»

Microsoft odšteva ure do smrti IE6

Microsoft - Pred natančno enim letom so aktivisti v Denverju dobesedno poizkusili pokopati Internet Explorer 6, a se dinozaver še vedno krčevito upira. Čeprav se njegov tržni delež manjša, je februarja znašal še vedno previsokih 12 odstotkov. Da bi ga vendarle upokojili oziroma njegov delež zmanjšali vsaj pod en odstotek, so tudi v Redmondu postavili stran, ki odšteva ure (v resnici bolj mesece ali leta) do smrti IE6.

Poleg razčlenitve tržnega deleža IE6 po državah, kjer izrazito vodi Kitajska s 34,5 odstotka pred Južno Korejo s 24,8 odstotka in Indijo z 12,3 odstotka, ponuja Microsoft na strani tudi nasvete za IT-oddelke v podjetjih, kako upravičiti in doseči prehod z IE6 na kaj novejšega. To je zlasti pomembno, ker je glavnina namestitev IE6 v podjetjih, kjer nadgradnje zaradi omejenih sredstev in...

26 komentarjev

Chrome prvikrat prek deset odstotkov

Slo-Tech - Googlov brskalnik je januarja dosegel, kar se mu je decembra izmaknilo za dve stotinki odstotne točke - presegel je 10-odstotni tržni delež in pristal pri 10,7 odstotka. Na drugi strani prav tako ni nič novega, saj je Microsoftov tržni delež upadel še šesti mesec zapored in pristal pri najnižjih vrednosti 56 odstotkih. Firefox ostaja tik pod 23 odstotki in Opera pri dobrih dveh odstotkih, medtem ko je Safari pridobil pol odstotne točke in zlezel do 6,3 odstotka. Razrez po verzijah pokaže, da je Internet Explorer 8 pridobil še dodatno odstotno točko in se utrdil v vodstvu s 34,2 odstotka, medtem ko je Internet Explorer 6 padel za poldrugo odstotno točko na 11,4 odstotkov, kar je najnižja vrednost po izidu.

30 komentarjev

Internet Explorer 6 noče umreti

vir: CNet
CNet - Microsoft je brskalnik Internet Explorer 6 izdal pred osmimi leti (avgusta 2001), kar je v računalništvu prazgodovina. Kljub razvoju tehnologij za postavljanje spletnih strani in silovitemu napredku brskalnikov, je Internet Explorer 6 še vedno za mnogo uporabnikov glavno orodje za dostop do spleta. Microsoft je v vmesnem času izdal sedmo in osmo inkarnacijo svojega modrega e-ja, nove verzije sta pripravila Mozilla in Opera, prebudil se je Safari, svoj kos pogače pa si Chromom želi odrezati tudi Google.

Microsoft se trudi Internet Explorerju povrniti sijaj, tako da je v novejših verzijah podprl zavihke, filter proti phishingu, orodja proti malwaru in bolje implementiral standarde. Toda to jim bolj malo pomaga, saj je IE 6 še vedno najbolj uporabljana verzija. Po njem posega 27 odstotkov uporabnikov, IE 7 jih ima 23 odstotkov, IE 8 pa 12 odstotkov.

Razlog za tako...

74 komentarjev

Internet Explorer 8 izpodriva zgolj sedmico

ComputerWorld - Pred dobrim tednom dni je izšel Internet Explorer 8, s katerim je Microsoft odločen vrniti svoj brskalnik na stara pota. Glavno vprašanje je bilo, kako se bo odrezal pri uporabnikih. Bodo z njim zamenjali IE7 ali morda celo kakšen konkurenčen izdelek. Prve odgovore že imamo.

Podjetji, ki analizirata trg, Net Applications in Aliso Viejo sta ugotovili, da se je IE8 krepil skoraj izključno na račun svojega predhodnika. Prejšnji teden je njegov delež znašal 2,55 odstotka, kar je skoraj točno toliko, kolikor je IE7 izgubil (2,4 odstotka). Medtem se še starejši IE6 ni kaj bistveno premaknil z 18,85-odstotnega deleža v februarju na 18,28-odstotnega. Konkurentje so lahko za zdaj mirni, saj Firefox in Safari nista izgubila ničesar. Prvi je celo malenkostno pridobil.

20 komentarjev

Google poziva k prenahanju uporabe Internet Explorerja

Slashdot - Google je nedavno pozval uporabnike Gmaila, da naj prenehajo z uporabo Internet Explorerja 6 v korist Firefoxa oz. njihovega Chroma, saj sta slednja dvakrat hitrejša od Internet Explorerja 6. Le-ta je bil označen kot nepodprt brskalnik in zato uporabniki z njim ne morejo dostopati do naprednih storitev.

Spomnimo še, da je spletni velikan nedavno odstranil Firefox iz njihovega svežnja programov Google Pack in ga nadomestil z Google Chromom, nato pa dodal neposredno povezavo za prenos omenjenega brskalnika pod iskalnik Google in filmsko storitev YouTube.

Googlova odločitev, da označi IE6 kot v Gmailu nepodprt brskalnik ne vpliva le na domače uporabnike, temveč tudi na tisoče malih in srednje velikih podjetij, ki uporabljajo storitev Google Apps, zanimivo pa je tudi, da na Firefox presedlata dva od treh nekdanjih uporabnikov Internet Explorerja.

54 komentarjev

Internet Explorer 6 kmalu

The Register - Ljudstvo že dalj časa pričakuje novo verzijo Internet Explorerja 6, ki kar noče in noče priti na plan. No, Microsoft pa se je končno zganil in povedal, da bo browser izšel 15. avgusta kot samostojen program. Vanj so vdelali nekaj zanimivih stvari, kot so integriran predvajalnik, P3P (the Platform for Privacy Preferences) standard, ki blokira nekatere piškotke (cookies), izboljšana podpora za CSS (Cascading Style Sheets) in SMIL 2.0, ki je uporaben za interaktivne predstavitve. Ne bo pa osovraženih Smart Tagsov, Personal Bar-a ter gumba Contacts. IE 6 pa bo od 25. oktobra vključen tudi v operacijski sistem Windows XP.

2 komentarja