»

Jutrišnji Lunin mrk bodo gledale v glavnem ribe

Slo-Tech - Jutri se bo nadaljeval cikel mrkov izpred dveh tednov, saj je Luna še vedno na isti premici kot Zemlje in Sonce, le da je sedaj prepotovala na drugo stran Zemlje. Mrk bo potekal po dnevi po slovenskem času, zato iz Evrope in Afrike ne bo viden. Del mrka bo možno videti iz Amerike (ob zahodu), drugi del pa iz Azije in Oceanije (ob vzhodu). Večinoma bo mrk na žalost potekal nad Pacifikom.

Začel se bo v torek, 8. 11. 2022, ob 9.02 po slovenskem času, ko bo Luna vstopila v polsenco. Uro pozneje bo vstopila v senco, v celoti pa bo v njej med 11.16 in 12.41 po slovenskem času. Mrk se bo končal ob 14.56, ko bo Luna v celoti zapustila polsenco.

Lunini mrki za razliko od Sončevih niso omejeni na majhen pas na Zemlji, temveč so vidni povsod, kjer je Luna tedaj nad obzorjem. Da se pojavi dva tedna po Sončevem mrku, pa tudi ni nobeno naključje. Gre za saroški cikel, ki traja 18 let in približno 11 dni. Mrki se namreč lahko zgodijo le, ko so Sonca, Zemlja in Luna poravnani na isti premici,...

0 komentarjev

Današnji sončni mrk bo pokvaril dež

Slo-Tech - Danes bo potekal delni sončni mrk, ki bo viden tudi iz Slovenije. Medtem ko bo največji del Sončeve ploskvice zakrit v Sibirji nad krajem Nižnevartovsk, bo v Sloveniji 40 % odstotkov ploskvice. Mrk bo sicer viden iz Evrope in zahodne polovice Azije. Začel se bo 11.17, največjo zakritost pa bomo videli približno uro pozneje. Mrk se bo končal ob 13.26.

Delni sončni mrk je bolj nevaren od popolnega, ker sončni žarki še vedno prodirajo z delno zakrite ploskvice, zato ga nikoli ne smemo opazovati v živo brez zaščite. Varno spremljanje predstavlja projekcija s teleskopom s filtrom. Če tega nimate, opazujte projekcijo na tleh pod krošnjami ali jo naredite s prsti. V Sloveniji je sicer jutri napovedano oblačno in deževno vreme, zato bo opazovanje v večjem delu države nemogoče. Astronomska društva po državi so sicer načrtovala organizacijo ogledov, a vsa po vrsti poudarjajo, da jih bodo izvedla le ob lepem vremenu.

Letošnji sončni mrk je del cikla mrkov, ki se bo nadaljeval čez 14 dni....

25 komentarjev

Danes ponoči ne spreglejte Luninega mrka

Slo-Tech - Danes ponoči bomo lahko opazovali prvi letošnji Lunin mrk, ki bo hkrati tudi edini popolni mrk letos. Naslednji bo šele maja 2021. Lunin mrk vidimo, kadar so Sonce, Zemlja in Luna poravnani na isti premici v tem zaporedju, tako da Luna potuje skozi Zemljino senco. Današnji mrk ne bo med najspektularnejšimi, saj bo Luna potovala sorazmerno blizu roba sence, a bo še vedno popolni. Bo pa Luna to pot zelo blizu Zemlji (tako imenovana superluna), zato bo videti večja. V Sloveniji bomo mrk lahko opazovali v drugi polovici noči, ko bo Luna zahajala.

Delna faza mrka se bo začela ob 4.34 po lokalnem času, Luna pa bo v celoti vstopila v Zemljino senco ob 5.41, skozi katero bo potovala do 6.43. Luna bo pri nas zašla ob 7.45, torej bomo videli bistveni del mrka. Luna bo tedaj na severozahodni strani neba. Sončni vzhod bo...

21 komentarjev

Zvečer ne zamudite Luninega mrka

Slo-Tech - Danes zvečer bomo lahko opazovali enega najlepših Luninih mrkov, saj bo Luna potovala skozi najtemnejših del Zemljine sence. Lunin mrk, ki se zgodi, kadar so Sonce, Zemlja in Luna poravnani na isti premici, se bo začel 19.14 po slovenskem času, popolna faza pa ob 21.30 in bo trajala do 23.13. Luna bo v Sloveniji vzšla ob 20.29, torej ko bo delni mrk že v teku, in bo na nebu do zore.

Če bo vreme dopuščalo in vremenska napoved kaže, da bo, se zato res splača uzreti v nebo. Letošnji mrk bo eden najdaljših in najtemnejših, saj bo Luna potovala skozi center Zemljine sence. Taki mrki so sorazmerno redki; nazadnje je bil takšen mrk pred sedmimi leti. Popolni Lunini mrki so pogostejši in se pojavijo vedno, ko Luna v celoti potuje skozi Zemljino sence (nazadnje januarja letos), a le redko jo pot vodi skozi središče sence. V...

77 komentarjev

Najkrajši Lunin mrk stoletja v Sloveniji ne bo viden

Slo-Tech - Jutri dopoldne po našem času bo popolni Lunin mrk, ki v Evropi ne bo viden, ker bo tedaj Luna pod obzorjem. Zanimiv je zlasti zato, ker bo najkrajši Lunin v tem stoletju. Luna bo v Zemljini senci le 4 minute in 43 sekund, celotni mrk (od stika s polsenco do izhoda iz polsence) pa bo trajal slabih šest ur. Viden bo z območij okrog Pacifika, torej zahodnega dela ZDA, Kanade in Mehike ter vzhodne Avstralije in Azije. Mrk se bo začel ob 11.01 po slovenskem času, fazo totalnosti bo dosegel ob 13.57, ki se bo končala ob 12.02. Mrka bo konec ob 16.58. Za Slovenijo je to precej neuporabno, saj bo jutri Luna zašla ob 6.35 in vzšla ob 19.42.

Za razliko od popolnega Sončevega mrka, ki je omejen na sorazmerno ozek pas na Zemlji, je Lunin mrk viden iz vseh krajev na Zemlji. Edini pogoj je, da je...

0 komentarjev

Danes zvečer delni Lunin mrk

Slo-Tech - Danes ponoči bomo lahko tudi iz naših krajev lahko opazovali delni Lunin mrk, saj bo Mesec potoval skozi Zemljino senco. Luna ne bo s celotno ploskvico v Zemljini senci, ampak bo večji del v resnici prešel le skozi polsenco. Mrk bo zato eden krajših, zakrite (v senci) pa bo največ 0,3 odstotka Lunine ploskve. Kljub temu se bo Luna opazno potemnila, saj bo cela v Zemljini polsenci.

Mrk se bo začel ob 20.03 uri po našem času, ko bo Luna vstopila v polsenco, vrh bo dosegel okrog 22.07 ure, končal pa se bo dvanajst minut čez polnoč. Luna danes vzide že ob 19.55, tako da bomo lahko iz Slovenije spremljali celoten mrk.

...

22 komentarjev