»

Google razširil storitev +1 na vse spletne strani

Google - Google je marca začel uvajati storitev +1, ki se je pokazala kot majhen gumb z napisom +1 v Googlovih iskalnih rezultatih. Kdor je bil prijavljen s svojim profilom in je iskal v angleškem vmesniku, je lahko kliknil +1 pri relevantnih in koristnih zadetkih, Google pa je zbrane odzive uporabil za serviranje vsebin vašim prijateljem pri iskanju. Odslej je funkcija +1 še bolj obče prisotna, saj jo lahko administratorji vgradijo kar na svojo stran.

Z Googlove strani lahko snamejo kos kode, ki jim na stran pripne Googlov +1. Za zdaj se je Google povezal z nekaj velikimi stranmi, kot so TechCrunch, Bloomberg, Reuters in podobne, sčasoma pa lahko pričakujemo poplavo teh gumbkov po celem spletu. Strani, ki so dobile veliko klikov +1, bodo...

12 komentarjev

Google omogoča blokiranje domen v iskalnih rezultatih

Google - Da si lahko zadetke pri iskanju čim bolj prilagodimo, je Google uvedel novo možnost njihove personalizacije. Omogočil je blokiranje domen, tako da se njihove strani v prihodnosti ne bodo pojavljale med zadetki.

Možnost se prikaže, če kliknemo na poljubni zadetek in se potem vrnemo nazaj na Googlovo iskanje z gumbom Nazaj. V tem primeru se ob zadetku pojavi napis Blokiraj zadetke s te domene. Ob izbiri te možnosti se pri nadaljnjih iskanjih, če smo seveda prijavljeni s svojim Googlovim računom, strani s te domene ne prikazujejo. In da ne pozabimo, kaj nam Google skriva, vsakokrat ko bi morala biti neka stran prikazana, Google na dnu strani izpiše obvestilo o skritih zadetkih. Seznam blokiranih domen je mogoče urejati v nastavitvah profila. Nova funkcija je za zdaj podprta v angleški verziji Googla za uporabnike...

8 komentarjev

Kako je stran J. C. Penney goljufala v Googlovem iskanju

The New York Times - V lanski božično-novoletni nakupovalni sezoni in dobršen del začetka tega leta je bila eden izmed glavnih zadetkov v Googlovem iskanju veleblagovnica J. C. Penney. To ne bi bilo za to obdobje nič nenavadnega, če ne bi bila J. C. Penney na prvem mestu tudi pri iskanju zelo generičnih terminov. Pri iskanju na primer posteljnine ali oblačil je bil to prvi zadetek. Pri iskanju po ogromno ključnih besedah je bila veleblagovnica prvi zadetek ali pa vsaj na prvi strani. Rezultati so bili tako izkrivljeni, da je The New York Times preveril, kdo je goljufal.

Položaj strani v iskalnih rezultatih je odvisen od več dejavnikov, ki jih vseh Google niti noče razkriti. Eden izmed najpomembnejših je število tretjih strani, ki vsebujejo povezave na iskano...

18 komentarjev

Bing zavrača Googlove očitke o kopiranju rezultatov iskanja

Microsoft - Predvčerajšnjim je bila glavna vest na internetu Googlova analiza rezultatov iskanja z Microsoftovim Bingom, ki je pokazala, da naj bi Bing kopiral Googlove rezultate. Medtem ko je Google to označil za goljufanje, so dan pozneje svojo plat zgodbe predstavili v Redmondu.

Kot pravijo, Bing za rangiranje iskalnih zadetkov v svojem algoritmu uporablja več kot tisoč signalov in kriterijev. Od tega le majhen delež predstavljajo podatki uporabnikov, ki se prostovoljno prijavijo (opt-in) v deljenje anonimnih podatkov, nastajajočih med brskanjem. Googlovo poročilo označujejo kot taktiko iz vohunskega romana, s katero so ustvarili nekaj povsem nereprezentativnih rezultatov in jih...

30 komentarjev

Google dodal predogled zadetkov instantnemu iskanju

Ars Technica - Dva meseca po predstavitvi instantnega iskanja in le nekaj dni po podpori za mobilne platforme ga je Google še nekoliko razširil, in sicer je dodal možnost predogleda zadetkov. Funkcija se imenuje Instant Previews (hipni predogledi) in omogoča hiter predogled strani, ne da bi dejansko oddeskali nanjo. Zadetki, ki imajo ob sebi majhno povečevalno steklo, so primerni za uporabo nove funkcije. S klikom na stekelce se na desni strani pojavi posnetek strani, kamor vodi zadetek, ki je odprta točno tam, kjer je Google našel iskani termin.

Google upa, da bo funkcija ljudem pohitrila iskanje. Še zlasti primerna je v primeru, ko iščemo stran, kjer smo že bili in v grobem poznamo njen videz in razporeditev...

12 komentarjev

Google razvršča strani tudi po hitrosti

Google - Točna formula Googlovega rangirnega algoritma za prikazovanje zadetkov pri iskanju je velika skrivnost, a v grobih obrisih je znano, kaj vsebuje. Te dni je dobila novo sestavino, ki se imenuje hitrost strani.

Amit Singhal in Matt Cutts sta na Googlovem blogu pojasnila, zakaj je hitrost pomembna. Spremenjeni algoritem je v uporabi že nekaj tednov, a so ga uradno predstavili šele včeraj. Odslej se pri rangiranju strani hitrejše strani uvrščajo više, čeprav je ponder za hitrost med dvesto različnimi dejavniki majhen. Google še vedno daje prednost relevantnosti, tako da naj bi novo sortiranje vplivalo na manj kot odstotek strani, pojasnjujeta. Kljub temu pa pošiljajo jasno sporočilo skrbnikom spletnih strani - hitrost je važna!

12 komentarjev

Prenova MSN

The Register -

MSN je predstavil veliko nadgradnjo svojega iskalnega portala, s čimer želi postati bolj konkurenčen Googlu in Yahooju. Glavne novosti sto milijonske investicije Microsoftove podružnice so nov algoritem sortiranja zadetkov pri iskanju, ki razloči med zadetki po vsebini in t.i. sponzoriranimi povezavami, iskanje neposredno po bazi Encarte in za 45 odstotkov večja ustreznost zadetkov.

Zanimivo je, da bo Microsoft zaradi odstranitve sponzoriranih povezav izgubil več deset milijonov dolarjev, a meni, da bo na tak način pridobil uporabnike. Izvirna novica.

6 komentarjev