»

NV40

Quake.co.il - V drugi polovici leta 2004 (da, tako pozno) naj bi izšel nVidiin procesor NV40, katerega specifikacije so po notranjem neuradnem viru približno takšne:
  • 300 - 350 milijonov tranzistorjev v 0,09 mikronski tehnologiji (GeForceFX jih ima 125 v 0,13 mikronski tehnologiji);
  • 750 - 800 MHz hitrost jedra;
  • 1.4 GHz 256 - 512 MB DDR-II pomnilnika;
  • 8 cevovodov s po štirimi texel enotami vsaka;
  • 16 Vertex Shaderjev;
  • 44,8 GB/s pasovne šririne pomnilnika;
  • 25,6 GigaTexlov/s;
  • DirectX 10 (ali popravljeni 9.1) ...
Za današnje čase res huda beštija, za katero pa ne vemo, kako se bo obnesla v času izdaje. Na Quake.co.il si oglejte še ostale specifikacije in jih primerjajte s podatki NV30. Razlika je očitna.

Hvala Mr.X!

13 komentarjev

Intelovi načrti

X-Bit Labs - Nekaj dni nazaj smo predstavili AMDjeve načrte za prihodnost in Intel seveda ni ostal dolžan. Včeraj so nam za pokušino natrosili nekaj informacij o šestgigaherčnem procesorju, ki ga lahko pričakujemo čez dve leti, danes pa so objavili popolen načrt za prihodnja leta. Pa poglejmo celoto.

Najprej vzemimo pod drobnogled naslednji procesor iz serije Pentiumov 4. Imenoval se bo Prescott (0.09 mikronov), na voljo pa bo ob začetku tretjega četrtletja prihodnjega leta. Podpiral bo novo tehnologijo, naslednico sedajšnje Hyper-Threading, ki se zaenkrat še kodno imenuje Prescott New Instructions oz PNI, v javnosti pa se pojavljajo špekulacije o tem, da bo uradno ime kar Hyper-Threading II. Včeraj smo že omenjali 5.0 GHz kot končno hitrost tega procesorja, danes pa je Intel to potrdil.

Intel vse bolj agresivno uvaja 0.09 mikronsko tehnologijo, tako da naj bi bilo do konca prihodnjega leta kar 40% procesorjev v tej tehnologiji. Trend se bo nadaljeval še v letu 2004, ko naj bi bilo vsi...

0 komentarjev

Šest gigahercev množicam l. 2004

X-Bit Labs - Intel je nedavno pripravil tiskovno konferenco, kjer je predstavil svoje načrte za prihodnost predvsem na procesorskem trgu. V drugi polovici prihodnjega leta naj bi začeli s proizvodnjo procesorjev v 0.09 mikronski tehnologiji, do leta 2005 naj bi bili vsi izdelani procesorji že na 0.09 mikronih. Napoved je vsekakor zelo zanimiva, saj je AMD ta preskok napovedal že za konec prihodnjega leta.

Potem je tu še vest o nasledniku sedaj popularnega Penituma 4 "Northwood". Njegov naslednik se bo kodno imenoval Prescott in bo dosegal hitrosti vse tja do 5.0 GHz. Sledil mu bo Tejas, ki naj bi dosegal hitrosti vse tja do 6.0 GHz, na voljo pa bo do konca leta 2004.

Leta 2005 pa naj bi začeli že s proizvodnjo procesorjev v 0.065 mikronski tehnologiji, kar bo Intelu vzelo še nadaljnjih 18 mesecev. Klik!

4 komentarji

Anandtech o 0.09 mikronskem procesu

AnandTech - AMD je komaj odpravil težave, ki jih je imel z 0.13 mikronsko tehnologijo izdelave procesorjev, Intel je pa že pri 0.09 mikronskem procesu izdelave, ki ga bo uporabil za novo jedro Pentiuma 4, kodno poimenovano Prescott. Sama tehnologija naj bi bila zrela za proizvodnjo v drugi polovici prihodnjega leta, malo več o njej in o tem, kakšne izboljšave bo prinesla v prihajajočem Prescott jedru, si lahko preberete v tem članku.

6 komentarjev

Intel in 0.09 mikronska tehnologija

X-Bit Labs - Pred nekaj meseci je Intel prvič demonstriral 0.09 mikronsko tehnologijo - takrat v obliki SDRAM pomnilnika. Sedaj pa so na plano pricurljale prve neuradne informacije o najnovejšem Intelovem procesorju, zaenkrat poimenovanem Prescott. Pa kar k tehničnim podatkom.

Najprej naj Prescott ne bi bil le sedanji Pentium 4 v 0.09 mikronski tehnologiji, pač pa bo imel vrsto izboljšav, ki naj bi ga naredile še hitrejšega. Prva izboljšava bo tako večji L1 podatkovni predpomnilnik in sicer za 2 ali 4-krat, se pravi da ga bo 16 ali 32 KB. Povečali naj bi tudi predpomnilnik za sledenje ukazom (instruction trace cache). Potem je tu seveda povečanje L2 predpomnilnika, ki naj bi ga bilo v Prescottu kar 1 MB. Vseboval pa naj bi tudi izboljšano verzijo hipernitne tehnologije, ki jo sedaj najdemo v Xeonih MP.

Na koncu pa še najzanimivejši del - v Prescotta naj bi bila vgrajena Yamhill tehnologija. Ta naj bi bila podobna x86-64 tehnologiji, vendar se Intel še ni odločil, če bo končni izdelek res imel...

1 komentar