»

8500 = 9100, pravi ATI

The inquirer - Da je bil Radeon 8500 ATI-jev prodajni hit, vemo, kartica pa je še večji "hit" postala, ko se je izvedelo, da je ATI ne misli več proizvajati. No, kanadski gigant pa si je očitno premislil in na trg ponovno poslal omenjeno kartico, tokrat v novi preobleki in z novim imenom: Radeon 9100. Novi grafični čip bo tako hitrejši od stare 8500 ter 9000, a na žalost ne bo popolnoma podpiral DirectX 9, kljub temu da ime namiguje drugače. Klik!

2 komentarja

ATi All-In-Wonder R8500 128 MB

HardOCP - Če vas pa ne bo ta kartica prisilila k slinjenju, vas pa ne bo nobena. ATijev All-In-Wonder Radeon 8500 128 MB je odgovor na prošnje trga, naj že vendar izda eno presunljivo hitro ter z vsemi video-možnostmi naphano grafično kartico. Za razliko od prve AIW 8500 kartice ima le-te hitrost GPUja ter pomnilnika identično izvirnemu Radeonu 8500, torej 275/275 MHz. Poleg vseh bonbončkov, ki smo jih bili vajeni že iz časa čipa Rage 128 Pro, pa na tej kartici najdemo še FireWire vmesnik, ki omogoča priklop digitalne videokamere. Klik! Če stran slučajno trenutno ni dostopna, ne skrbite - kmalu bo nazaj.

1 komentar

Novi gonilniki za nForce in ATIjeve Radeone

Guru 3D - Kot ste lahko prebrali že v naslovu, so na voljo zopet novi gonilniki, in sicer za nVidiin nForce in ATIjeve Radeone. Gonilnike za nForce dobite tukaj, gonilnike za Radeone pa tu. Radeonovi gonilniki so verzije Beta 6.13.10.6052 in so napisani za čipe:
  • Radeon 7000 / Radeon VE

  • Radeon 7200 / Radeon

  • Radeon Mobility

  • Radeon Mobility 7500

  • Radeon Mobility 7500 GL

  • Radeon 7500

  • Radeon 8500

  • Radeon 8500 DV Edition

Aja, pa še to: gonilniki so napisani za operacijski sistem Windows XP.

4 komentarji

Posnemite svoj DVD kar doma

Gambit - Zakaj pa ne. Potrebujete le pravšnjo napravo, za katero boste morali odšteti 1600 ameriških dolarjev. Za ta denar pa se lahko pred sosedom pohvalite z naravnost pestro bero podprtih formatov. Philips DVDR1000 zna snemati TV program, ki ga zajema z lastnim tunerjem, poleg tega ima Dolby AC3 dekoder/enkoder in je zmožen prostorskega zvoka, ki vanj pride po analogni ali digitalni poti. Zapeči zna tudi na zgoščenko. Na voljo je več snemalnih formatov. Poleg običajnega DVD, ki na plošček stlači dve uri posnetka, se lahko poslužite formata DV, ki z višjo kakovostjo slike plošček napolni v vsega eni uri. Manj zahtevni pa imate na izbiro še S-Video (3 ure) in VHS (4 ure). Philipsov čudežni strojček zna tudi predvajati skoraj vse dostopne zgoščenke DV+RW, DVD-R, DVD-Video, Video CD, Super VCD, Audio CD, CD-R ter CD-RW.

2 komentarja

Navijanje Radeona 8500

X-Bit Labs - Ste eden izmed tistih srečnežev, ki imate Radeona 8500, a vam še vedno tiktaka pri originalno nastavljenih frekvencah, jedro z 275 MHz, pomnilnik pa prav tako z 275 MHz, le da je to po prenosu enakovredno 550 MHz pri navadnem pomnilniku? Z navijanjem ste že poskusili, a niste dosegli željenih rezultatov? Za vas bo dobrodošel tale članek na x-bit labs, kjer so se navijanja lotili zelo profesionalno. Najprej so poiskali generatorje napetosti in našli so jih kar 7. 5 od teh je odgovornih za dovajanje določene napetosti čipu in pomnilniku. Temu je sledilo cinjenje žičk in uporov za zvišanje voltaže. Naslendnji korak je bilo izboljšanje hlajenja. Za hlajenje glavnega procesorja so uporabili kar mini-copper orba za hlajenje pomnilniških modulov, ki pri originalnem Radeonu niso hlajeni, pa dva hladilnika starih pentiumov 1.

Rezultati navijanja vas zanimajo, pravite? "Skromnih" stabilnih 320 MHz na jedru in osupljivih 352 MHz na pomnilniku - to je 704 MHz DDR! S takim hlajenjem so...

5 komentarjev

Ati Radeon 8500 All in Wonder

Tom's Hardware - Kanadsko podjetje Ati je pred približno dvema mesecema predstavilo svojega novega aduta, Radeon 8500, ki temelji na čipu R200. Tako kot pri skoraj vsaki kartici doslej, je Ati tudi tukaj izdal All in Wonder verzijo. All in Wonder inačice kartic se ponašajo z vgrajenim TV-tunerjem ter ViVo modulom, ki omogoča TV izhod in TV vhod. Prva stvar, ki pade - vsaj meni - v oči, je frekvenca jedra, ki znaša 230 MHz in frekvenca pomnilnika - 190 MHz (380 DDR). Ati to znižanje frekvenc opravičuje z nižjo ceno kartice, kar posledično pomeni bolj privlačen nakup. Kljub temu, da so frekvence znižane, pa kartica za svojim hitrejšim bratom zaostaja "samo" za 15 %, kar jo postavi na nivo Geforcea 3 Ti 200. Klik!

3 komentarji

ATI 8500DV

AnandTech - Na Anandtechu sem zasledil predogled ATIjevega All-In-Wonder RADEON 8500DV, nova vsestranska grafična kartica tega kanadskega giganta. Produkt bo osnovan na RADEON 8500 R200 jedru, vendar pa bodo njegove delovalne frekvence nekoliko nižje kot pa pri RADEON 8500, deoval naj bi nekje med 250 MHz in 275 MHz. Kartica bo vsebovala naslednje dobrote:

-64 MB DDR pomnilnika
-možnost priključitve digitalnega fotoaparata na PC
-digitalno in analogno zajemanje in obdelovanje videa
-daljinec za uravnavanje radio frekvence
-stereo TV-tuner
-TV-ON-DEMAND regulacija časa
-interaktivni vodič po programih
-DVD video playback z Dolby AC-3 digital audio izhod (z eksternim AC-3 dekoderjem, ki pa ni vključen v paket...)

Več o kartici in njenih dodatnih možnostih tu.

6 komentarjev

FaQjU

3dXtreme - Tukaj si lahkjo preberete en kratek FAQ glede prihajajočih Radeonov 2. Opozarjam vas, da je zelo kratek (6 vprašanj in odgovorov), je pa kar zanimiv. Še posebej, če vemo, da je ATI precej skrivnosten glede sposobnosti novih grafičnih kartic... Vprašanja pa so v stilu: "Kakšna je razlika med Radeonom 8500 in Radeonom 8500DV?" Poglejte si, če vas zanima. Vzelo vam bo okrog 2 minuti.

0 komentarjev

ATI All-In-Wonder Radeon 8500DV

Reactor Critical - Še nekaj o R8500. ATI je včeraj predstavil tudi novo verzijo Radeon 2 kartic t.i. ATI All-In-Wonder Radeon 8500DV. Že samo ime vam pove, da gre za nadaljevanje ATIjeve tradicije in da gre za multimedijsko kartico. All-In-Wonder Radeon 8500DV nosi na sebi 64MB DDR SDRAMa in seveda nov Radeon 8500 grafični čip. Prav tako ima na sebi Stereo TV-Tuner z možnostjo sprejema 125 kanalov, DVI izhod in navaden VGA adapter in seveda priključke S-Video in Composite Video. To imajo ponavadi prejšnje All-In-Wonder grafične kartice tudi. Kaj to kartico od prejšnjih razlikuje je to, da ima na sebi še dva FireWire in S/PDIF priključka. Preko zadnjega lahko poslušamo zvok v Dolby Digitalu (AC-3) načinu. Zato zvočna kartica ni več potrebna. Lahko rečemo, da je to pot kartica res All in. Prav tako zraven dobimo še daljinski upravljalnik, ki ga lahko na računalnik priključimo preko USB vhoda. Kartica naj bi na trg prišla jeseni. Cena za ameriški trg je že znana in naj bi znašala manj kot $500. ...

1 komentar