»

Lani peto ali šesto najtoplejše leto

Slo-Tech - Vse večje svetovne meteorološke organizacije so objavile poročila o lanskih temperaturah, ki usklajeno kažejo, da se segrevanje ozračja nadaljuje. NASA je ocenila, da je bilo lansko leto peto najtoplejše, enako tudi Berkeley Earth in evropski ECMWF. Britanski Met Office in ameriška NOAA pa sta lansko leto ocenila kot šesto najtoplejše, odkar zanesljivo merimo temperature.

Minulo leto je bilo malenkost toplejše od leta 2021, je pa zaostajalo za rekordnimi leti 2016, 2019 in 2020. Na spremenljivost vpliva vreme, zlasti pojavi kot je El Niño, a dolgoletni trend je prepričljivo usmerjen navzgor. Kadar vlada La Niña, kar se dogaja od leta 2020, so globalne temperature nekoliko nižje. Ko se smer vetra in morskih tokov obrne, bodo prihodnja leta še toplejša. To je možno napovedati srednjeročno in letos se bo La Niña verjetno končala. Ne glede na te oscilacije pa je bilo najtoplejših osem let v zgodovini meritev prav zadnjih osem let.

Lansko leto je bilo od dolgoletnega povprečja...

71 komentarjev

WMO: Stanje podnebja v letu 2022 zaskrbljujoče

Slo-Tech - Svetovna meteorološka organizacija (WMO) je minuli teden izdala vmesno poročilo o stanju podnebja v letu 2022, ki potrjuje, da se temperatura planeta z nadaljnjim naraščanjem koncentracije toplogrednih plinov še vedno povečuje. Minulih osem let je bilo najtoplejših osem let v zgodovini meritev. Povečuje se tudi hitrost naraščanja morske gladine.

Povprečna temperatura bo leta 2022 po ocenah 1,15 °C višja od preddindustrijskega povprečja (1850-1900). Letošnje leto sicer ne bo rekordno, temveč bo peto ali šesto najtoplejše, ker k nižjim temperaturam prispeva pojav La Niña. A ko v prihodnjih sezonah tega pojava ne bo ali pa bo celo obraten, bodo zelo verjetno sledili novi rekordi.

Naraščanje morske gladine natančno merijo manj časa od temperatur, a so tudi tu trendi očitni. V zadnjih 30 letih, kolikor trajajo meritve, se je povišala tudi hitrost naraščanja morske gladine. Povprečno narašča za 3,4 milimetra na leto (1993-2022), v zadnjem desetletju pa je naraščanje hitrejše (4,4...

31 komentarjev