»

GeForce 7600 GT in 7900 GT za AGP?

X-Bit Labs - Kljub temu da so dnevi AGP-utorom šteti, naj bi se po informacijah s spletne strani X-bit labs nekateri proizvajalci grafičnih kartic, temelječih na nVidiinih grafičnih čipih, razmišljali o izdelavi AGP-različic nekaterih kartic serije GeForce 7, konkretno 7600 GT in 7900GT AGP. Prvi naj bi nasledil popularno GeForce 6600 GT AGP, drugi pa bi prevzel krono najzmogljivejše AGP-grafične kartice. Kot je znano, je nVidia pred časom predstavila GeForce 7800 GS za AGP.

Več o tem lahko preberete v izvorni novici na X-bit labs.

20 komentarjev

Albatron AGP na PCIe kartica

The inquirer - Pri Albatronu očitno mislijo na vse tiste, ki so si pred kratkim kupili novo, najhitrejšo grafično kartico na AGP vodilu, imajo pa težave ob nadgradnji računalnika, ker so na vse več matičnih ploščah pojavlja PCIe vodilo za grafične kartice, medtem ko se AGP nezdržno umika.

Izdelali so namreč kartico, poimenovano ATOP, ki omogoča priklop AGP grafične kartice neposredno v PCIe režo. Kartica verjetno uporablja BR2 čip, vendar na žalost vseh lastnikov ATI grafikulj podpira samo izdelke Nvidie. Še posebej je privlačna cena - ta znaša samo 27$, vendar je čudo (trenutno) moč kupiti samo na Japonskem. Albarton bo kartice verjetno dodajal tudi svojim izdelkom na AGP vodilu.

16 komentarjev

GeForce4 čipi bodo zamudili

X-Bit Labs - Nvidia je čipe GeForce4 napovedovala za januar, vendar pa so predstavitev prestavili na februar. Nvidia se zaradi prestavitve datuma ne sekira preveč, saj ATI trenutno še vedno ni sposoben predstaviti naslednje generacije grafičnih čipov, ki se kodno imenujejo R300 in RV250, Titaniumi se trenutno prodajajo zelo dobro, TSMC pa ima svoje proizvodne zmogljivosti zasedene do skrajnosti. Številni viri poročajo, da zamuda ni posledica težav, saj naj bi bili prvi grafični čipi že poslani proizvajalcem grafičnih kartic.

13 komentarjev

Končno spet med pisuni ...

X-Bit Labs - Zadnje čase je moj največji problem hudo pomanjkanje časa, saj je naš razred zabredel v obdobje, ko so profesorji najbolj zagreti za spraševanje in napovedovanje novih kontrolnih nalog. To ste lahko opazili tudi po moji skoraj desetdnevni odsotnosti. Vendar nič se bati. Kakor hitro bodo tu jesenske počitnice, se lahko nadejate še večje količine novic, kot do zdaj. No, da pa ne bom samo utemeljeval svoje odsotnosti, sem vam pripravil kupček bolj ali manj zanimivih novic.
Sicer že vrabci zunaj čivkajo, da bodo novi Radeoni odlični grafični čipi, vendar se moramo zavedati dejstva, da so le-ti blazno nepriljubljeni med proizvajalci grafičnih kartic. Vzrok za nepriljubljenost je Nvidia, ki vedno znova forsira proizvajalce grafičnih kartic in jim grozi, da ne bodo nikdar več naredili niti 1 grafične kartice z Nvidia čipom, če se odločijo podpreti tudi druge rešitve konkurenčnih podjetij. Zadnja žrtev "Nvidiinega režima" je ASUS, ki je še pred kratkim veselo napovedoval svoje kartice na...

0 komentarjev

Konec MX 100 grafičnega čipa

X-Bit Labs - Tako kot drugi, tudi Nvidia ni imuna na neuspehe. Eden izmed njihovih največjih neuspehov je bil čip MX 100. Kot gotovo že veste, je Nvidia svojo MX družino razdelila na 3 dele: MX 400, MX 200 in MX 100. Prvi še vedno predstavlja najbolj zmogljiv del družine, drugi naj bi nadomestil RivaTNT 2 procesorje, tretji pa je bil mišljen kot nadomestilo za Riva TNT 2 M64 in Vanta procesorje. Problem je bil v sami zasnovi čipa, ki je bil namenjen uporabi DDR SDRAM-a z 32 bitnim (suxx ) vodilom na 166MHz, podpiral pa naj bi 8MB ali 16MB le-tega. Čeprav čip krasi zveneče ime MX, pa se proizvajalci grafičnih kartic niso dali pretentati, saj so natančno vedeli, da MX 100 zmogljivostno premaga celo grafično tako zastarel čip, kot je Vanta. Pa tudi drugače se proizvajalcem grafičnih kartic ni zdelo potrebno, da bi celotno proizvodnjo že tako uspešnih low-cost grafičnih čipov (Vanta, TNT2 M64) preusmerili na MX 100. Rezultat vsega tega je bil, da se je Vanta čip vrnil med žive in je še vedno na...

4 komentarji

ELSO ATI ne zanima

PCrave - Fantje s strani PC Rave so nekatere večje OEM proizvajalce grafičnih kartic prosili, da komentirajo ATIjevo namero o prodaji grafičnih čipov in tudi povedo svoje načrte v zvezi s tem. Prva se je oglasila nemška ELSA:
  • PC Rave: Sedaj, ko je ATI spremenil svoj dosedanji način poslovanja, ali je možno, da bomo videli ELSA ATI kartico?
  • ELSA: ELSA nima nikakršnih načrtov o uporabi ATIjevih čipov
Elsin odgovor ni niti malo presenetljiv, saj gre za dolgoletnega strateškega partnerja Nvidie. Počakajmo na odgovore drugih proizvajalcev!

0 komentarjev

Noname Radeoni

Akiba - Za ATIja je vedno veljalo, da gre za podjetje, ki svoje čipe ne prodajam OEM proizvajalcem, ter da sam skrbi za izdelavo kartic. Toda, že nekaj časa nazaj (z Rage 128 čipi) se je izkazalo, da temu ni tako, in da podjetje prodaja čipe na kitajsko, kjer se lotajo na kartice Noname proizvajalcev. Nekaj podobnega se sedaj dogaja tudi z Radeon čipi, saj na Akibi lahko zasledimo, da so se začele pojavljati tako imenovano Radeon LE kartice, ki pa nimajo nobenega ATIjevega logota. Nasprotno: ATI ne ponuja nobene podpore ali gonilnikov za te kartice, saj jih je izdelalo neznano podjetje Althon Micro in na karticah ni nobenega ATIjevega znaka. To lahko potrdimo tudi s pogledom na slike, ki se nahajajo na Akibi... Kakorkoli, nas te stvari ne zadevajo preveč, saj teh kartic po vsej verjetnosti nikoli ne bomo ugledali v Sloveniji.

2 komentarja