»

Ponoči bo vrhunec meteorskega roja perzeidov

Slo-Tech - Danes in jutri dosega vsakoletni vrh meteorski roj perzeidov, ki jih lahko opazujemo kot zvezdne utrinke. Perzeidi so eden najstabilnejših in najpredvidljivejših rojev, hkrati pa se pojavijo avgusta, ko so noči primerno tople za opazovanje. Za letošnji spektakel so pogoji dobri, ker se luna bliža mlaju, vremenska napoved pa kaže na jasno vreme.

Ker je povrhu danes še sobota, se zvečer splača odpraviti v odročne, neosvetljene dele države in se ozreti v nebo. Globalni vrh pričakujemo jutri okrog 10.00 ure, za opazovanje pa bo najprimernejši čas v drugi polovici noči, ko je njihov radiant visoko na nebo. Noč se formalno začne ob 22.24 in traja do 3.41. Mesec bo sicer vzšel ob 2.24. V optimalnih pogojev bo možno videti do 100 utrinkov na minuto.

Perzeidi se pojavijo, ko Zemlja zaide v območje prahu in drobnih delcev, ki ostajajo za kometom Swift-Tuttle, ki vsakih 133 let obkroži Sonce po močno eliptični tirnici. Imenujejo se tako, ker navidezno izvirajo iz ozvezdja Perzeja. Gre za...

10 komentarjev

Perzeidi so tu!

Slo-Tech - Spet je tisti del leta, ko so zunanje temperature ugodne, da se ponoči zleknemo na prosto in opazujemo meteorski dež. V teh dneh lahko opazujemo utrinke, ki pripadajo meteorskemu roju perzeidov. Skozenj Zemlja potuje vsako leto avgusta, letos pa bo pojav vrh dosegel v noči na soboto. Letos bo sicer opazovalcem nagajala luna, ki bo v petek ravno v ščipu. Za opazovanje pa je najbolje imeti čim temnejše nebo.

Meteorji so drobci trdne snovi, ki se ob vstopu v atmosfero zaradi trenja segreje in zagori. Ob tem pustijo sled, ko jo vidimo na nebu kot utrinek. To se opazi le ponoči, saj je največji sovražnik pri opazovanju svetloba. Za opazovanje se moramo odmakniti od umetne razsvetljave na samotne zaplate, medtem ko lune žal ne moremo ugasniti. V četrtek zvečer bo vzšla ob 20.32, v petek pa ob 21.03. Obakrat bo na nebu celo noč, zato bo treba perzeide šteti ob njeni razsvetljavi. Videli jih bomo torej nekoliko manj. Zato se morda velja na ogled odpraviti že danes ali jutri, ko bo luna...

13 komentarjev

V četrtek in petek vrhunec perzeidov

Slo-Tech - V nočeh s četrtka na petek in s petka na soboto bo vrhunec letošnjega meteorskega roja perzeidov. Utrinki letijo po nebu vsako leto med 17. julijem in 24. avgustom, te dni pa dosegajo vrhunec. Podobnih rojev še nekaj, a perzeidi so zelo predvidljivi, predvsem pa v prijaznem delu leta, ko so noči tople in praviloma jasne. Tako bo tudi letos.

Utrinke vidimo, ker Zemlja leti skozi ostanke kometa Swift-Tuttle, ki s periodo 133 let kroži okrog sonca in je nazadnje tod mimo letel leta 1992. Za opazovanje utrinkov potrebujemo čim temnejše nebo, kar si zagotovimo z odmikov od virov svetlobe. Luna je trenutno v prvem krajcu in v četrtek zaide ob 22.25, v petek pa ob 22.47. Od takrat pa do polnoči bo okolje idealno za opazovanje.

Navidezno perzeidi izvirajo iz ozvezdja Perzeja, ki je zgodaj ponoči na severovzhodnem delu neba. Če bodo pogoji idealni, lahko ugledamo do 100 utrinkov na uro. Ko radiant vzhaja na nebu, vidimo čedalje več utrinkov.


22 komentarjev

Danes ponoči vrhunec meteorskega roja perzeidov

Slo-Tech - Spet je tisti čas leta, ko se velja uzreti v nebo. Že nekaj dni nočno nebo čedalje močneje razsvetljujejo utrinki, ki bodo danes dosegli letošnji vrhunec. Danes namreč Zemlja potuje skozi najgostejši del oblaka, ki daje meteorski roj perzeidov. Tega lahko vsako leto spremljamo med 17. julijem in 24. avgustom, okrog 11. avgusta pa je frekvenca utrinkov najvišja.

Gre za zelo konstanten meteorski roj, ki ima visoko frekvenco in vsakoletno predvidljivost. Gre za ostanke za potjo kometa Swift-Tuttle, ki kroži okrog Sonca z obhodnim časom 133 let. Na zadnje smo lahko komet opazovali leta 1992, vrnil pa se bo leta 2126 - dotlej bomo gledali le njegove smeti.

Letos vrhunec roja nesrečno sovpada s ščipom, ki bo 15. avgusta,...

5 komentarjev

Danes in jutri prihajajo utrinki!

Slo-Tech - Pa so tu. Utrinki, namreč. Ta vikend bo vrhunec dosegel meteorski dež, ki ga poznamo pod imenom perzeidi. Največ ostankov kometa Swift-Tuttle, skozi katere leti Zemlja poleti, bomo videli v današnji in jutrišnji noči. Tovrstnih dogodkov je vsako let več, a perzeidi sodijo med najbolj priljubljene, ker jih je veliko in ker jih lahko gledamo poleti, ko so temperature prijetne za nočno poležavanje na prostem. Letos imamo še to srečo, da vrhunec sovpada z vikendom.

Perzeide lahko opazujemo kadarkoli, najbolje pa jih bomo videli, ko bo nebo čim temnejše. Danes je luna v mlaju in je bila na nebu med 5.39 in 20.32, jutri pa bo vzšla ob 6.57 in zašla ob 21.10. Če k temu dodamo še solidno vremensko napoved, so razmere letos res dobre. Perzeidi so dobili ime, ker navidezno izvirajo iz...

25 komentarjev

Prihajajo utrinki

Slo-Tech - Spet je tisti del leta, ko lahko pri izpolnjevanju želja nekoliko pogoljufamo, saj bodo utrinki ob predvidljivem času na predvidljivem mestu v nadpovprečnem številu. Letošnji meteorski roj perzeidov bo svoj vrhunec dosegel v noči na petek in v noči soboto, zato se tedaj splača odpraviti proč od mestnih luči in zazreti v nebo.

Letos sicer ne pričakujemo rekordne bere, bi pa še vedno morali videti tudi do 100 utrinkov na uro, če bodo pogoji za opazovanje idealni. To pomeni, da mora biti umetne svetlobe čim manj ali nič. Naravno predstavo kvari tudi luna, ki je prav danes v prvem krajcu. Jutri bo v Sloveniji Luna na nebu od 14.30 do 0.37 ure, v petek pa od...

10 komentarjev

Nocoj vrhunec meteorskega roja perzeidov

Slo-Tech - Nocoj bo vrhunec vsakoletnega meteorskega roja perzeidov, ki jih sicer z Zemlje lahko opazujemo od 17. julija do 24. avgusta. Gre za ostanke kometa Swift-Tuttle z obhodno dobo 133 let, skozi katere vsako leto leti Zemlja, vidimo pa jih kot utrinke. Ob pozornem opazovanju s temnega kotička lahko naštejemo do 50 utrinkov na uro. Vreme nam je letos kar naklonjeno, saj ni napovedano preveč oblačno vreme. Perzeidi navidezno izhajajo iz ozvezdja Perzeja, a za opazovanje to ni pomembno. Ponoči boste videli, da utrinki švigajo cez celo nebo.

18 komentarjev

Danes in v torek ponoči meteorski dež leonidov

Napovedana intenzivnost.

Slo-Tech - Uzrite se v nebo, meteorski roj prihaja. Vsako leto jih je kar nekaj in na tiste bolj spektakularne vas tudi opozorimo. Danes ponoči svoj vrh dosega vsakoletni meteorski dež leonidov. Na nebu jih vidimo približno teden dni, svoj vrhunec pa dosegajo danes ponoči. Kdor bo zamudil, bo imel popravni izpit že v torek.

Leonidi so posledica kometa Tempel-Tuttle, skozi rep katerega se Zemlja premika vsako leto sredi novembra. Ime so dobili, ker imajo utrinki radiant (mesto, od koder se zdi, da izvirajo) v ozvezdju Leva. Intenziteta meteorskega dežja se vsako leto razlikuje. Letos bosta vrhunca kar dva. Prvi je danes ponoči, a bo relativno nizek, saj je pričakovan ZHR (število utrinkov na uro ob jasnem nebu, če bi bil radiant v zenitu) le okoli 10. Drugi vrh pričakujemo...

9 komentarjev

Meteorski roj perzeidov dosega vrhunec

NASA - Kakor vsako leto vas opominjamo, da te dni vrhunec dosega vsakoletni meteorski dež perzeidov. Gre za meteorje, ki pripadajo znanemu roju, katerega starševsko telo je komet Swift-Tuttle. Ime so dobili, ker njihov radiant leži v ozvezdju Perzeja. Komet so prvikrat odkrili leta 1862, njegova obhodna doba pa je 133 let; videli so ga še leta 1992. Komet za seboj pušča starejši roj prašnih delcev, ki so stari v povprečju tisoč let, in mlajši, a svetilnejši pramen iz leta 1862. Čeprav je komet relativno mlad, pa so njegove potomce perzeide opazovali že vsaj 2000 let. V Evropi so jih zgodnji kristjani imenovali solze svetega Lovrenca, ker gre za najsvetlejši meteorski roj v letu in ker Lovrenc goduje 10. avgusta.

Zemlja vsako leto v drugi...

10 komentarjev

Konec tedna meteorski roj perzeidov

Bolid magnitude -9 v noči z 11. na 12. avgust 2010. Foto: Jure Atanackov

Slo-Tech - Ta teden svoj vrhunec dosega vsakoletni prelet meteorskega roja perzeidov, ki je posledica kometa Swift-Tuttle. Pojavijo se, ko Zemlja zaide v pas majhnih meteoroidov iz njegovega repa, ki so ostali od zadnjega obhoda okoli Sonca. Ko ti delci gorijo v naši atmosferi, vidimo roj utrinkov, ki navidezno izvirajo iz ozvezdja Perzej. Perzeide lahko spremljamo vsako leto v drugi polovici julija in prvi polovici avgusta, največjo intenziteto pa bo pojav dosegel v soboto med 3. in 15. uro po slovenskem času (seveda ga podnevi ne moremo opazovati).

V petek, soboto in tudi nedeljo bo tako mogoče utrinke opazovati s prostim očesom. Njihova zenitna urna frekvenca bo okoli 100, kar je manj kot v preteklih letih. Letos nam bo...

12 komentarjev

Nocoj meteorski dež Perzeidov

Posnetek iz leta 2007

Slo-Tech - Danes zvečer se vam splača zazreti v nebo in si zaželeti kakšno željo. Vsako leto konec julija in v začetku avgusta namreč Zemlja potuje skozi meteorski roj Prezeidov, najbolj pa bo ta pojav viden prav danes. Opazujejo ga že več kot 2000 let, vir vseh teh delcev pa je komet Swift-Tuttle, ki ima obhodni čas 133 let. Letos nam bo nekoliko ponagajala Luna, saj je jutri zadnji krajec, tako da bo Mesec oddajal kar precej svetlobe. Zaradi tega se splača v nebo pogledati zgodaj zvečer, pred 22.30, ko vzide Mesec. Kljub temu lahko pričakujemo lep meteorski dež, ki ob vrhuncu lahko doseže do 60 utrinkov na uro. Astronomski vrhunec bo dosegel med 19.30 in 22.00 uro,...

65 komentarjev