»

Natal está a chegar

TG Daily - Ne še prav ta hip, a božič neutrudno prihaja. Tisti koledarski čez slab mesec, Microsoftov pa v nekoliko manj definirani in bolj oddaljeni prihodnosti. Prvikrat smo o projektu Natal pisali junija, sedaj pa Microsoft spet spominja, da projekt še vedno teče. Gre za "največji preskok pri TV po izumu daljinskega upravljalnika", pravi Microsoftov Marc Whitten, sicer šef oddelka za XboX Live. Kot pravi, trenutno še nismo v zlati dobi televizije (da ni ta morda že mimo?), zlati dobi konzol ali zlati dobi interneta. Toda čez pet let naj bi bile te tehnologije tako prepletene, da jih ne bo več mogoče ločiti med seboj.



Natal bo nadgradnja daljinskega upravljalnika. Sistem bo sam prepoznal uporabnika v sobi po izgledu in glasu, nato pa bo sam poiskal vsebino, ki bi lahko bila zanimiva. Televizijo bo moč upravljati...

7 komentarjev

Prenovljena AltaVista

Altavista - Bili so že časi, ko je bil spletni iskalnik AltaVista najbolj popularen in predvsem najbolj uporaben tovrstni splošni iskalnik na svetovnem spletu in so časi, ko ima relativno nov iskalnik Google svetovni monopol nad funkcionalnostjo, kvaliteto ter nenazadnje tudi kvantiteto iskanja.

Ostali iskalniki so bili primorani storiti nekaj, da bi sploh obstali na trgu. In AltaVista je danes naredila velik korak za svoj obstoj, ki je prej visel bolj na nitki, kot pa trdno na tleh. Kaj se je spremenilo, vprašate?

Rezultati iskanja so vidno bolj natančni. Povezave se osvežujejo pogosteje, robot jih zajame veliko več kot prej, zato je posledično najdena tudi večja količina informacij o zahtevanem iskalnem nizu. In - kar je najbolj razveseljivo - AltaVista ni več "BannerVista", kar pomeni, da ne boste več uvideli nadležnih oglasov, ki so se prej odpirali odločno premnogokrat.

Klik za novo AltaVisto!

7 komentarjev

Kitajska ter Google

New Scientist - Situacijo zagotovo že poznate - 1.9.2002 je kitajska vlada svojim državljanom onemogočila dostop do spletne strani Google. Razlog naj bi tičal v Googleovi funkciji pomnjenja ter prikazovanja pomnjene strani. Kitajski vladi je šlo v nos to, da so lahko nadobudneži iz Kitajske lahko brskali po straneh, po katerih vladujoči nočejo, da bi jih njihova raja lahko brala. Tako Kitajci ne morejo brskati po novičarski strani BBC, seveda pa jim je onemogočen dostop tudi do Anonymizerja, ki bi jim omogočal skrito surfanje. Za Googleom je padla tudi Altavista, čeprav ta iskalnik predpomnjenja strani ne podpira. Rešitev zanje? Parodija na Googlea, elgooG imenovana. Zadeva uporablja Googleovo bazo, a rezultate vrne napisane obratno. To je za zdaj edina najdena luknja, ki pa bo, če vprašate mene, kmalu zakrpana. Za povezavo do članka se zahvaljujem Thomasu ter se potiho zahvalim, da živimo v državi, kjer je cenzura že passe......

2 komentarja

Altavista stagnira

The inquirer - Altavista je bila v "zlati dobi interneta" (ko smo na splet hodili še z Netscapi 2.0 in 3.0, hehe ) in v času, ko je bil Digital še samostojno podjetje eden izmed najboljših spletnih iskalnikov brez prave konkurence. Vendar pa najboljši ponavadi zaspijo na lovorikah (poglejte si malo 3dfx in Matrox), zato je Altavista vse bolj stagnirala, dokler jo ni prehitel Google, ter nekateri popolnoma nepomembni iskalniki. Da z Altavisto nekaj ni v redu priča dejstvo, da uslužbenci že od julija naprej niso posodobili svoje baze povezav, ki jih išče crawler (poseben program, ki na internetu išče povezave), ter odpustitev 160. uslužbencev. Kljub malce zaspanemu delovanju Altavistine ekipe, pa le-ti sporočajo, da bo Altavista poizkušala ohraniti ugled, ki si ga je tekom let pridobila med uporabniki.

0 komentarjev

Konkurenca Googlu?

The Register - Gotovo se vsi spomnite, kako je pred časi kraljevala Altavista, ki je bila daleč najbolj uporabljan iskalnik. Potem pa se je nekega dne pojavil Google, povsem "nepomemben" in nepoznan iskalnik, ki so ga avtorji pognali še v beta obliki. Čeprav Google še ni bil končan, so uporabniki kar prekmalu ugotovili, da kljub beta verziji izvrže precej dobre in hitre rezultate iskanja. Google se je tako priljubil marsikateremu uporabniku. S časoma si je le-ta nabral veliko bazo obiskovalcev in postal eden izmed najboljših iskalnikov. The Register se je spraševal, če ima Google sploh konkurenta. Po nekaj dnevih križarjenja so odkrili Teomo, ki v marsikaterem pogledu ponuja še kanček boljše možnosti iskanja, kot konkurenčni Google. Njihova mnenja o Teoma iskalniku si lahko preberete tukaj, če pa bi radi iskalnik preizkusili v akciji, pa kliknite sem.

3 komentarji

AltaVista edini search na internetu?!

The Register - Eh, v teh dneh me nič več ne preseneča... Niti to, da Altavista namerava tožiti oziroma izterjati denar od VSEH iskalnikov na internetu, ki uporabljajo robote ali indeksiranje (z drugo besedo: ČISTO VSEH). Mogoče se to zdi podobno glupo kot trditve BTja, da so lastniki hyperlink povezav, toda Altavista dejansko poseduje skoraj 40 patentov na take in podobne iskalne tehnologije in vsak iskalnih na internetu kršni vsaj par le-teh. Kaj se bo iz tega izcimilo se še ne ve (in niti nočem ugibat), toda v primeru zmage Altaviste bi bil ogrožen obstoj celotnega interneta. Jaome . Več informacij najdete tukaj (priporočam...).

14 komentarjev