»

Huawei predstavil Mate 30 Pro - brez Googlovih aplikacij

AnandTech - Na tiskovni konferenci v Münchnu je Huawei predstavil svoja paradna telefona naslednje generacije, Mate 30 in Mate 30 Pro. Ob vseh tehničnih odlikah pa je bil najpomembnejši podatek programske narave: na teh telefonih ne bo Googlovega programskega ekosistema.

Huaweijeva predstavitev najnovejših članov družine pametnih telefonov Mate je bila težko pričakovan dogodek - pa ne toliko zaradi samih naprav, temveč vprašanja, kako se bo trenutno drugi največji proizvajalec telefonov na svetu soočil s serijo ameriških prepovedi, ki so ga pahnile v sredo trgovinske vojne med Kitajsko in ZDA. Na hardverski ravni se je tokrat še izšlo, kajti procesorje Kirin 990, ki tiktakajo v notranjosti, so izgotovili, še preden je ARM odrekel zvestobo. Tudi glede operacijskega sistema še ni katastrofe, saj so uporabili vejo Androida 10, preoblečeno v lastno podobo EMUI 10. Toda zaradi prepovedi na teh telefonih ne bo Googlovih mobilnih storitev (Google Mobile Services - GMS).

To pomeni, Mate 30 (Pro) bo...

112 komentarjev

Prihajajo telefoni z luknjo za selfije v zaslonu

Honor View 20

Slo-Tech - Nov trend so telefoni, ki imajo zaslon tako do skrajnosti raztegnjen do roba, da zmanjka prostora za sprednjo kamero. Zato proizvajalci zaslon prevrtajo in v luknjo namestijo sprednjo kamero. Prvi tak telefon, ki bo prispel v Evropo, bo kitajski Honor View 20, medtem ko Huawei Nova 4 in Samsungov Galaxy A8s še nimata potrjenega prihoda v Evropo.

Honor View 20 je luč sveta ugledal danes. Predstavili so ga na Kitajskem, pravo mednarodno napoved pa pričakujemo 22. januarja v Parizu. Spredaj ima 25-megapikselsko kamero (f/2.0), zadaj pa takšno s kar 48 milijoni točk (f/1.8) (Sonys IMX586). Telefon poganja Android 9.0, ki teče na procesorju HiSilicon Kirin 980, ki ima dve superhitri jedri, dve hitri jedri in štiri...

29 komentarjev

Bi imeli telefon s šestimi kamerami?

The Wall Street Journal - Zdi se, da je s fotoaparati v telefonih podobno kakor z jedri v procesorjih. Ko so proizvajalci trčili ob omejitve fizike pri izboljševanju lastnosti posamičnih, so jih začeli na kup tlačiti več. Niso redki telefoni z dvema ali tremi kamerami, prihajajoči Samsungov Galaxy pa naj bi jih imel kar šest.

The Wall Street Journal poroča, da Samsung pripravlja štiri različice Galaxyja S10, med katerimi bo tudi 6,7-palčni velikan s šestimi kamerami in podporo 5G. Uradne predstavitve se lahko nadejamo za februar, izid pa bo verjetno počakal zagon vsaj kakšnega omrežja 5G. Ostale različice Galaxyja S10 bodo nekoliko skromnejše, saj bodo zasloni merili od 5,8 do 6,4 palca, imele pa bodo zgolj od tri do pet kamer. Samsung naj bi pripravljal še reverzno brezžično...

58 komentarjev

Tu je Huawei Mate 9

Slo-Tech - Leto dni po izidu osmice je Huawei izdal nov telefon višjega razreda z imenom Mate 9. Telefon, namenjen najzahtevnejšim in najpremožnejšim uporabnikom, ima 5,9-palčni zaslon z ločljivostjo 1920 x 1080, kar ustreza 373 dpi. Nov telefon ima zmogljiv 16-nm procesor Kirin 960, ki ima osem jeder po standardu big.LITTLE - štiri ARM Cortex A73 z 2,4 GHz (ki je 10-20 odstotkov hitrejši od A72) in štiri A53 z 1,8 GHz, grafično jedro pa je Mali G71 z 900 MHz. Kirin 960 podpira tudi pomnilnik LPDDR4 pri 1800 MHz in flash UFS 2.1 ter ima polno podporo za Vulkan API. To je podobno kot Snapdragon 820 ali Samsung Exynos 8890, kar kaže, kako visoko cilja Huawei.

Telefon ima še 4 GB pomnilnika in dvojno kamero Leica (črnobela 20 MP...

100 komentarjev

Huaweijev novi prvak Mate 8

Phone Arena - Kitajski proizvajalec pametnih telefonov Huawei je izdal novinca, ki je prevzel žezlo najzmogljivejšega predstavnika iz tega podjetja. Mate 8 ima velik 6-palčni zaslon z ločljivostjo 1080p, kar znese 367 točk na palec. To je dovolj za jasno sliko, je pa seveda manj od boljših Samsungovih, Applovih in Googlovih telefonov. V notranjosti ga poganja osemjedrni HiSilicon Kirin 950 (big.LITTLE), ki ima štiri hitra jedra Cortex A72 s taktom 2,3 GHz ter štiri jedra A53 z 1,8 GHz in gafiko Mali-T880MP4 z 900 MHz. Pomnilnika je zadovoljivih 3 GB ali 4 GB, prostora za podatke in aplikacije pa 32, 64 ali 128 GB. Glavna kamera ima 16 milijonov točk in aperturo f/2.0 ter optično stabilizacijo slike, pomožna sprednja pa pol manj in aperturo f/2.4.

Vse skupaj napaja baterija...

23 komentarjev

OnePlus 2 nadaljuje po stopinjah predhodnika

Slo-Tech - Po velikem uspehu, ki ga je OnePlus lani požel s svojim mobilnim telefonom OnePlus One, so danes predstavili njegovega naslednika. OnePlus 2 ima težko nalogo, saj mora izpolniti velika pričakovanja, ki jih je ustvaril OnePlus One z izjemnimi specifikacijami za dostopno ceno. OnePlus 2 je le nekoliko dražji, saj osnovni model dobimo že za 340 evrov, a bistveno izboljšan.

Ima Snapdragon 810 1,8 GHz, 3 ali 4 GB pomnilnika LPDDR4-1555, 5,5-palčni zaslon z ločljivostjo 1080p, baterijo s kapaciteto 3300 mAh, senzor za prstne odtise, dve kameri (13 in 5 milijonov točk), 16 ali 64 GB prostora za shranjevanje podatkov ter Android 5.1 z OxygenOS. Ohišje je kovinsko. Velikost zaslona in ločljivost sta torej ostala enaka (je pa...

54 komentarjev

Huaweijev pametni telefon P8

Android Central - Kitajsko podjetje Huawei je predstavilo nov pametni telefon P8, s katerim želijo konkurirati najmočnejšim modelom najbolj uveljavljenih znamk. P8 je mestoma sicer šibkejši od konkurence, a svojo vlogo mešanja štren bo najverjetneje dobro izpolnil.

Poganja ga čip HiSiliconov Kirin 930, ki je zgrajen na arhitekturi ARM in ima osem jeder A53. Gre torej za šibkejša jedra, ki jih v najzmogljivejših telefonih običajno najdemo kot komplement k A57 za trenutke, ko so zahteve nižje in je na prvem mestu energijska varčnost. Kirin 930 ima sicer izključno jedra A53, a niso vsa enaka. Štiri so osnovna s taktom 1,5 GHz, štiri pa so navili na 2 GHz in jih marketinško okronali za A53e. Družbo jim dela 3 GB pomnilnika, 32 GB prostora (ter razširitev microSD, ki jo...

22 komentarjev

Učenec Xiaomi prehitel učitelja z novimi tablicami

Android Central - O kitajskem izdelovalcu pametnih telefonov in drugih mobilnih naprav Xiaomi smo pred poldrugim letom pisali kot o posnemovalcu Appla. Xiaomi morda res posnema videz, a njegova strojna oprema že zdavnaj ni več drugorazredna. Danes so predstavili nova tablična računalnika Mi Note in Mi Note Pro, pri čemer ima slednji ene najboljših specifikacij na tržišču ta hip.

Mi Note, ki se po imenu zgleduje kar po Samsungovem Galaxyju, je tipična tablica s 5,7-palčnim zaslonom z ločljivostjo 1080p, procesorjem Snapdragon 801 2,5 GHz, 3 GB pomnilnika, kamero s 13 milijoni točk in optično stabilizacijo...

36 komentarjev

BlackBerryjeva klasika se vrača

Blackberry - BlackBerry je predstavil nov telefon, ki zaradi konvencionalnega videza nosi zelo povedno ime Classic. Kljub podobnemu videzu kot pri starejših modelih, ima Classic nekaj novosti, zlasti programskih. Spomni nas na poldrugo leto star BlackBerry Q10, s katerim si delita procesor (dvojedrni Snapdragon S4 s taktom 1,5 GHz), grafični čip Adreno 225 in 2 GB pomnilnika. Tudi glavna kamera z osmimi milijoni točk in pomožna kamera z dvema milijona točkama sta enaki. Razširitev 16 GB prostora je možna s kartico microSD do 128 GB. Avtonomija je deklarirana na 22 ur konstantne uporabe.

Glavna novost je torej fizični videz. Zaslon je nekoliko večji, in sicer se je povečal na 3,5 palca v diagonali, medtem ko je ločljivost ostala enaka (720 x 720). Kje se torej skriva glavna...

26 komentarjev