»

Samsungu ne dišijo nizke cene

DigiTimes - Cene pomnilnika v zadnjem času vztrajno padajo, sestavljalci računalnikov plačujejo za pomnilniške module s kapaciteto 1024 MB vsega 28 ameriških dolarjev. Vendar vsi ne gledajo na nizke cene s takšnim navdušenjem kot OEM proizvajalci in kupci. Samsung je namreč v protest proti nizkim cenam pomnilnikov prenehal dobavljati pomnilniške module svojim poslovnim partnerjem. V kolikšni meri utegne Samsungova poteza vplivati na cene pomnilnikov na trgu, zaenkrat še ni znano, vendar si njegovi konurenti s Hynix-om na čelu že manejo roke v upanju na povečanje svojega deleža prodanih izdelkov.

Več o tem na DigiTimes.

24 komentarjev

Cene pomnilniku padajo

The inquirer - Kot kaže, je danes zelo dober dan za objavljanje novic, ki ne vsebujejo težkih besed, kot so podražitev, ukinjanje storitev, omejevanje in podobnih.

O novi ponudbi ADSL-ja ste že prebrali, sam pa sem našel novico, da so se cene pomnilnika, tako DDR kot SDR umirile, in da kažejo že rahlo nazadovanje. Kot so zadevo analizirali na Inquererju, je to posledica konca "vroče sezone", premalega zanimanja na računalniške trgu in nezadnje Comdexa. Tako in drugače.

Sicer pa je zanimiv komentar, ki so ga podali tukaj, in sicer da očitno potrebujemo Doom3, da se bo na trgu kaj pomembnega zgodilo. Mogoče pa res ...

0 komentarjev

Nova podražitev pomnilnika na vidiku

Korea Times - Na žalost vam moram sporočiti, da se obdobje, ko smo lahko za dokaj majhen denar kupili ogromne zaloge pomnilnika, počasi končuje. Sodeč po tej novici, se Samsung in Hynix dogovarjata, da "popravita" prvotne cene pomnilnika za okrog 15-20 %. Si predstavljate 20 % povišanje cen pomnilnika? Izgleda, da se nam počasi spet bližajo časi, ko se nam bodo velika podjetja smejala in navijala cene do nezavesti. Nekateri tuji mediji zato navajajo, da kupite RAM sedaj, ko so cene še dokaj znosne. Lahko pa tudi bojkotirate poziv in ustvarite ponoven spust cen zaradi premajhnega povpraševanja, hehe :P .

6 komentarjev

Krize še vedno ni konec

več strani - Krizi, ki je zajela industrijo polprevodnikov, še vedno ni in ni videti konca. Najbolj so seveda nastradali proizvajalci pomnilnika, ki se spopadajo s smešno nizkimi cenami pomnilnika in podjetja, katerih glavni vir dobička je samo izdelovanje čipov (UMC). Nekaj se sicer govori, da naj bi WinXP malce spodbudili prodajo pomnilnika in potegnili pomnilniška podjetja na zeleno vejo, vendar se to zaenkrat še ni zgodilo. Sicer pa je tudi res, da se prodaja WinXP-jev sploh še ni dobro začela. Čiparska industrija lahko samo upa na izboljšanje razmer, ki jih napovedujejo nekateri analitiki, vendar je vprašanje, če se bodo te napovedi uresničile.

0 komentarjev

Proizvajalci RAM-a se puntajo

The inquirer - Nekateri proizvajalci RAM-a kot sta Samsung in Hynix (Hyindai) ne prenesejo več tako nizkih cen, zato razmišljajo o umetnem zvišanju cen. Samsung in Hynix naj bi ustvarila umetno pomanjkanje tako, da bi preprosto izklopila proizvodnjo. Kar se proizvodnje samega RAM-a tiče imata prav, saj so dobički precej ubogi v primerjavi z "zlatimi" časi dragega pomnilnika. Kar pa se nas uporabnikov tiče, pa ugašanje proizvodnje ne bo naletelo ravno na kake prijateljske odzive. No, čeprav Hynix še vedno razmišlja o izklopitvi proizvodnje, je Samsung najavil, da v prihodnosti nima takih namenov (kakšen preobrat ). Na dogodke se je odzval še Micron, ki je najavil, da ga nizke cene RAM-a ne motijo in da tudi on ne bo zmanjševal proizvodnje (yeah, long live Micron ). Več na The Inquirerju.

3 komentarji

O cenah RAMa

Jaz - Po e-mailu sem prejel nekaj informacij v zvezi s cenami RAMa v prihodnje. Zavedajte se, da takim podatkom nikoli ni 100% za verjeti, toda baje je info zanesljiv. Torej, po novem letu naj bi se cene pomnilnika pri nas še dodatno znižale in to ne za malo! 128MB moduli naj bi se prodajali tudi po cenah okoli 15.000 SIT, 64MB moduli pa naj bi kar izginili iz prodaje. No, bomo videli koliko od tega je res, vi pa le pazite pri nakupih!

5 komentarjev