»

Intelovi bodoči upokojenci

X-Bit Labs - Ameriško podjetje Intel se je odločilo, da bo iz prodaje umaknilo nekatere izmed svojih mikroprocesorjev, ki so že malo zastareli in neaktualni. Intel bo upokojil 1,80 GHz Celerona, Pentiuma III s frekvenco 1,26 GHz in 512 KB L2-predpomnilnika in celo vrsto mobilnih Pentium III procesorjev. Uradno naj bi bili procesorji na voljo še celo leto, sicer pa jih bomo kaj kmalu pozabili, predvsem po zaslugi zmogljivejših procesorjev, kot so Pentiumi 4, da ne omenjamo procesorjev konkurenčnega podjetja AMD. Kakor v džungli, velja tudi v računalniškem svetu pravilo: Močnejši ostanejo. Klik!

0 komentarjev

Intel končuje s proizvodnjo nekaterih procesorjev

X-Bit Labs - Kot si lahko preberemo v tej novici na x-bit labs, bo Intel kmalu prenehal z proizvodnjo nekaterih svojih 'počasnejših' procesorjev. Tako se bodo od nas najprej poslovili Pentiumi 3 M z hitrostjo 1 GHz in 800 MHz ter mobilni Celeron 1,33 GHz, sledili jim bodo Pentium 4-M 1,70 GHz, Pentium III-M 1,13GHz ter mobilni Celeron 1,20 in 1,50 GHz, za njimi bodo v pokoj odšli Pentium III Xeon 700 MHz z 1 MB/2 MB L2 predpomnilnika in 900MHz model z 2MB L2 predpomnilnika, na koncu pa nas bodo zapustili še Pentium III 1,13 GHz z 512 KB L2 predpomnilnika.

2 komentarja

Intel najavil mobilne Pentiume4

The inquirer - Izgleda, da se pri izdelavi mobilnih različic dobro znanega procesorja Pentium4 še celo nekaj premika, saj so The Inquirerjevci našli logotip teh procesorjev, ki ga bo Intel uporabil na svojih nalepkah. Na prvi pogled se logotip ne razlikuje od "starih", ki že dolgo časa krasijo desktop Pentiume4. Dodana mu je samo majhna črka M, ki da vedeti, da procesorji niso običajni, ampak so namenjeni mobilnemu trgu. Po zadnjih podatkih bomo mobilne Pentiume4 videli v prenosnikih že to četrtino, Intel pa naj bi s tem posegom končno poslal tudi mobilne Pentiume III v...

0 komentarjev

Intel niža cene

The Register - Potem, ko sta Intel in AMD eden za drugim nižala cene svojim desktop procesorjem, se je Intel odločil, da zniža cene tudi svojim mobilnim procesorjem. Znižanje je opravil danes, cene pa so naslednje:

Pentium III:
  • 1.13GHz PIII-M (Tualatin)- $508 - 20 % znižanje

  • 1.06GHz PIII-M - $401 - 21 % znižanje

  • 1.0GHz PIII-M - $294 - 27 % znižanje

  • 1.0GHz PIII (Coppermine) - $321 - 20 % znižanje

  • 933MHz PIII-M - $241

  • 900MHz PIII - $241

  • 866MHz PIII-M - $198

  • 850MHz PIII - $198

  • 800MHz PIII - $198

Celeron:
  • 850MHz Celeron - $107 - 20 % znižanje

  • 800MHz Celeron - $91 - 15 % znižanje

  • 750MHz Celeron - $75 - 18 % znižanje

  • 700MHz Celeron - $75

Poleg nižjih cen, si lahko tukaj ogledate tudi Intelov plan za nove mobilne procesorje, ki jih bomo videli tekom prihodnjega leta. Znižanje cen najverjetneje ni samo odgovor na prisotnost AMD-jevih mobilnih Athlonov, ampak tudi priprava na prihod novih Intelovih procesorjev za prenosnike.

0 komentarjev

Proizvajalci prenosnikov o Pentium III-M

The Register - Pentium III-M ali mobilni Tulatin procesorji so izšli, zato bi si bilo zanimivo ogledati, kakšni prenosniki nas čakajo v prihodnje. Do prenosnikov na mobilnem Tualatinu so do sedaj upravičena podjetja Acer, Compaq, Dell, Fujitsu, Gateway, Hewlett-Packard, IBM, NEC, Sony, in Toshiba, vendar pa jih je zaenkrat le malo izdalo svoje načrte o prenosnikih na tem procesorju:
  • IBM je najavil Thinkpad T23 prenosnike. To bodo prvi prenosniki v družini T, ki bodo podpirali 802.11 brezžično povezavo, vsebovali pa bodo tudi varnostni čip za preverjanje pristnosti uporabnika. Poleg tega, bomo v novih prenosnikih videli tudi IBM-ove 48GB Travelstar diske, odlikovali pa se bodo tudi z več kot 3 urnim delovanjem z akumulatorjem. Seveda pa zaradi prej naštetih odlik ne bodo ravno poceni; cena Thinkpad T23 se bo gibala med $2,279 in $3,959.

  • HP je najavil prenosnike OmniBook 6100. Če gre verjeti HP-ju, potem bodo ti prenosniki delovali do 5 ur z enkratnim polnjenjem akumulatorja. Prenosnik bo...

0 komentarjev

Intelovi Pentium III-M procesorji

X-Bit Labs - Intel je pred kratkim izdal nove Pentium III-M procesorje, ki so v bistvu mobilni Tualatini. Ti bodo proizvedeni v 0.13 mikronski tehnologiji, namenjeni pa bodo petim različnim hitrostim: 1.13GHz, 1.06GHz, 1.0GHz, 933MHz, in 866MHz. Procesorji bodo obvladali trg prenosnikov do prihoda mobilnih Pentium4 procesorjev, ki naj bi prišli na trg nekje v Q1 2002. Pred tem, pa bo Intel v Q4 izdal še en Pentium III-M procesor, ki bo deloval s hitrostjo 1.2 GHz. Novi Pentium III-M procesorji prinašajo v primerjavi s Coppermini kar precej novosti. Najbolj bosta padli v oči večja količina L2 predpomnilnika, ki znaša kar 512 KB in 133MHz FSB. Tudi 0.13 mikronska arhitektura ni od muh, saj omogoča nižji Vcore, ki znaša 1.4 V (starejši mobilni Pentiumi 3, 1.7 V Vcore) in se v načinu Speed Step še zmanjša. Vse to omogoča manj oddane toplote - kar za 40%. Rezultat vseh teh napredkov je, da Pentiumi III-M s Thermal Design Power tehnologijo oddajo samo 21.8 W toplote (9.3 W v primeru Speed Stepa)....

0 komentarjev

Nove zamude na vidiku

The inquirer - Eden izmed najbolj nehvaležnih poslov je analiziranje Intelovih in AMD-jevih roadmapov. To pa zato, ker sta včasih blazno nenatančna. Ravno zaradi te nenatančnosti (prelaganje datumov) smo velikokrat priča raznim zavajajočim podatkom (predstavitev Morgana prejšnji ponedeljek). Pisuni smo tako vedno prepuščeni milosti in nemilosti teh dveh podjetij, ki po tekočem traku prestavljata datume predstavitev novih procesorjev. No, kakorkoli že, Intel je najavil nove zamude mobilnih procesorjev. Mobilni Pentiumi 4 zamujajo, prav tako pa tudi "prenosni" Tualiatini. Problematični so predvsem Pentiumi 4 s frekvencama 1.5 in 1.6 GHz (delovali bodo skupaj z 845MP chipsetom), ki jih v prenosnikih ne bomo videli vsaj še do sredine Q1 2002. Čeprav tudi mobilni Tualatini zamujajo, njihov zaostanek v primerjavi s prej omenjenima Pentiumoma 4 ni tako grozen, saj se bodo v prenosnikih znašli od 30 julija naprej. Datumi predstavitev ostalih procesorjev ostajajo (zaenkrat) nespremenjeni....

0 komentarjev

Vrnitev

X-Bit Labs - Kako vam še kaj deluje spomin? Dobro? Potem se še spomnite afer(ic)e glede Intel Pentium3 1.13 GHz procesorja. No, če se ne, naj vam osvežim spomin. Intel je na svojem lanskem potnem načrtu&#8482 (roadmap) jasno zapisal, da bo izšel tudi P3 1.13 GHz procesor. Testni primerek je poslal tudi naokrog (naprimer stricu Tomu iz Tom's hardwere). Ta (in vsi drugi preskuševalci, ki so procesor dobili v roke) so ugotovili, da je bolj nestabilen kot majava koliba na Japonskem (dežela potresov). Intel je sprva še zatrjeval, da je procesor stabilen in da se vsi preskuševalci motijo (kako tipično), kasneje pa je tudi sam ugotovil, da je naredil napako in procesor ni nikoli izšel. Intel je datum izida prestavil za nedoločen čas in P3 1.13 GHz umaknil s svojega potnega načtra&#8482.
Procesorju pa se v načrtovalnem odelku Intela vseeno niso odpovedali. Še enkrat so ga narisali (tokrat upam bolje kot prej!) in ga izdali. Procesor bo dobavljiv še v tej četrtini leta.
Kaj so naredili drugače? Najprej so...

3 komentarji