»

Še več podatkov o Tejasu

Land grid array (LGA)

vir: Hexus
več strani - O procesorju Tejas je znanega iz dneva v dan več. Slike tega čuda so na svetovnem spletu prisotne že kar nekaj dni, danes pa sem zasledil še slike Tejasovega land grid array (LGA) podnožja in matične plošče, osnovane na naboru Grantsdale. Po poročanju te strani, bo podnožje LGA prišlo v veljavo v prvi četrtini prihodnjega leta in bo, kot lahko vidite na spodnji sliki, uporabljalo zanimiv pritrdilni mehanizem. O lastnostih Garntsdala je bilo nekaj sicer že povedanega, vendar ne bo odveč, če še enkrat poudarim, da bo nabor podpiral do 4 GB DDR, ali DDR-II pomnilnika, 800 MHz FSB, v ICH6 SouthBridge pa bo vključena tudi podpora ATA in Serial ATA diskom, RAID-u, PCI Expressu in mogoče še...

2 komentarja

VIA podprla UltraATA/133

Slo-Tech - Novico nam je poslal MorpheusX:
Na trenutno potekajočemu VIA Technology Forum-u (Taipei), je VIA predstavila VT8233A South Bridge, ki podpira novi Ultra ATA/133 protokol (podatkovni valj iz HDD-jevega bufferja teče z maksimalno hitrostjo 133MB na sekundo). Novi South Bridge paše na pine še obstoječih VT8233/VT8233C čipov. Lahko se ga uporablja skupaj z kar nekaterimi Nort Bridge-i, ki podpirajo visoko zmogljivo V-Link vodilo (VIA Apollo P4X266, VIA Apollo KT266A,...). VT8233A bodo izdelovali v tovarnah TSMC-ja v 0.22 mikronski tehnologiji. VIA je zaenkrat bolj skopa z informacijami, zato še ni znano, kdaj naj bi izdelki s tem čipom prišli v prodajo. Predvidevamo lahko, da bolj proti koncu leta, saj bodo ultimativne specifikacije UltraATA/133 protokola postale na voljo šele proti koncu Q4, leta 2001. Več o tem tukaj.

1 komentar

USB 2.0 je še daleč...

X-Bit Labs - Čeprav je ideja za USB 2.0 standardom precej dobra, se stvar kot kaže še ne bo tako kmalu prijela. No ja, vsaj slišati je bilo lepo: popolna združljivost s starim USB 1.1 standardom ter kar 40 krat večja prepusnost... Toda uporabniki in proizvajalci so očitno preveč skeptični, saj kljub dobavljivosti kontrolerjev standard še ni niti malo razširjen. Za vgrajevanje USB 2.0 kontrolerjev na matične plošče se odločajo le redki (zaenkrat le Intel in MSI), od naprav pa je na voljo le par prenosnih diskov. Na žalost tudi nič ne kaže, da se bo situacija kmalu izboljšala. Večina proizvajalcev matičnih plošč bo namreč komaj v drugi polovici tega leta ponudila prve razširitvne USB 2.0 kontrolerje (zgrajene okoli NECovih in Phillipsovih čipov), vgradnja na high-end matične plošče pa se bo začela v prvi polovici 2002. Kdaj pa lahko USB 2.0 pričakujemo "navadni" uporabniki na "navadnih" ploščah? Vse kaže, da šele v drugi polovici 2002, ko bo tudi Intel predstavil ICH4 SouthBridge z vgrajenim USB...

2 komentarja

Crush se je prelevil v nForce

The Register - Če gre The Registerju verjeti, in ponavadi jim gre, je uradno prodajno ime za Nvidiino DDR vezno čipovje, do sedaj znano kot Crush, nForce (kot GeForce, get it ?). Naj vas še enkrat spomnim: nForce bo sestavljen iz dveh delov, "Integrated Graphics Processor" ali IGP (NorthBridge) in "Media and Communications Processor) ali MCP (SouthBridge). NorthBridge bo na voljo v dveh različicah:
  • nForce 220: enokanalski DDR RAM, integrirana grafika na 64 bitnem vodilu
  • nForce 440: dvokanalski DDR RAM, 128 bitna grafika
Tudi SouthBridge bo na voljo v dveh izpeljankah:
  • s 6 kanalskim Dolby Digital zvokom (oznaka "D")
  • z navadnim AC97 zvočnim kodekom
Vse skupaj bomo torej videli 4 vezna čipovja, in sicer nForce 220, nForce 220-D, nForce 440 in nForce 440-D. The Register poroča o še eni zanimivosti: integrirana grafika naj bi bil spremenjeni GF2 MX z imenom GeForce2 MX Plus, njegove performanse pa naj bi bile takšne kot pri GeForce2 GTS. Bomo videli...

5 komentarjev

VIini Southbridgei

VIA Hardware - Na Viahardwareu sem zasledil specifikacije prihajajočih nVidinih Southbridgeov.
  • VT8233 - AC'97 zvok, 6 USB 1.1 priključkov, HomePNA, 10/100 Base-T priključek, 2 ATA 100 kanala in IO APIC. Masovna produkcija se je že začela.
  • VT8233C - Specifikacije so enake zgornjemu (VT8233), vključuje pa 3Comov komunikacijski del. Inžinirski primerki naj bi se pojavili v tej četrtini, masovna produkcija pa se bo začela v drugi četrtini tega leta.
  • VT8235 - 8/16bitni V-link, 6 USB 2.0 priključkov in integriran DSL ali brezžični vmesnik. Inžinirski primerki se bodo pojavili v tretji četrtini tega leta.
  • VT8237 - LDT-PCI vodilo (LDT pomeni Lighting Data Transport in je hitro AMDjevo podatkovno vodilo), 6 USB 2.0 priključkov, integrirani DSL ali brezžični vmesnik, ostale specifikacije pa so enake kot pri VT8233. Prvi inžinirski primerki bodo luč sveto ugledali koncem leta 2001.

3 komentarji

VIAini SouthBridge načrti

X-Bit Labs - VIA je objavila nekaj načrtov za prihodnost v zvezi z njihovimi SouthBridgi. SouthBridge je del veznega čipovja, ki skrbi za medsebojno interakcijo komponent ter razne "bonbončke". Najavili so nekaj zanimivih modelov:
  • VT8233: V-Link (vodilo za povezavo North in SouthBridga s prepustnostjo 266MB/s), AC'97 zvočni kodek, 6 USB portov, HomePNA, 10/100 Base-T, ATA100 podpora, IO APIC... Primerki so že pripravljeni, masovna proizvodnja pa naj bi se začela do konca leta.
  • VT8233C: V bistvu gre za različico zgornjega SouthBridga, katere komunikacijski del bo delo 3Coma. Masovna proizvodnja naj bi se začela v 2. četrtini 2001.
  • VT8235: 8/16 bitni V-Link, 6 USB 2.0 portov, integrirane DSL in Wireless povezave. Prve primerke pričakujejo v 3, četrtini naslednjega leta.
  • VT8237: LDT (Lightning Data Transport) vodilo, 6 USB 2.0 portov, DSL in Wireless. Prvi primerki bodo na voljo koncem naslednjega leta.

0 komentarjev

VIAini načrti za prihodnost

X-Bit Labs - Na x-bit labs sem zasledil bojda neuradne informacije o VIAinih načrtih za vezna čipovja. Velikan ima v ognju kar nekaj železj, najbolje bo, da si kar pogledamo:Za AMD platforme:
  • KT133A: V bistvu gre za KT133 čipovje s podporo za 266MHz zunanjo frekvenco, ki jih imajo novi TBirdi... Masovna proizvodnja se bo začela zgodaj naslednje leto.
  • KT266: Čipovje podpira 200/266MHz FSB, PC133 SDRAM, DDR SDRAM in V-Link. Nekakšna punčka za vse, torej. Masovna proizvodnja v prvem četrtletju 2001.
  • KM133: Integrirana različica KT133 čipovja z vgrajeno S3 Savage4 grafiko. Proizvodnja se bo začela že ta mesec.
  • KL133: Različica KM133 brez podpore za zunanjo AGP grafiko. Proizvodnja prav tako ta mesec.
  • KLE133: Popolnoma enako čipovje, kot zgoraj omenjeni KLE133, le da ima namesto S3 Savage4 grafike integriran Trident Blade 2D/3D. Testni primerki bodo na voljo že ta mesec.
  • KM133A: Različica KM133 čipova z, uganili ste, podporo za 266MHz zunanjo frekvenco. Primerki bodo na voljo to mesec, masovna proizvodnja...

0 komentarjev

ECSjeva konkurenca ABIT VP6

X-Bit Labs - Elitegroup oziroma ECS, pri nas precej nepoznano podjetje se pripravlja na izdajo matične plošče, ki naj bi po njihovih besedah zlahka konkurirala ABITovi VP6. Šlo bo torej za dvo procesorsko ploščo na VIA Apollo Pro133A čipovju z zanimivo konfiguracijo. Na plošči bodo 3 DIMM, 5 PCI, 1 AGP, 1 AMR reže, preko 686B SouthBridga pa bo podpirala ATA100 standard. Seveda ne sme manjkati možnost RAIDa, ki bo uresničena preko HighPointovega HPT370 krmilnika. Plošča naj bi bila zares privlačna tudi za nas overclockerje, saj bo vsebovali precej funkcij namenjenih navijanju procesorja. Najlepše pri vsem pa bo zagotovo nizka cena: okoli 140$. Ko bi se le pojavila v Sloveniji [:'(].

2 komentarja