»

Tour de France s satelita

Armstrong je ubežal Virenqueu

Slashdot - Včeraj se je končala 101. Dirka po Franciji, ki jo je že 6. zapored dobil Lance Armstrong in s tem postal rekorder po številu zmag na največji kolesarski dirki na svetu. Letos so se organizatorji v sodelovanju z Evropsko vesoljsko agencijo ESA lotili pogumnega projekta. Deset tekmovalcev so v etapi z vzponom na legendarni l'Alpe d'Huez opremili s sprejemniki, tako da je satelit ves čas beležil njihovo lokacijo. Obstaja precejšnja verjetnost, da bodo že prihodnje leto vsi kolesarji opremljeni s podobnimi sprejemniki. Tako bodo informacije o razlikah med tekmovalci dostopne v realnem času, tudi preko spleta. Klik! Menda bi bilo dovolj že, da bi jim dali mobilne telefone ...

5 komentarjev

Izkušnje z WineX 2.1

Linuxorbit - Kot že veste Linux še vedno ni operacijski sistem za težkokategornega igričarja in najverjetneje še zelo dolgo časa ne bo. A od zgodnjih začetkov igričarstva na Linuxu se je zgodilo že marsikaj. Skoraj gotovo ste že slišali za program WINE, ki je namenjen poganjanju Okenskih™ programov in se je zadnje čase kar lepo razvil, saj omogoča poganjanje številnih programov in iger, ki smo jih doslej lahko igrali ter poganjali le na Microsoftovih operacijskih sistemih. Trenutno najbolj izpopolnjenega, WineX 2.1, so preizkusili na Linux Orbit, za preizkus pa so vzeli nekaj bolj poznanih iger. Njihovo mnenje o tem emulatorju si lahko preberete tukaj. Ne bo pa odveč, če kar takoj povem, da kljub vsemu WineX 2.1 še vedno potrebuje močan računalnik.

0 komentarjev

Članek za začetnike v Linuxu

Rated PC - Kar takoj moram priznati, da člankov, kakršnega so spisali na tej strani ne vidimo ravno vsak dan. Na RatedPC so, vsaj za moje pojme, spisali enega izmed najbolj zanimivih člankov o Linuxu sploh. Popolnoma so se ognili raznim suhoparnim napotkom o inštalaciji in najprej razjasnili zakaj je Linux dobro imeti, katere licence bomo srečali v njem, zakaj so pingvini njegov zaščitni znak in kaj je rekel Torvalds, ko je naklepal svojo prvo različico Linux jedra 0.01.
Zanimiv začetek sicer obsežnega članka (21 strani) pa ni edina zanimivost. Avtor se namreč spravi še na številne programe, ki jih dobimo zraven svoje priljubljene distribucije in jih na kratko predstavi neveščemu uporabniku Linuxa, brez katerih si življenja s tem operacijskim sistemom sploh ne moremo predstavljati.

1 komentar

Ena od bralcev

Slo-Tech - Novico nam je poslal Jebediah. Ker človek očitno gradi na svojem stilu, mu je nismo spreminjali. [Pač, lektor jo je pošteno popravil!] Novica torej je:

Eden izmed zdaj že številnih programov za peko je tudi FireBurner. Najnovejša verzija je 2.1.1. Je pa v Windows in Linux različici. Torej Linuxaši gremo pečt! Na strani imajo še Adaptec ASPI driver in ASPI32 driver za Windows različico. Podpira audio, data in mixed mode. Če se registrirate, imate doživljenske zastonj update. ČE SE. Če imate rekorder, ki podpira Burn-proof ali overburn, je to pravi program za vas, saj podpira oboje. Na strani tudi ocenjujejo rekorderje glede na NJIHOVE izkušnje, najmanj pa priporočajo 4x cd-rw SCSI. Na strani ne piše, katere rekorderje podpira. Glede na to, da so začeli davnega leta 1998, potem program podpira veliko rekorderjev. Tudi malo starejše. Dolpotegnete ga lahko tu.

2 komentarja

Panasonic najavil nov DVD video rekorder

Slashdot - Marsikdo ne gleda preveč lepo na digitalno revolucijo, ki je že kar lepo obsedla svet, saj analogni zapis v marsikaterem pogledu prekaša digitalnega, vendar smo skoraj vsi mnenja, da klasičnim video rekorderjem bije zadnja ura in da je že zadnji čas za prehod na digitalne snemalnike. Tega se zavedajo tudi nekatera podjetja, kot so Matsushita, oz. Panasonic. Pri tem podjetju so pred kratkim najavili, da bodo predstavili DVD video rekorder z vgrajenim 40 GB trdim diskom, ki bo omogočal hrambo kar 52 ur videa. Dodatnih 12 ur pa naj bi spravili še na DVD-RAM diske. Panasonic bo to čudo na Japonskem trgu ponudil 1. decembra 2001 za ceno 200 000 jenov. Več podatkov o komponenti najdete tukaj.

0 komentarjev