»

Radeon HD 6790 se ne bo odklepal

Radeon HD 6790 v zgodovino en bo odšel kot poceni nakup s skritim potencialom

vir: X-Bit Labs
X-Bit Labs - Pred leti je bilo možno kupiti veliko cenejših grafičnih kartic in procesorjev, katerim se je enostavno odklenilo sicer izključene dele jedra oz. ki so potrebovale zgolj navitje na frekvence hitrejših primerkov. Tako so kupci z nekaj več znanja o navijanju oz. nasploh o strojni opremi poceni prišli do hitrejšega računalnika. Proizvajalcem komponent to seveda ni bilo po godu, posledično pa so se začeli tej praksi upirati. Proizvajalci čipov so npr. deaktivirane dele jedra popolnoma izključili tudi tako, da so z laserji prerezali povezave. Vseeno obstajajo primerki tudi v novejši zgodovini, ko je bilo mogoče enostavno odkleniti dodatno funkcionalnost. Lep primer za to je Radeon HD 6950, ki se je z menjavo BIOS-a predstavil kot polno zmogljiv Radeon HD 6970.

Zamenjava BIOS-a je...

7 komentarjev

Radeon HD 6790 je tu

Referenčni Radeon HD 6790

vir: AnandTech
AnandTech - V skladu z napovedmi je AMD včeraj uradno predstavil novo grafično kartico Radeon HD 6790. Specifikacije se skladajo z napovedanimi, gre torej za sicer nedelujoča jedra Barts XT oz. PRO, ki jim izključijo 4 od 14 sklopov senčilnikov (ostane jih 800 oz. jedro Barts LE) ter jih nato priganjajo pri 840 MHz. Gigabajt GDDR5 pomnilnika teče pri 4,2 GHz ter z jedrom komunicira prek 256-bitnega vodila, vse skupaj pa se nahaja na tiskanini Radeona HD 6870. Razlog za to je, vsaj v primeru referenčne tiskanine, nekoliko zmogljivejši napajalni sistem za višjo napetost, ki jo potrebujejo manj kakovostna jedra. Posledica je seveda tudi visoka poraba, do 150 W, ki zahteva dva 6-pinska priključka PCIe.

Po besedah predstavnikov pri AMD-ju bo sicer praktično vsak proizvajalec razvil svojo tiskanino, ki bo...

2 komentarja

Radeon HD 6790 v sliki

Sapphirov Radeon HD 6790

vir: techPowerUp!
techPowerUp! - Na splet so prispele prve slike prihajajočega Radeona HD 6790, ki je v tem primeru delo inženirjev pri Sapphiru. V primeru da ima AMD pripravljeno referenčno različico kartice, le-ta ne bo enaka Sapphirovi izvedenki, ki uporablja nekoliko spremenjeno hladilno rešitev. Po poročanju techPowerUp!-a je ta očitno enako, kot na Sapphire Radeonu HD 6870. Z zmogljivejšega Radeona naj bi bila očitno povzeta tudi tiskanina, kar je smiselno, če upoštevamo večjo porabo Radeona HD 6790. Nekoliko cenejši Radeon HD 6850 namreč ne podpira dveh napajalnih priključkov, ki jih zahteva poraba pri višji napetosti delujočega...

9 komentarjev

nVidiin odgovor na AMD-jev odgovor na GeForce GTX 550 Ti

GTX 560 Ti - GTX 560 'vanilla' bo najverjetneje na moč podobna

vir: VR - Zone
VR - Zone - V začetku aprila lahko pričakujemo izid Radeona HD 6790, ki naj bi bil AMD-jev odgovor na drugo najnovejšo nVidiino grafično kartico, GTX 550 Ti. Zdaj smo neuradno izvedeli še, da tudi nVidia pripravlja odgovor na prihajajočega Radeona, ki naj bi prišel v obliki še ene kartice z jedrom GF114. Šlo naj bi za GeForce GTX 560, kjer v primerjavi s trenutno zelo popularno grafično srednjega razreda manjka oznaka Ti. Pravzaprav bo najverjetneje pravi tekmec serija Radeon HD 6800, medtem ko naj bi bil GTX 560 tudi prava zamenjava za skoraj legendarno kartico lanskega poletja in jeseni, GeForce GTX 460. Različica Ti je namreč od slednje znatno hitrejša ter predvsem dražja.

...

8 komentarjev

AMD pripravlja Radeon HD 6790, odgovor na GTX 550 Ti

Še bolj oskubljeno jedro Barts - Barts XT je celovit, Barts Pro ima izključeni 2 od 14 enot, jedrom Barts LE pa ostane le deseterica

vir: Hexus
Hexus - 5. aprila naj bi po najnovejših, zaenkrat še neuradnih podatkih AMD predstavil še eno kratico iz serije Radeon HD 6000, tokrat najhitrejšega člana družine 6700. Medtem ko sta trenutna člana, Radeon HD 6770 in 6750, zgolj preoblečena stara znanca Radeon HD 5770 in 5750, temu ne bo tako v primeru Radeona HD 6790. Šlo bo namreč za kartico, na kateri se bo nahajalo jedro Barts LE (Barts je sicer osnova kartic iz serije Radeon HD 6800), namesto starejših predhodnikov Juniper, ki je osnova karticam HD 6770, 6750, 5770 in 5750.

V jedru Barts LE bo 800 senčilnikov, v primerjavi z 960 in 1120 senčilniki v hitrejših Barts Pro (Radeon HD 6850) ter...

13 komentarjev

Radeon 6950 se odklene

Ista kartica, prej in potem

vir: techPowerUp!
techPowerUp! - Pred leti je bilo odklepanje dodatnih zmogljivosti komponent računalnikov nekaj samoumevnega, pa naj je bil za odklep potreben strojni poseg (povezovanje mostičkov na procesorjih Athlon XP) ali zgolj programski (menjava BIOS-a grafičnih kartic oz. le spreminjanje nastavitve gonilnikov Radeon 9500 v 9700, odklep zmogljivosti kartic Quadro na GeForceih). Ker so ti posegi za manj denarja prinesli več, obenem pa niso bili vedno popolnoma uspešni (nestabilni odklepi so jim lahko očrnili ime), proizvajalci tega početja niso podpirali in so ga začeli ovirati. V primeru novejših AMD-jevih grafičnih kartic se v fizičnem primeru uporabi varovalke v samem jedru oz. na substratu (nosilcu silicijevega jedra), ki onemogočijo posamezne dele jedra.

Drug...

118 komentarjev