»

Hudo poslabšanje prodaje telefonov

Slo-Tech - Podobno kot prodaja računalnikov je tudi prodaja telefonov v minulem četrtletju utrpela močan udarec. V zadnjem četrtletju so prodali 300 milijonov pametnih telefonov, kar je 18 odstotkov manj kot v enakem obdobju leto pred tem. V celotnem letu 2022 je bilo prodanih 1,21 milijarde telefonov oziroma 11,3 odstotka manj kot leta 2021. To predstavlja največji četrtletni padec v zgodovini, hkrati pa so lani prodali najmanj telefonov po letu 2013.

Na lestvici največjih proizvajalec sprememb v razvrstitvi ni. Največ telefonov še vedno proda Apple, ki je imel v zadnjem vartalu 24,1-odstotni tržni delež, kar je celo odstotno točko več kot leto pred tem. Nekoliko je svoj delež okrepil tudi Samsung, ki je prodal 58 milijonov telefonov (19,4-odstotni tržni delež), sledijo pa Xiaomi (11 odstotkov), OPPO (8,4 odstotka) in vivo (7,6 odstotka). Vsi preostali proizvajalci obvladujejo manj kot 30 odstotkov trga, kar je manj kot leta 2021 - konsolidacija se torej še vedno dogaja.

Logična posledica...

137 komentarjev

Nihče ne mara za tablice, prodaja že štiri leta pada

Slo-Tech - Tablični računalniki ne najdejo svojega mesta pod soncem, kaže statistika o njihovi prodaji, ki so jo pripravili analitiki pri IDC. Že šestnajsto četrtletje zapovrstjo, torej polna štiri leta, se njihova prodaja krči. V tretjem letošnjem kvartalu se je prodaja tablic v primerjavi z enakim obdobjem lani skrčila za 8,6 odstotka na 36,4 milijonov enot. V četrtletju pred tem je bil padec 13,5-odstoten.

Največji tržni delež ima Apple, ki je prodal 9,7 milijona iPadov, s čimer si je odrezal 27-odstotni tržni delež. V primerjavi z lanskim letom je prodal 600.000 enot manj, a še vedno malenkostno izboljšal svoj tržni delež (za 0,7 odstotne točke). Na drugem mestu je Samsung s 5,3 milijona prodanimi napravami, kar je 11 odstotkov manj kot lani. Amazon je s svojim Fire obdržal tako tretje mesto kakor prodajne...

88 komentarjev

Samsungov dobiček in tržni delež padla

vir: Samsung
Samsung - Medtem ko je Apple presenetil z največjim dobičkom vseh časov, je njegov glavni konkurent na trgu pametnih telefonov Samsung nekoliko nazadoval, dasiravno so presegli pesimistične napovedi analitikov. V zadnjih treh mesecih so poslovali slabše kot v preteklem letu, hkrati pa drsi tudi njihov tržni delež.

V minulem četrtletju so ustvarili 5,29 bilijona vonov dobička (4,2 milijarde evrov), kar je veliko, a še vedno 36 odstotkov manj kot leto pred tem. Padel je tudi dobiček iz poslovanja, in sicer za 10 odstotkov. Prihodki od prodaje so se skrčili za 11 odstotkov na 52,7 bilijona vonov (42,3 milijarde evrov). Samsung ima seveda bistveno širšo paleto izdelkov od Appla, a na področju mobilnih naprav njihov zalet peša. Dobiček tega oddelka je upadel za 64...

51 komentarjev

Yahoo z rahlim izboljšanjem poslovnega rezultata

Yahoojeva izvršna direktorica je lahko zadovoljna z zadnjim četrtletjem.

ZDNet - Yahoo je razkril poslovne rezultate za prvo letošnje četrtletje, ki ne predstavljajo opaznega izboljšanja v primerjavi s preteklim letom. Prihodki iz poslovanja so znašali 1,1 milijarde dolarjev, kar je odstotek več kot v enakem obdobju lani in le malo nad pričakovanji analitikov. Bistveni kos v tej pogači seveda predstavlja oglaševanja, s katerim je Yahoo zaslužil 453 milijonov dolarjev, kar je za pol odstotka manj kot lani.

Čisti dobiček iz poslovanja je znašal 30 milijonov dolarjev, kar je za 84 odstotkov manj kot v enakem obdobju leto pred tem. Računovodsko so sicer ustvarili 301 milijon dolarjev dobička, večinoma iz naslova prevrednotenja kapitalskih deležev v Alibabi in Yahoo...

1 komentar

Prodaja mobilnih telefonov navzgor

CNet - V zadnjem četrtletju prejšnjega leta si je prodaja mobilnih telefonov opomogla, ugotavljajo analitiki. Svetovna prodaja je zrasla za 10 odstotkov, tako da je bilo prodanih 324,4 milijona telefonov, so izračunali v Strategy Analytics. To je znak, da se recesija končuje, saj gre za prvo pozitivno četrtletje po tretjem kvartalu leta 2008. Podobno so ugotovila tudi druga podjetja; ABI Research na primer ocenjuje rast kot 15-odstotno v primerjavi s četrtletjem poprej.

Huda konkurenca tišči cene k tlom. Povprečen telefon je stal 117,55 dolarjev, kar je dva odstotka manj kot tri mesece prej. Glavni igralec je še vedno Nokia, ki je zvišala svoj tržni delež na 37,7 odstotka, drugi pa je še vedno Samsung z 20,5 odstotka. Prodajo so povečali tudi drugi, Apple je tako skoraj podvojil prodajo iPhona v primerjavi z letom 2008. Slabše je šlo le Motoroli in Sony Ericssonu, ki sta izgubila tržni delež.

Celoletna bilanca leta 2009 je kljub temu rahlo rdeča, saj je bilo v 12 mesecih prodanih štiri...

0 komentarjev

Nokia z opazno manjšim dobičkom

CNet - Finski mobilni gigant je včeraj objavil poslovne rezultate za letošnje prvo četrtletje. Postavka, ki najbolj bode v oči, je skrčenje dobička, ki je z 1,22 milijarde evrov lani uplahnil na vsega 122 milijonov evrov letos. To je mnogo slabše od pričakovanj, ki so se vrtela nekje okrog 300 milijonov evrov. Zmanjšali so se tudi prihodki, ki so z 12,66 milijard evrov lani upadli na 9,27 milijarde evrov, kar je prav tako rahlo pod pričakovanji.

Nokia je prodala 93,2 milijona mobilnih telefonov, kar je za 19 odstotkov manj kot leto poprej in 18 odstotkov manj kot v predzadnjem četrtletju. Izvršni direktor je rezultate komentiral z besedami, da so prodajalci predvsem praznili zaloge, zato kaj dosti novih naročil Nokia ni prejela. Letos pričakujejo 10 odstotkov slabše rezultate kot lani, pri čemer naj bi bila težja prva polovica leta. Januarja so imeli 37-odstotni tržni delež s povprečno ceno telefona 65 evrov. V prihodnosti jim jo utegneta zagosti predvsem iPhone in BlackBerry, po katerih...

14 komentarjev