskrbeli...

0 komentarjev

Težave pri AMD-ju in 0,13 mikronih

X-Bit Labs - Na x-bit labs-ih špekulrajo o mogočih težavah novih AMD-jevih procesorjev in z njihovimi 0,13 mikronskimi jedri. Ta temeljijo na zelo nizkih frekvencah novih XP procesorjev (prvi 0,13 mikronski XP bo 1,8 GHz, kar je za samo 66 MHz več od najhitrejšega 0,18 mikronskega XP +2100, Celeroni so naredili preskok z 1 GHz na kar 1,5 GHz), visoki voltaži (iz 1,75 V na 1,65 V, Intel pa iz 1,7 V na 1,5 V) ter koncu partnerstva z Motorolo in prehod na UMC in izgradnjo nove 0,13 mikronske tovarne v Singapurju. Celotna novica tu.

1 komentar

AMD bo sodeloval z UMC

X-Bit Labs - Pa smo dočakali tudi dogodek, ki je bil iz dneva v dan bolj verjeten - AMD se je odločil, da bo UMC postal njegov pomemben zaveznik, ki bo razbremenil AMD-jeve tovarne za izdelavo procesorje. Tu je posebno izpostavljena tovarna v Dresdnu, za katero je že dalj časa znano, da deluje s polno obremenitvijo. Vendar pa uradni podatki, ki jih je novinarjem razdal AMD še vedno dajejo precej medlo sliko o tem, kakšne prednosti naj bi za AMD prineslo sodelovanje z UMC. X-bit labsi predvidevajo, da UMC ne bo proizvajal 0.18 mikronski, ampak bolj 0.13 mikronske procesorje. Tu pa se vse skupaj še malce bolj zaplete, saj bo UMC lahko začel proizvajati 0.13 mikronske procesorje šele jeseni, ker trenutno nima ustrezni proizvodnih kapacitet. Zaenkrat še ni znano, katere procesorje naj bi UMC proizvajal.
In kaj naj bi podjetji imeli od sodelovanja? UMC bo najbrž profitiral s tem, da bo dobil stalnega naročnika, AMD pa bo lahko končno razbremenil svoje proizvodne zmožnosti. Naj kot zanimivost...

0 komentarjev

Intel in AMD imata težave

X-Bit Labs - S čim točno imata težave tokrat? Sedaj naj bi se šlo o tem, da imata oba giganta velike težave pri prehodu na 0.13 mikronsko tehnologijo. AMD je imel v svojem roadmapu načrt za prehod na novo jedro Thoroughbred v prvem četrtletju prihodnjega leta. Tako naj bi vsi Athloni XP, ki naj bi presegali 1666 MHz (2000+ in več) bili grajeni na novem jedru. Tudi Intel vztraja, da bo sedmega januarja predstavil 0.13 mikronski Pentium4 Northwood procesor. Za vsako ceno, se ve. Pri Intelu lahko pričakujemo, če se bodo držali roka, procesor grajen v slabši tehnologiji zaradi nedodelanosti novih naprav. Čisto možno je, da bo predstavitev stekla uspešno, dobavljivost bo pa na psu. Pri AMDju se jim ne gre toliko za nohte, saj lahko iz Athlona XP iztisnejo toliko, da bo stabilno deloval na višjih frekvencah od 1666 MHz. Lahko pa, enostavno, preložijo izid. Sicer nam bo pa vse jasno v začetku drugega tedna prihodnjega leta. Vsaj tako pravijo na X-Bit Labs....

0 komentarjev