»

Dothani februarja

X-Bit Labs - Pri X-Bit Labs poročajo, da bo Intel uradno predstavil novo družino Pentiumov M za prenosnike 16. februarja prihodnje leto. Procesorji, ki se za zdaj imenujejo še s kodnim imenom Dothan, bodo dostopni s takti od 1,6 GHz do 1,8 GHz, kasneje pa tudi kaj več. Vsebovali bodo dvakrat več predpomnilnika L2 kot njihovi predhodniki Baniasi, tj. 2 MB. Zastran večjega predpomnilnika in višje frekvence bodo procesorji navzlic 0,09-mikronski tehnologiji izdelave porabili do 31 W električne energije, medtem ko je Baniasi 24 W. Več o tem.

0 komentarjev

Tri gigaherčni procesorji novembra

OC Workbench - Na internetu se pojavljajo govorice, da namerava Intel 14. novembra letos izdati tri gigaherčno izvedenko Penituma 4. Njihov tiskovni predstavnik govoric ni niti potrdil, niti zanikal, je pa potrdil, da bo Intel dotični procesor izdal še pred koncem koledarskega leta. Prav tako naj bi se z izdajo 3 GHz procesorja, šibkejši 2.6 ter 2.8 GHz različici tega procesorja, premaknili iz t.i. high-tech sistemov, v računalnike domačih uporabnikov. Prav tako je potrdil namero Intela, da namerava znižati cene že obstoječim procesorjem. Klik!

3 komentarji

Banias živi!

The inquirer - O Intelovemu ultra tajnemu projektu kodno imenovanem Banias je spet ušlo nekaj informacij. Izvedelo se je, da na projektu delata dve ekipi, kar pomeni, da bomo v prihodnje lahko videli najmanj dve različici tega procesorja. Intelova strategija pravi, da bodo poizkušali narediti procesor, ki bo porabil malo energije in bo zato kot nalašč za tako imenovani "server blade" trg, za katerega Intelovci menijo, da bo postal v prihodnje vse bolj popularen. Zanimivost: na projektu Banias delajo tudi inženirji, ki so razvijali procesor Timna (Intel je razvoj na temu procesorju ustavil).

0 komentarjev

Intelovi strežniški načrti

X-Bit Labs - Poleg desktop procesorjev, se Intel na veliko ukvarja tudi s "kovanjem" procesorjev, ki so posebej prilagojeni za poganjanje strežniških programov (in seveda tistih, ki zahtevajo malce več računske moči na splošno :)). Večina pozornosti je seveda uprta v desktop procesorje, kar pa ne pomeni, da Intel ne ponudi nič zanimivega na področju visoko zmogljivih rešitev.
  • Četrta četrtina 2001 bo obdobje, ko bomo videli prve McKinley-e narejene v 0.18 mikronski tehnologiji, opremljene z 1.5-3 MB L3 predpomnilnika, 256 KB L2 predpomnilnika in 128 bitnim 400 MHz vodilom. Poleg tega težkokategornika, bomo priča predstavitvi 700 MHz Pentium III-S z 512 KB L2 predpomnilnikom, 1.1 V Vcorom in 100 MHz vodilom. Procesor bo namenjen predvsem manjšim strežnikom. V tem obdobju pa bodo Intelovci predstavili tudi nabor i870.

  • Januarja 2002, bo Intel izdal 1.4 in 15. GHz Xeon MP, ki bosta prilagojena za delovanje v večprocesorskih sistemih. Ta dva procesorja bosta bazirala na 0.18 mikronskem Foster jedru...

0 komentarjev

Pentium 4 v prenosnikih

CNet - Omenjene procesorje imamo v omenjenih računalnikih videti v prvi polovici leta 2002 (1.5 GHz, koncem leta 2 GHz), leto kasneje pa tudi procesorje Banias, o katerih je že tekla beseda kak teden dni nazaj.

No, če mi dovolite kratko obnovitev Banias-a: procesorji bodo gradili predvsem na varčevanju energije (nujno potrebne za prenosnike), to bodo dosegali tudi z izklapljanjem delov sebe, ki niso v uporabi. No, glede na to, da pri prenosnikih o 'grafični kartici' ne govorimo s takim, hmm, zanosom, kot pri namiznih pošastkih, ter da prenosniki v prvi vrsti niso namenjeni igranjem iger, zna biti zanimiva tudi novica o naboru čipov 830. Slednji bo namreč vseboval tudi grafični čip, vsled integriranosti pa bo poraba električne energije še manjša. Klik!

0 komentarjev

Govorice o Intel Banias

X-Bit Labs - O Intelovem novem precesorju Banias je še vedno znano sorazmerno malo, vendar pa se iz dneva v dan pojavljajo nove govorice o temu projektu, ki se včasih izkažejo za malce bolj točne, včasih za malce manj. Njihovo pristnost so preverili na X-bit labsih, kjer nam prinašajo nekaj informacij o prihajajočem projektu: Banias bo procesor, ki bo namenjen lahkim prenosnikom, datum predstavitve pa je še daleč, saj namerava Intel poslati čip v proizvodnjo šele v drugi četrtini leta 2003, prve primerke pa naj bi videli julija 2002. Čeprav se o samem čipu še vedno ne ve veliko, pa je v javnost pricurljala novica o Baniasovih chipsetih. Chipseta bosta dva: Odum bo namenjen zahtevnejšim uporabnikom, Monterra pa bo namenjen manj zahtevnejšim, saj bo vseboval integrirano grafično jedro. Znano je tudi, da bo Banias osnovan na popolnoma novem jedru, ki ne bo imel nič skupnega z jedrom Pentiuma 3 ali 4, vendar bo kljub temu vseboval vse napredne ukaze, ki jih vsebuje Penitum4 - tudi SSE2. Ker dela na...

0 komentarjev

Intel načrtuje TImno 2

X-Bit Labs - Se še spomnite Timne, Intelovega multipraktik integriranega procesorja? Pokopala jo je ravno njena zasnova, saj naj bi izredno poceni rešitev za ultra lahke prenosnike uporabljala žafransko dragi RDRAM. Urg?
No, Intel se uči iz svojih napak (čeprav prepočasi), pa tudi od ideje integriranega procesorja še ni odstopil. Zakaj tudi bi, saj nekateri analitiki napovedujejo, da bo leta 2002 kar 60% prenosnikov "ultra lahke" kategorije in ravno to je trg, na katerega cilja Intel s timno. Tudi konkurenca na tem področju še ni tako huda, saj je na poti le Transmeta in zadnje čase VIA z Matthewom. Kakorkoli, specifikacije nove Timne izgledajo precej privlačno:
  • P3 arhitektura z dodatnimi ALU enotami (močnejši FPU),
  • 0.13 mikronska tehnologija izdelave,
  • Nekaj podobnega SpeedStep tehnologiji za varčevanje z energijo,
  • 512KB L2 predpomnilnika,
  • SSE-2 podpora,
  • Integriran DDR SDRAM kontroler
Morate priznati, da specifikacije izgledajo precej impresivno in le upamo lahko, da jim bo vse skupaj tudi...

1 komentar