»

Čipovja za P4

X-Bit Labs - Na x-bit labs so naredili test čipovij za Pentium4, ki podpirajo 533 megaherčno vodilo. Za test so bili zato primerni naslednji čipseti:
- Intel 850E;
- Intel 845E;
- Intel 845G;
- SiS645DX in
- VIA P4X333.

Sicer so izpustili VIA P4X266E, toda razlog je dober: trenutno še ni matične plošče na tržišču, ki bi ta čip vsebovala. [:D] Test je precej obsežen in zelo pregleden, tako da ga priporočam vsem, ki mislite kupovati P4. Tukaj.

0 komentarjev

Viine plošče bo izdeloval Soltek

X-Bit Labs - Že ob sami Viini najavi, da želi izdelovati tudi matične plošče, je marsikdo pomislil, da se kaj takega ne bo nikoli zgodilo, saj VIA nima in nikoli ni imela posebnih proizvodnih prostorov za izdelovanje plošč. Bolj verjetna rešitev je bila, da bi VIA prepustila proizvajanje matičnih plošč s svojim logotipom drugim proizvajalcem. Vendar katerim? Po zadnjih informacijah bo proizvajalec Soltek, ki se je v preteklosti že izkazal s svojimi rešitvami za AMD-jeve procesorje. Soltek trenutno proizvaja dve matični plošči za Vio - VIA P4X266 PR22-R, ki je v bistvu Soltek SL 85DRV+ in VIA P4X266 PR22-S, ki je v originalu Soltek SL-85DRV.
Soltek pa gotovo ne bo ostal edini Viin partner, saj so v igri najverjetneje še številni drugi proizvajalci. Po zadnjih podatkih je pogodbo podpisal celo EpoX, ki ga imajo številni overclockerji v lepem spominu. Kdo bo naslednji?

0 komentarjev

VIA bo izdelovala matične plošče

The inquirer - Po tem, ko so se nekatera podjetja raje odrekla sicer obetavnemu a precej spornemu P4 naboru P4X266, so se vodilni pri Vii odločili, da bodo poleg procesorjev, procesorskih naborov in grafičnih čipov odslej izdelovali tudi matične plošče. Spisek teh plošč je bil objavljen na Viini strani, vendar pa ga je VIA umaknila. No, še dobro, da imamo The Inquirer, ki je naredil kopijo. Skratka, s ploščami, ki temeljijo na VIA P4X266 namerava VIA ponuditi rešitve, ki so primerne tako za zahtevnejše uporabnike, kot tudi delovne postaje in strežnike.

0 komentarjev

Saga o VIA P4X266 se nadaljuje ...

več strani - To, da VIA P4X266 DDR chipset, ki je namenjen Pentiumom4 starta v sredini avgusta in da ga Intel ne mara preveč gotovo že veste. Vendar pa gotovo ne veste, da se je VIA požvižgala na Intelovo licenco in naredila prvih 30 000 primerkov tega čipovja, ki so pripravljeni na prodajo. Morda se boste vprašali: "Zakaj se Intel boji Viinega chipseta"? Razlogov je veliko, zato bom naštel samo najbolj pomembna:
  • Intel ima pogodbo z Rambusom, da ne sme podpirati DDR pred začetkom naslednjega leta. Če bi Vii uspelo lansirati njihov P4X266 pred Intelom, bi Intel gotovo malce težje vstopil v igro s svojim DDR chipsetom, kar pa bi se kar precej poznalo na njegovih dohodkih

  • P4X266 bo imel 25-30% nižjo ceno, kot Intelov Brookdale SDRAM chipset, kar pomeni, da bi VIA s svojim izdelkom utegnila ogroziti prodajo samega Brookdala. Dejstvo, da Petniumi 4 ne blestijo ravno na SDRAM pomnilniku, še dodatno govori v prid P4X266

Skratka, P4X266 predstavlja kar precejšno grožnjo Brookdalu. V primeru, da bi...

0 komentarjev

VIA P4X266 že konec julija

DigiTimes - Via bo začela že konec meseca dobavljati proizvajalcem matičnih plošč svoje novo VIA P4X266 čipovje v manjših količinah. To je prvo, ki bo imelo podporo za DDR ram in ima tako prednost pred Intelovim i845 čipovjem (podpora SDRAMu), saj ga v zmogljivosti prehiti. Prav tako pa je cenejše. Vendar pa bo Intel imel prednost, saj bodo njihova čipovja od 6. 8. dobavljiva v velikih količinah, za razliko od Viinih. Prav tako pa ni bila prikazana še nobena matična plošča s P4X266 čipovjem, kar pa za Intel ne moremo reči. Tukaj pa se poraja še eno vprašanje: ali bo Intel vložil tožbo proti Vii zaradi uporabe njenih patentov v njihovem P4X266 čipovju, kar bi še dodatno lahko zavleklo njihov izid. O tem konfliktu pa sem že poročal. Jaz upam na čimprejšnji izid njihovega čipovja.

2 komentarja