»

Dothani februarja

X-Bit Labs - Pri X-Bit Labs poročajo, da bo Intel uradno predstavil novo družino Pentiumov M za prenosnike 16. februarja prihodnje leto. Procesorji, ki se za zdaj imenujejo še s kodnim imenom Dothan, bodo dostopni s takti od 1,6 GHz do 1,8 GHz, kasneje pa tudi kaj več. Vsebovali bodo dvakrat več predpomnilnika L2 kot njihovi predhodniki Baniasi, tj. 2 MB. Zastran večjega predpomnilnika in višje frekvence bodo procesorji navzlic 0,09-mikronski tehnologiji izdelave porabili do 31 W električne energije, medtem ko je Baniasi 24 W. Več o tem.

0 komentarjev

Intel napoveduje

X-Bit Labs - Intelovi predstavniki so v ponedeljek predstavili še nekaj dodatnih informacij o prihajajočem 64-bitnem procesorju. Procesor bo kodno poimenovan Montecito, premierno pa bomo videli tudi novo tehnologijo. V procesor bosta namreč vgrajeni dve jedri. Ostale novosti bodo več kot milijarda tranzistorjev, 0.09-mikronska tehnologija izdelave, 18 MB L3 predpomnilnika lociranega na procesorju samem ter nov sistem FSB, o katerem pa zaenkrat še ni znanega skorajda nič. Procesor lahko pričakujemo v letu 2005; o ceni še ni podatkov. Klik!

8 komentarjev

Intelovi načrti

X-Bit Labs - Nekaj dni nazaj smo predstavili AMDjeve načrte za prihodnost in Intel seveda ni ostal dolžan. Včeraj so nam za pokušino natrosili nekaj informacij o šestgigaherčnem procesorju, ki ga lahko pričakujemo čez dve leti, danes pa so objavili popolen načrt za prihodnja leta. Pa poglejmo celoto.

Najprej vzemimo pod drobnogled naslednji procesor iz serije Pentiumov 4. Imenoval se bo Prescott (0.09 mikronov), na voljo pa bo ob začetku tretjega četrtletja prihodnjega leta. Podpiral bo novo tehnologijo, naslednico sedajšnje Hyper-Threading, ki se zaenkrat še kodno imenuje Prescott New Instructions oz PNI, v javnosti pa se pojavljajo špekulacije o tem, da bo uradno ime kar Hyper-Threading II. Včeraj smo že omenjali 5.0 GHz kot končno hitrost tega procesorja, danes pa je Intel to potrdil.

Intel vse bolj agresivno uvaja 0.09 mikronsko tehnologijo, tako da naj bi bilo do konca prihodnjega leta kar 40% procesorjev v tej tehnologiji. Trend se bo nadaljeval še v letu 2004, ko naj bi bilo vsi...

0 komentarjev

Intel in 0.09 mikronska tehnologija

X-Bit Labs - Pred nekaj meseci je Intel prvič demonstriral 0.09 mikronsko tehnologijo - takrat v obliki SDRAM pomnilnika. Sedaj pa so na plano pricurljale prve neuradne informacije o najnovejšem Intelovem procesorju, zaenkrat poimenovanem Prescott. Pa kar k tehničnim podatkom.

Najprej naj Prescott ne bi bil le sedanji Pentium 4 v 0.09 mikronski tehnologiji, pač pa bo imel vrsto izboljšav, ki naj bi ga naredile še hitrejšega. Prva izboljšava bo tako večji L1 podatkovni predpomnilnik in sicer za 2 ali 4-krat, se pravi da ga bo 16 ali 32 KB. Povečali naj bi tudi predpomnilnik za sledenje ukazom (instruction trace cache). Potem je tu seveda povečanje L2 predpomnilnika, ki naj bi ga bilo v Prescottu kar 1 MB. Vseboval pa naj bi tudi izboljšano verzijo hipernitne tehnologije, ki jo sedaj najdemo v Xeonih MP.

Na koncu pa še najzanimivejši del - v Prescotta naj bi bila vgrajena Yamhill tehnologija. Ta naj bi bila podobna x86-64 tehnologiji, vendar se Intel še ni odločil, če bo končni izdelek res imel...

1 komentar

Prvi Intelov 0.09 mikronski čip

X-Bit Labs - Nismo še dobro vstopili v svet 0.13 mikronskih čipov, ko se že pojavljajo prvi zametki 0.09 mikronske tehnologije. Intel je namreč pred kratkim proizvedel prvi delujoč SRAM pomnilnik. Pomnilnik je velik 52 megabitov (1 byte vsebuje 8 bitov; če se vam da izračunajte njegovo velikost v bytih :) ) in vsebuje kar 330 milijonov (!) tranzistorjev. Kar impresiven dosežek, kajne? No, kljub vsemu so te zaenkrat še zelo zgodnji zametki tega, kar se nam po nekaterih podatkih obeta v letu 2003.

6 komentarjev

Intel najavil 0.09 mikronske procesorje

X-Bit Labs - Včeraj so predstavniki Intela objavili, da naj bi Intel začel s prodajo svojih procesorjev, izdelanih v 0.09 mikronski tehnologiji (90 nanometrov). Zaenkrat se še ugiba o tem, kateri Intelov procesor bo prešel na to tehnologijo, čeprav glede na to, da je na začetku leta 2002 napovedan P4 Northwood (0.13 mikronska izdelava), ki bi moral zadostovati za vsaj eno leto, pri X-Bit Labs predvidevajo, da bo novi procesor izdelan v 0.09 mikronih prihajajoči Intelov Banias procesor. Več o procesorju in Intelovih načrtih tukaj.

5 komentarjev