»

Intel i845 B-Step plošče že v prodaji

X-Bit Labs - Čeprav naj bi Intel svoje i845 B-Step čipovje uradno predstavil šele 17. decembra, so proizvajalci matičnih plošč začeli prejemati pošiljke čipovij že ob koncu novembra. Zato se nekateri proizvajalci niso mogli zadržati in so začeli s prodajo svojih izdelkov. Tako nekatere japonske trgovine že prodajajo na i845 B-Step temelječi plošči MSI 845 Ultra-AR in FIC VC15. Njune specifikacije so:
  • MSI 845 Ultra-AR: 2 DIMM sloti za PC2100/PC1600 DDR pomnilnik, AGP 4x reža, 5 PCI slotov, 1 CNR slot, poleg tega pa ima še integriran Promise 20276 ATA/133 IDE RAID kontroler in C-media sound kontroler.


  • FIC VC15: 3 DIMM sloti za PC2100/PC1600 DDR pomnilnik, AGP 4x slot, 6 PCI rež, 1 CNR slot. Poleg tega ima tudi integriran Realtekov 10/100 Mbit Ethernet kontroler in AC'97 zvok.
Plošče se prodajajo za $170 dolarjev (MSI) in $155 dolarjev (FIC).

0 komentarjev

ASUS A7V266-E

Lost Circuits - VIA KT266A se počasi prijemlje tudi med najzahtevnejšimi proizvajalci. Tako je ASUS pred kratkim splavil ploščo A7V266-E, ki poleg izjemne prepustnosti, ki jo omogoča KT266A, omogoča še nekaj dobrot. Prvo, kar bo opazila večina uporabnikov, je že kar tradicionalna ASUS-ova kakovost in stabilnost plošče. Ker je ASUS podjetje, ki se ukvarja predvsem z navijalskimi produkti, je v ploščo vgrajena pestra paleta raznih overclockerskih nastavitev. Čeprav se je ASUS odpovedal nastavljanjem z mostički in se raje podal na pot ABIT-ovega SoftMenuja, lahko še vedno postorimo veliko z tistimi mostički, ki so še vedno na plošči. Za malce bolj zahtevne so ASUS-ovci namenili 1 AGP Pro režo, podporo pametnim karticam, RAID krmilnik in malce bolj kvaliteten Cmediin zvočni čip, ki omogoča kar 6-kanalni zvok, ki v vseh pogledih prekaša standardni AC'97, ki ga številni proizvajalci naborov tako radi zapečejo v svoje čipe. Zanimiva je še možnost, da lahko izbirate med Promisovim krmilnikom ali tistim,...

0 komentarjev

Nove plošče iz ASUSa

X-Bit Labs - Po določenem času sem se spet pojavil na sceni pisanja novic... Pa začnimo.

Na COMDEX sejmu je ASUS predstavil kar nekaj zanimivih osnovnih plošč. Tukaj so na kratko predstavljene nekatere:
  • P4S333: Socket478 osnovna plošča za P4 procesorje, ki temelji na SiS645 čipovju. Ima 3 DIMM reže za PC1600/PC2100/PC2700 DDR SDRAM, 6 PCI rež, 1 AGP 4x slot in 1 ACR režo. Poleg tega ima 6 USB priključkov in integrirano C-media CMI8738 6-kanalno zvočno kartico, ki podpira SPDIF vmesnik.
  • A7A266-E: Ta plošča je namenjena Athlon/Duron kebrom in je osnovana na ALi MAGiK 1 C-revision čipovju. Plošča bo oblikovana po vzoru starejše A7A266 in bo imela 2 DIMM slota za PC1600/PC2100 DDR SDRAM ter 3 DIMM slote za PC133 SDRAM. Poleg tega bo plošča imela AGP Pro režo, 5 PCI rež, 6 USB priključkov in integrirano C-media zvočno kartico. Omeniti bi bilo treba tudi to, da bo plošča podpirala tudi ATA/133 vmesnik in bo uporabnikom ponujala izjemne možnosti za navijanje. (vsaj tako pravi ASUS...)
  • A7A133: Pravzaprav...

0 komentarjev

Nove plošče predstavlja tudi Transcend

X-Bit Labs - Če je kdo rekel, da je jesen čas kislih kumaric, ko se v računalništvu ne dogaja nič pametnega, se kar pošteno moti, saj je novic iz različnih področij kot listja in trave. Zaenkrat prevladujejo bolj tiste o novih matičnih ploščah. Naslednje podjetje, ki je razkrilo svoje načrte je Transcend:
  • TS-AKR4 bo še en primerek v reki najavljenih plošč na obetavnem VIA KT266A, ki bo opremljen s tremi DIMM (podpora DDR SDRAM-u), 1 AGP 4x, 5 PCI in 1 ACR režo. Na plošči bomo našli še 6 USB vtičnic, AC'97 zvočno in LAN kartico. Transcend obljublja, da bodo v ploščo zapekli kar lepo število overclockerskih nastavitev - med drugimi tudi povečevanje FSB v korakih po 1 MHz.

  • TS-ALR4 bo izdelana na podlagi nabora ALi MAGiK 1 Revision C1, ki je eden izmed prvih primerkov, ki podpira najnovejši DDR333 pomnilnik, vendar še vedno le 133 MHz FSB. Plošča bo vsebovala še 3 DIMM, 1 AGP 4x, 6 PCI rež, 4 USB vtičnice, AC'97 zvočno kartico in obljubljene overclockerske nastavitve.

Ti dve plošči bosta...

0 komentarjev

Chaintechove plošče

X-Bit Labs - Na izdajo novih plošč se pripravljajo tudi pri Chaitechu, saj si nočejo pokvariti dokaj dobrih poslovnih rezultatov, ki jih dosegajo zadnji čas. Pripravljajo nam 3 matične plošče, ki bodo znale upravljati samo s pomnilnikom DDR SDRAM.
Zanimivi sta CT-7SJD in CT-7SJR, ki bosta razširili ponudbo hudo zignoriranega a še vedno odličnega SIS-ovega nabora 735. Obe bosta narejeni v formatu ATX, 3 DIMM vtičnice pa bodo poskrbele za PC1600/PC2100 DDR SDRAM. Na ploščah bo še 1 AGP 4x in 6 PCI rež ter 6-kanalna CMI 8738 zvočna kartica. CT-7SJR se bo od prve razlikovala po vgrajenem IDE RAID krmilniku.
CT-7VJD2A se bo nagibala bolj na Viino stran, saj bo osrednji nabor tukaj VIA KT266A. Plošča bo manjša izjema, saj bo podpirala tako DDR, kot tudi navadni PC133 SDRAM (za oba tipa pomnilnika bosta na voljo 2 DIMM vtičnici). Na plošči ne bodo manjkali niti 1 AGP 4x, 5 PCI, 1 ACR in 1 CNR slot. Za nezahtevne pa bo tu še zvočni čip CMI 8738. ...

0 komentarjev

Intel se z i845D pripravlja na ofenzivo

X-Bit Labs - Gotovo ni skrivnost, da so prvi primerki že dolgo napovedovanega Intelovega nabora i845D (DDR podpora) že v laboratorijih proizvajalcev matičnih plošč. Slednji se zadnje čase trudijo, da bodo na podlagi tega primerka izdelali kar najboljše plošče za zahteven trg, na katerem se zadnje čase kar tare različnih matičnih plošč, ki so zgrajene na podlagi konkurenčnih naborov. Bojda je Intelov nabor že v masovni proizvodnji in samo še čaka na januar, ko se uradno začne ofenziva na "DDR Pntium4" tržišče. Do januarja pa lahko proizvajalci v miru napovejo, kakšne matične plošče bomo videli na tržišču.
Eden izmed prvih napovedovalcev je ECS, ki je napovedal ploščo P4IBMD. Plošče sledi novim trendom, zato vanjo ne bomo mogli vtakniti 423 pinskih Pentiumov4, ampak samo 478 pinske primerke. Izdelek bo vseboval 2 DIMM reže, ki bosta poskrbeli za PC1600/PC2100 DDR SDRAM, AGP reža bo skrbela za grafične kartice, za dodatne kartice pa bodo poskrbeli 3 PCI in 1 CNR slot. ECS bo kupcem privoščil še...

0 komentarjev

ABIT-ovi načrti za prihodnost

X-Bit Labs - Iz dneva v dan bolj sumim, da X-bit labsov ne zanima nič drugega, kot procesorski nabori, grafične kartice in matične plošče. To seveda ni nič slabega, saj nam iz teh treh področij vedno prinašajo zanimive novice. Tokrat so nam priskrbeli novico o ABIT-ovih prihodnjih ploščah. Prve so na vrsti rešitve za AMD-jeva procesorja Athlon in Duron:
  • KR7A-RAID bo zasnovana na naboru KT266A in bo najverjetneje nadomestila KR7-RAID, ki bazira na starejšem KT266. Plošča bo izstopala samo po 4 DIMM režah, ki bodo podpirale PC1600/PC2100 DDR SDRAM. Vse ostale lastnosti pa bodo precej standardne: 1 AGP 4x, 6 PCI rež in 4 USB vtičnice. Plošča bo vsebovala še HighPointov ATA 100 RAID krmilnik HPT370. Plošča naj bi se na prodajnih policah pojavila nekje v oktobru.

  • KS7 bo namenjena predvsem "value" trgu, saj bo zgrajena na cenenem, a še vedno odličnem SIS735 naboru. Ker bo namenjena manj zahtevnim uporabnikom, ne bo vsebovala RAID krmilnika, vendar pa bodo tu še vedno 1 AGP 4x in 6 PCI rež, 4 USB...

0 komentarjev

ASUS na i845

X-Bit Labs - Kot sem omenil že v prejšnji novici, je ASUS preveč odvisen od Intela, zato se je odločil, da raje ne bo podprl Viinega P4X266 nabora, dokler VIA ne pridobi Intelove licence. Do takrat bo ASUS raje podpiral najnovejši Intelov i845 nabor. Plošče so že osnovane, njihove specifikacije pa izgledajo precej zanimivo:
  • P4B bo plošča, ki bo podpirala 478 pinske Pentium4 procesorje. Opremljena bo s tremi DIMM režami, ki bodo sprejele do 3 GB PC133 SDRAM pomnilnika (s podporo ECC ali brez). Plošča bo imela še 1 AGP 4x, 6 PCI in 1 CNR režo, vgrajeno AC'97 zvočno kartico in 4 USB vtičnice. Seveda pa ASUS-u ni vseeno za uporabnike, zato bodo v ploščo vgradili še kup dobrot, kot so JumperFree tehnologija, možnost povezave z malce ponesrečenemu LCD prikazovalniku iPanel, ASUS Post Reporter (glasovno sporočanje napak), ASUS EZ Plug , ki bo omogočal priključitev plošče na navadno napajanje (odlično :)) in ASUS MyLogo, ki bo omogočal izdelovanje lastnih logotipov, ki jih boste lahko kasneje zapekli...

1 komentar

ASUS TUSL2-C

X-Bit Labs - ASUS je poskrbel tudi za lastnike Tualatinov, ki niso zadovoljni s privzeto frekvenco procesorja. Izdal je namreč matično ploščo, ki je narejena posebej za Tualatine. Čeprav podpira Tualatine, je plošča združljiva tudi s prejšnjim generacijam Intelovih procesorjev (Coppermine, Celeron). Plošča je nekakšna izpeljanka CUSL2-C, zato ji je precej podobna. TUSL2-C bazira na i815 B-step chipsetu (posebej prirejeno za Tualatine) in je narejena v ATX formatu. Ima 3 DIMM reže (podpira maksimalno 512MB PC100/PC133 SDRAM-a), 6 PCI, 1 AGP 4x, 1 CNR reža in 6-kanalno CMI-8738 zvočno kartico. Ker je ASUS overclockersko podjetje, ploščo krasi nekaj že kar tradicionalnih nastavitev, kot so: Vcore, Vio in spreminjanje FSB (v korakih po 1 MHz). Pa še to: plošča je zaenkrat naprodaj le na Japonskem, njena cena pa se giblje od $128 do $144. Slike te plošče najdete tukaj.

0 komentarjev