»

Perzeidi so nad nami!

Slo-Tech - Danes ponoči bo vrhunec meteorskega roja perzeidov, ki jih bomo lahko opazovali tudi še nekaj prihodnjih noči. Najbolj znan roj, ki povzroči veliko število meteorjev, ki delujejo kakor iz iste točke, je komet Swift-Tuttle. Tega poznamo že od leta 1862, Sonce pa obkroži vsakih 133 let. Komet na svoji poti pušča vesoljski drobir, ki ga Zemlja vsako leta okrog 12. avgusta prečka. Kometa trenutno ne moremo videti, ker je bil v prisončju leta 1992 in ga še lep čas ne bo.

Perzeidi so znano tako zaradi svoje številčnosti in svetlosti kakor tudi zaradi primernega časa za opazovanje. Avgusta so noči še vedno zelo tople, hkrati pa ravno dovolj dolge, da lahko opazujemo perzeide brez motečega bleska sonca. Če imamo srečo - in letos jo imamo, ker Mesec danes zaide ob 23.13 - lahko perzeide spremljamo ob sorazmerno temnem nebu. Potrebujemo le lokacijo, ki jo dovolj proč od umetnih virov svetlobe, da se oči v celoti prilagodijo na temo.



10 komentarjev

Ponoči bo vrhunec meteorskega roja perzeidov

Slo-Tech - Danes in jutri dosega vsakoletni vrh meteorski roj perzeidov, ki jih lahko opazujemo kot zvezdne utrinke. Perzeidi so eden najstabilnejših in najpredvidljivejših rojev, hkrati pa se pojavijo avgusta, ko so noči primerno tople za opazovanje. Za letošnji spektakel so pogoji dobri, ker se luna bliža mlaju, vremenska napoved pa kaže na jasno vreme.

Ker je povrhu danes še sobota, se zvečer splača odpraviti v odročne, neosvetljene dele države in se ozreti v nebo. Globalni vrh pričakujemo jutri okrog 10.00 ure, za opazovanje pa bo najprimernejši čas v drugi polovici noči, ko je njihov radiant visoko na nebo. Noč se formalno začne ob 22.24 in traja do 3.41. Mesec bo sicer vzšel ob 2.24. V optimalnih pogojev bo možno videti do 100 utrinkov na minuto.

Perzeidi se pojavijo, ko Zemlja zaide v območje prahu in drobnih delcev, ki ostajajo za kometom Swift-Tuttle, ki vsakih 133 let obkroži Sonce po močno eliptični tirnici. Imenujejo se tako, ker navidezno izvirajo iz ozvezdja Perzeja. Gre za...

10 komentarjev

Perzeidi so tu!

Slo-Tech - Spet je tisti del leta, ko so zunanje temperature ugodne, da se ponoči zleknemo na prosto in opazujemo meteorski dež. V teh dneh lahko opazujemo utrinke, ki pripadajo meteorskemu roju perzeidov. Skozenj Zemlja potuje vsako leto avgusta, letos pa bo pojav vrh dosegel v noči na soboto. Letos bo sicer opazovalcem nagajala luna, ki bo v petek ravno v ščipu. Za opazovanje pa je najbolje imeti čim temnejše nebo.

Meteorji so drobci trdne snovi, ki se ob vstopu v atmosfero zaradi trenja segreje in zagori. Ob tem pustijo sled, ko jo vidimo na nebu kot utrinek. To se opazi le ponoči, saj je največji sovražnik pri opazovanju svetloba. Za opazovanje se moramo odmakniti od umetne razsvetljave na samotne zaplate, medtem ko lune žal ne moremo ugasniti. V četrtek zvečer bo vzšla ob 20.32, v petek pa ob 21.03. Obakrat bo na nebu celo noč, zato bo treba perzeide šteti ob njeni razsvetljavi. Videli jih bomo torej nekoliko manj. Zato se morda velja na ogled odpraviti že danes ali jutri, ko bo luna...

13 komentarjev

V četrtek in petek vrhunec perzeidov

Slo-Tech - V nočeh s četrtka na petek in s petka na soboto bo vrhunec letošnjega meteorskega roja perzeidov. Utrinki letijo po nebu vsako leto med 17. julijem in 24. avgustom, te dni pa dosegajo vrhunec. Podobnih rojev še nekaj, a perzeidi so zelo predvidljivi, predvsem pa v prijaznem delu leta, ko so noči tople in praviloma jasne. Tako bo tudi letos.

Utrinke vidimo, ker Zemlja leti skozi ostanke kometa Swift-Tuttle, ki s periodo 133 let kroži okrog sonca in je nazadnje tod mimo letel leta 1992. Za opazovanje utrinkov potrebujemo čim temnejše nebo, kar si zagotovimo z odmikov od virov svetlobe. Luna je trenutno v prvem krajcu in v četrtek zaide ob 22.25, v petek pa ob 22.47. Od takrat pa do polnoči bo okolje idealno za opazovanje.

Navidezno perzeidi izvirajo iz ozvezdja Perzeja, ki je zgodaj ponoči na severovzhodnem delu neba. Če bodo pogoji idealni, lahko ugledamo do 100 utrinkov na uro. Ko radiant vzhaja na nebu, vidimo čedalje več utrinkov.


22 komentarjev

Danes ponoči vrhunec meteorskega roja perzeidov

Slo-Tech - Spet je tisti čas leta, ko se velja uzreti v nebo. Že nekaj dni nočno nebo čedalje močneje razsvetljujejo utrinki, ki bodo danes dosegli letošnji vrhunec. Danes namreč Zemlja potuje skozi najgostejši del oblaka, ki daje meteorski roj perzeidov. Tega lahko vsako leto spremljamo med 17. julijem in 24. avgustom, okrog 11. avgusta pa je frekvenca utrinkov najvišja.

Gre za zelo konstanten meteorski roj, ki ima visoko frekvenco in vsakoletno predvidljivost. Gre za ostanke za potjo kometa Swift-Tuttle, ki kroži okrog Sonca z obhodnim časom 133 let. Na zadnje smo lahko komet opazovali leta 1992, vrnil pa se bo leta 2126 - dotlej bomo gledali le njegove smeti.

Letos vrhunec roja nesrečno sovpada s ščipom, ki bo 15. avgusta,...

5 komentarjev